Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Κινηματογραφική λέσχη Μεσολογγίου: ΑΜΕΛΙΑ

Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
ΚΥΡΙΑΚΗ 12-12-10           ΩΡΕΣ: 7-9 & 9-11 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 13-12-10           ΩΡΕΣ: 7-9 & 9-11 μ.μ.

ΑΜΕΛΙΑ
AMELIA

Βιογραφική, δραματική

Σκηνοθεσία: Μίρα Ναΐρ......
Ηθοποιοί: Χίλαρι Σουόνκ, Ρίτσαρντ Γκιρ, Κρίστοφερ Έκλεστον, Μία Βασίκοβσκα, Γιούαν Μακ Γκρέγκορ.
Διάρκεια: 111'

 Έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έγινε η αγαπημένη γυναίκα της Αμερικής- η θρυλική "θεά του φωτός", γνωστή για το ατρόμητο χάρισμά της. Η πίστη της στο φλερτ με τον κίνδυνο δεν άλλαξε ποτέ. Αποτέλεσε έμπνευση για τους ανθρώπους παντού, από την Πρώτη Κυρία, Έλινορ Ρούσβελτ, μέχρι τους άντρες που τη διεκδίκησαν: τον σύζυγό της, διαφημιστή Τζορτζ Πάτναμ και τον φίλο και εραστή της, πιλότο Τζιν Βιντάλ.

Αμέλια Έρχαρτ

Για την Αμέλια Έρχαρτ, τη «σουφραζέτα» των αιθέρων, «τόλμη είναι ένα τίμημα που απαιτεί η ζωή για να σου δώσει την εσωτερική γαλήνη». Η ίδια δέχθηκε επανειλημμένως να το πληρώσει με εκατοντάδες ώρες πτήσης. Ένας μανιασμένος εσώτερος έλικας την απογείωσε πάνω από όλους και όλα, πάνω από τον φόβο και τις αντοχές της, πάνω από την προδεδικασμένη πορεία της γυναίκας στις αρχές του αιώνα, πάνω από το μπλε χάος του Ατλαντικού. Η πρώτη γυναίκα που διέσχισε με αεροπλάνο τον αρρενωπό ωκεανό, ο θηλυκός Τσαρλς Λίντμπεργκ (το παρατσούκλι της Lady Lindy δεν θα το αποχωριστεί ποτέ), η πρώτη ηρωίδα της αεροδυναμικής διέθετε κατά τα φαινόμενα πλεόνασμα τόλμης.
Η Αμέλια Έρχαρτ γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 στο σπίτι των εύπορων παππούδων της στο Άτσισον του Κάνσας. Μοναδική μελανή κηλίδα σε μια εφηβεία με ιδιωτικά σχολεία, μαθήματα τένις και βραδιές ποίησης, ο αλκοολικός πατέρας της. Τα σχέδιά της για πανεπιστημιακές σπουδές ανατράπηκαν την ημέρα που συνάντησε στον δρόμο της τέσσερις βετεράνους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγο αργότερα εργαζόταν ως στρατιωτική νοσοκόμος στον Καναδά και μετά τον πόλεμο ως κοινωνική λειτουργός στο Ντένισον Χάουζ της Βοστώνης. Το ενδιαφέρον της για τα αεροπλάνα αφυπνίστηκε με μια δεκάλεπτη πτήση σε ένα από εκείνα τα υπαίθρια πανηγύρια αεροπορικών ακροβασιών της δεκαετίας του '20, όταν με ένα δολάριο σε άφηναν να δοκιμάσεις λίγο από το όνειρο των αδελφών Ράιτ. Μερικά μαθήματα δίπλα σε μία από τους ελάχιστους φουστανελοφόρους δασκάλους της εποχής, την Αννίτα Σνουκ, και στις 17-18 Ιουνίου 1928 έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε ­ έστω ως επιβάτης ­ πετώντας τον Ατλαντικό. Το όνομά της ταξίδεψε σε όλες τις πολιτείες, ο πρόεδρος Κούλιτζ έστειλε τα συγχαρητήριά του, η ίδια όμως ένιωθε ανεπαρκής. Στις 20-21 Μαΐου 1932 πέταξε και πάλι πάνω από τον Ατλαντικό, αυτή τη φορά ως πιλότος.
Το 1935 η Έρχαρτ πραγματοποίησε μόνη της την πρώτη επιτυχημένη πτήση από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια· όλες οι προηγούμενες απόπειρες σε αυτή την άκρως επικίνδυνη διαδρομή είχαν αποτύχει.
Δύο χρόνια αργότερα αναζήτησε λίγη ακόμη εσωτερική γαλήνη με μια φιλόδοξη πτήση περί την υδρόγειο σε ένα δικινητήριο αεροπλάνο Λόκχιντ ¨Ελέκτρα¨.
Μαζί της ο αεροναυτίλος Φρεντ Νούναν. Και ενώ είχε καλύψει περισσότερο από τα δύο τρίτα του εναέριου αυτού μαραθωνίου, το αεροπλάνο της εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στον Κεντρικό Ειρηνικό. Τα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες της τελευταίας αυτής πτήσης της έδωσαν τροφή σε δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας: ότι η Ερχαρτ είχε σταλεί από τον Ρούζβελτ σε μια άκρως μυστική αποστολή κατασκοπείας, ότι συνελήφθη από Ιάπωνες, ότι ζούσε για χρόνια σε ένα ερημονήσι του Ειρηνικού παρέα με έναν ψαρά, ότι αυτοκτόνησε. Ο ίδιος ο σύζυγός της Τζορτζ Πάτναμ συνέβαλε με τον δικό του τρόπο σε αυτές με τη βιογραφία Ορμητικά φτερά που κυκλοφόρησε το 1939. Ως σήμερα η Αμερική δεν έχει πάψει να ψάχνει τι απέγινε η αιθεροβάμων Αμέλια Έρχαρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: