Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Ουραγοί στην απορροφητικότητα των προγραμμάτων του «Θησέας»

το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» παρέχει τη δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. να αναλάβουν την επένδυση και διαχείριση έργων υποδομής και υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
«Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» είναι ένα πρόγραμμα...
το οποίο ουσιαστικά αναμόρφωσε το σύστημα χρηματοδότησης των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, ενισχύοντας την ικανότητα διενέργειας πραγματικών έργων τοπικής ανάπτυξης και αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχουν στους δημότες τους, στο πλαίσιο των επιταγών της περιφερειακής ανάπτυξης» αναφέρει σε μήνυμα του ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι πρώτος από τους Νομούς της Ελλάδας σε απορροφητικότητα κονδυλίων.
Δυστυχώς όμως ο Δήμος Αιτωλικού κατατάσσεται στην τελευταία πεντάδα μεταξύ των Δήμων του Νομού στην απορροφητικότητα.
Έτσι λοιπόν έχουμε:
Οι δήμοι Οινιαδών και Αιτωλικού, να έχουν ποσοστό απορροφητικότητας 32%, ο δήμος Ινάχου ποσοστό 34%, ο δήμος Αγρινίου ποσοστό 40,71 και με 41% απορροφητικότητας ακολουθεί ο δήμος Μενιδίου.
Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης να αναφέρουμε ότι ο δήμος Παραβόλας με ποσοστό απορρόφησης 84,2%, είναι πρώτος στην απορρόφηση κονδυλίων, ενώ συνολικά ο Νομός Αιτ/νίας βρίσκεται στο 60,36% κατά μέσο όρο.

Βέβαια η σημαντική αδυναμία να αξιοποιήσουμε τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για τον Δήμο μας, δεν εμπόδισε τον Δήμαρχο Αιτωλικού Νίκο Γαλάνη να παρευρεθεί από τις 22 μέχρι και τις 24 του μηνός στο Malmo της Σουηδίας, όπου βρέθηκαν οι περισσότεροι δήμαρχοι του Νομού προκειμένου να επικυρώσουν τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών, σχετικά μεταξύ άλλων θεμάτων και για θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: