Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Πρωτομαγιά

Η 1η Μαΐου εορτάζεται σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Είναι η μέρα που όλοι έρχονται σε επαφή με την ανθισμένη φύση. Τα λουλούδια είναι στα χέρια όλων και τα στεφάνια που φτιάχνονται με αυτά, κρέμονται στις πόρτες των σπιτιών, για να μας θυμίσουν ότι ο Χειμώνας έφυγε...Γιορτάζεται επίσης και η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του ΣικάγουΤον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν. Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε μέσα στο πλήθος, και αστυνομικοί μαζί με μπράβους αρχίζουν να χτυπάνε τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Πόσα ακριβώς άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Στην Ελλάδα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας από το 1975, η μέρα είχε κηρυχθεί ως επίσημη αργία. Το 1977 οργανώνεται η πρώτη ενωτική μεταπολιτευτική εκδήλωση στο Πεδίο του Άρεως. Από τότε οι εορτασμοί άλλοτε πετυχαίνουν να συσπειρώσουν λιγότερο και άλλοτε περισσότερο το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα, ευάλωτα πια και τα δύο στις γενικότερες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: