Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Κίνδυνος μόλυνσης του νερού ύδρευσης των Φραγκουλέϊκων

Οι κάτοικοι του ΔΔ Φραγκουλέϊκων Αιτωλικού, κατέθεσαν την 21-8-2009, αίτηση προς τον Δήμο Αιτωλικού προκειμένου να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην αίτηση τονίζουν τον άμεσο κίνδυνο μόλυνσης...


του υδροφόρου ορίζοντα, της πηγής ύδρευσης και του δικτύου του χωριού, από παράνομα εγκατεστημένο χοιροστάσιο.
Στο Δημοτικό συμβούλιο που έγινε την 18-9-2009 (ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης), το θέμα αγνοήθηκε τελείως παρόλη την σοβαρότητα του.
Σας παραθέτουμε την αίτηση των κατοίκων των Φραγκουλέϊκων, ελπίζοντας ότι θα δοθεί σύντομα λύση σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, πρυτανεύοντας η λογική έναντι των συμφερόντων των τοπικών παραγόντων.



Από: Τους κατοίκους του χωριού (Φραγκουλέϊκα Μεσολογγίου Αιτ/νίας)


Προς : Πίνακα αποδεκτών


Θέμα : Κίνδυνος μόλυνσης του νερού ύδρευσης του Χωριού, παράνομη εγκατάσταση σε Δημόσια έκταση .

Ημερ/νία : 18/08/2009


Στην Κοινότητα Φραγκουλεϊκων, (σήμερα Δ.Δ. του Δήμου Αιτωλικού) και στη είσοδο του φαραγγιού της κλεισούρας από Αγρίνιο προς Μεσολόγγι εντός δημόσιας έκτασης υπάρχουν δύο άγνωστα ιστορικά μνημεία.

Το πρώτο Η ΚΑΖΑΡΜΑ (Σταθμός ελέγχου του φαραγγιού, χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και χρησιμοποιείτο ως σημείο ελέγχου παράνομης διακίνησης αλατιού και όπλων).
Το δεύτερο μνημείο είναι η Λιθόκτιστη ανατιναγμένη από την Εθνική Αντίσταση Γέφυρα, παρά την Καζάρμα (παλαιά χάραξη του δρόμου από τον Χ. Τρικούπη).

Μέχρι το 1966 η δημόσια αυτή έκταση, ήταν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση με τα φυσικά του μονοπάτια και χρησιμοποιείτο ως βοσκοτόπι όλων των κατοίκων του χωριού .
Κατά το έτος 1966 έγινε στο δημόσιο αυτό χώρο λατομείο, σπαστήρας από την εταιρεία ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, για τις ανάγκες του Εθνικού δρόμου, Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Κατά το έτος 1992 για τις ανάγκες ύδρευσης του χωριού επί Πρόεδρου της κοινότητος τον ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟ του Γεωργίου, έγιναν δύο γεωτρήσεις, η μία δίπλα στην παλαιά λιθόκτιστη γέφυρα (της παλαιάς Εθνικής οδού) που ανατινάχθηκε το 1943 και η δεύτερη στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Κατά το έτος 1996 όπως σήμερα δηλώνει ο τότε πρόεδρος της Κοινότητος ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Γεωργίου, ο συμπολίτης μας ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Δημητρίου εγκαταστάθηκε στην δημόσια αυτή έκταση και την χρησιμοποίησε ως χώρο για αποθήκευση σωλήνων ποτίσματος, στη συνέχεια άχυρων, τριφυλλιού και καλαμποκιάς.

Μετέπειτα σιγά, σιγά και παρά τις προφορικές, τηλεφωνικές διαμαρτυρίες σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, όπως Δασαρχείο, Δήμο κ.λ.π., ο συμπολίτης μας ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Δημητρίου περιέφραξε τον χώρο και εγκατέστησε σε αυτόν:

1ον Τον χώρο του παλαιού λατομείου τον χρησιμοποιεί ως αποθήκη εργαλείων Αγροτικών Μηχανημάτων και διάφορα παλιοσίδερα (σαβούρα) .
2ον Στον χώρο του σπαστήρα φύτεψε δένδρα, έφτιαξε στεγασμένο μαντρί για γίδια και πρόβατα και από έτους περίπου χρησιμοποιείτε και ως χοιροστάσιο εκτρέφοντας Γουρούνες και κάθε φορά περίπου 30 έως 40 Γουρουνόπουλα .
3ον Εγκατέστησε στο Δημόσιο δρόμο σιδερένια πόρτα με κλειδαριά αποκλείοντας την διέλευση των συγχωριανών και αποτρέποντας στους επισκέπτες την πρόσβαση στην δημόσια έκταση όπου τα προαναφερόμενα μνημεία .
4ον Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι: Μεταξύ παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού υπάρχουν δύο Ιδιοκτησίες του ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Δημητρίου, ο οποίος προσάρτησε την δημόσια έκταση (παλαιά Ε.Ο. 1880, στην ιδιοκτησία του). Η δεύτερη που ανήκει στους Αδελφούς Νικ. και Παυσανία Γεωργίου Φραγκούλη και οι οποίοι στην περίφραξή τους άφησαν έξω την παλαιά Ε.Ο.

ΖΗΤΑΜΕ
1ον Την άμεση κατεδάφιση, και απομάκρυνση του χοιροστασίου ,την απελευθέρωση του χώρου και την απόδοση του στο δημόσιο και φυσικά στη δημόσια χρήση, επιτυγχάνοντας έτσι τον καθαρισμό και απολύμανση του χώρου διότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, από τα παλαιά σιδερικά λόγω δημιουργίας οξειδίων του σιδήρου .

Επίσης υπάρχει άμεσος κίνδυνος του υδροφόρου ορίζοντα, της πηγής ύδρευσης και του δικτύου, διότι όλα είναι εγκατεστημένα πλησίον και εντός του χοιροστασίου (οι σωλήνες μεταφοράς νερού από την γεώτρηση στην δεξαμενή περνάνε σε μικρό βάθος κάτω από το χοιροστάσιο, η απόσταση της γεώτρησης από το αυθαίρετο χοιροστάσιο είναι περίπου 30 μέτρα, τα δε απόβλητα πετιούνται στο διερχόμενο ρέμα που διέρχεται μέσα από το χωριό και εκβάλει στην Λίμνη Λυσιμαχεία).

2ον Ζητάμε την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του εκεί περιβάλλοντος το οποίο είναι χαρακτηριστικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
Ακολουθούν οι υπογραφές των κατοίκων του χωριού



ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ Αρ. Πρωτ. 6509/21/8/09
2. ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
3. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΝΙΚΟ
4. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΜΑΝΤΑ ΝΙΚΟ
5. ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΔ ΦΡΑΓΚΟΥΛΕΙΚΩΝ Ι ΜΠΑΛΤΑ
6. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΑΡΑΜΟ ΚΩΝ/ΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: