Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πώς ψηφίζει το Αιτωλικό

Άλλη μια εκλογική αναμέτρηση πέρασε στην ιστορία. Ο Δήμος Αιτωλικού καταργήθηκε και πλέον γίναμε Δήμος Μεσολογγίου με ότι θετικό ή αρνητικό θα προκύψει από τη συνένωση αυτή.
Ρίχνοντας μια ματιά με καθαρά τοπικιστικά Αιτωλικιώτικα κριτήρια ......στις ψήφους που συγκέντρωσαν οι Αιτωλικιώτες υποψήφιοι στα εκλογικά τμήματα του Αιτωλικού μόνο, καταλήγουμε σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Πιο αναλυτικά με μια μικρή έρευνα στους ψήφους του Σπύρου Βασιλείου που εκλέχτηκε πρώτος στο Αιτωλικό και τρίτος σε ολόκληρο το νέο Δήμο έχουμε: Ψήφοι συνδυασμού Ν Μουρκούση στο Αιτωλικό 797, σταυρούς που συγκέντρωσε ο παραπάνω υποψήφιος στο Αιτωλικό 373, ποσοστό προτίμησης 46,80%
Με την ίδια μέθοδο (ψήφοι συνδυασμού προς σταυρούς προτίμησης υποψηφίου αποκλειστικά στα τμήματα του Αιτωλικού) έχουμε τα εξής ποσοστά προτίμησης:

Καραδήμας Δημήτριος 41,36%
Μπρούνος Διονύσης 40,00%
Καρβέλη Νεκταρία 38,70%
Τσοκάντας Δημήτρης 33,90%
Λόη Ιωάννα 33,75%
Σταράμος Παύλος 30,99%
Παπαδόπουλος Γεράσιμος 29,50%
Αυδή Καλλιρρόη 29,11%
Πατρινός Μελέτης 26,93%
Ταμπακοπούλου Ντίνα 24,84%
Καρέτσος Γιώργος 24,48%
Γρίβας Νίκος 23,42%
Στέφου Βασιλική 23,26%
Τόλης Γιώργος 22,91%
Κανταρέλος Δημήτρης 22,64%
Καραπαναγιώτης Διονύσης 21,76%
Καλογήρου Βασίλης 20,43%
Μαντέλος Χρήστος 19,82%
Σαμαντάς Νίκος 18,98%
Μπότα Παρασκευή 18,88%
Κιτέα Όλγα 18,45%
Κυριάκη Βασιλική 17,41%
Σώκος Δημήτρης 15,43%
Καπελάρης Ιωάννης 13,61%
Κοντοδήμας Παναγιώτης 12,80%
Μιχαλόπουλος Αθανάσιος 22,09%
Σουλέ Βασιλική 12,43%
Ποριτσάνου Ελένη 11,63%
Κορακιανίτης Νικόλαος 11,13%
Βαγενά Βασιλική 10,00%

Βλέπουμε λοιπόν ότι άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο «τιμήθηκαν» οι υποψήφιοι Αιτωλικιώτες από τους συνδημότες τους.

Αν ρίξουμε όμως μια ματιά σε μερικούς υποψήφιους των γειτονικών πόλεων και χωριών έχουμε ενδεικτικά τα εξής ποσοστά προτίμησης:

Σταμνά Φλώρος Δημήτρης 87,95%
Κατοχή Τίτας Ανδρέας 84,50%
Άγιος Ηλίας Σαλτός Γεώργιος 81,44%
Γουριά Σταμάτης Αντώνης 74,81%
Νεοχώρι Δαουτίδης Κώστας 66,98%
Σταμνά Σταθόπουλος Λάμπρος 64,73
Γουριά Κούσουλα Αγγελική 63,18%

Βλέπουμε δηλαδή ποσοστά προτίμησης των παραπάνω πολύ υψηλότερα από τα ποσοστά των Αιτωλικιωτών.
Άραγε αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα αυτά έχουν «ποιοτικά χαρακτηριστικά» καλλίτερα από τους Αιτωλικιώτες υποψήφιους;
Φυσικά όχι. Απλά οι άλλες πόλεις και τα χωριά, προτίμησαν μαζικά τους δικούς τους υποψήφιους, προκειμένου να έχουν «δική τους φωνή» στο νέο Δήμο. (Το ίδιο συνέβη και στο Μεσολόγγι και στα χωριά του).
Αντίθετα ο Αιτωλικιώτης ψηφοφόρος φαίνεται πως δεν πολυνοιάζεται για την εκπροσώπηση του στο νέο Δήμο.
Δεν έχει γίνει κατανοητό πόσο χρήσιμη είναι η στήριξη των δικών μας προσώπων στις Δημοτικές εκλογές.
Με Δήμαρχο πλέον τον Π Κατσούλη θα εκπροσωπούν το Αιτωλικό από τον συνδυασμό του, δύο Κεφαλοβρυσίτες (Καραδήμας, Γρίβας) ένας από τα Ελληνικά (Κολοζάκης) και από το Αιτωλικό μόνο η Βασιλική Στέφου.
Κάτι σχετικό θα γινόταν αν εκλεγόταν ο Γ Πρεβεζάνος. θα μας εκπροσωπούσαν τότε δύο Σταμνιώτες (Φλώρος, Σταθόπουλος) ένας Αηλιώτης (Σαλτός) και από το Αιτωλικό μόνο ο Διονύσης Μπρούνος.

Νομίζω ότι η παραπάνω σκέψεις θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε καθαρά τοπικιστικά από δω και πέρα αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν πόλη μέσα στο νέο Δήμο, που είτε μας αρέσει είτε όχι είναι πλέον ο Δήμος Μεσολογγίου.
Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Αιτωλικού, που μόνο ζημιά μας έχει κάνει μέχρι τώρα, με αποκορύφωμα το σβήσιμο του ιστορικού Δήμου Αιτωλικού από το χάρτη.

3 σχόλια:

etolikonews είπε...

Γράφτηκε σχόλιο ανώνυμο το οποίο αναφέρεται σε πρόσωπα. Η γραμμή του ιστολογίου είναι οτι "Σχόλια που αναφέρονται σε πρόσωπα γίνονται δεκτά μόνο όταν είναι επώνυμα". Επειδή το σχόλιο μας άρεσε καθώς επιβεβαιώνει με το καλλίτερο τρόπο όσα γράψαμε στην συγκεκριμένη ανάρτηση, καλούμε τον γράφοντα να κάνει μιά προσπάθεια ακόμα επώνυμη και θα μάθει με το καλλίτερο τρόπο και με αποδείξεις τους ενόχους της ήττας που ενώ είναι δίπλα του παριστάνει οτι δεν ξέρει τίποτα για το φόνο.

Κορακιανίτης Σ. Νικόλαος είπε...

Αγαπητέ συντάκτη,
Δεν γνωρίζω με ποια κριτήρια, "αναγνωρίζεις" τους Αιτωλικιώτες υποψηφίους, πάντως με λύπη μου διαπίστωσα, ότι δεν με συμπεριέλαβες σε αυτούς, παραβλέποντας το γεγονός ότι είμαι δημότης Αιτωλικού αρκετά χρόνια πλέον και η σύζυγός μου είναι από το Αιτωλικό. Επιπλέον, παρ' ότι διαμένω και εργάζομαι στο Μεσολόγγι, τον ελεύθερο μου χρόνο τον περνάω στο Αιτωλικό οικογενειακώς, δηλαδή είναι είμαι ένας δημότης του νέου δήμου, που η ζωή μου μοιράζεται μεταξύ Αιτωλικού και Μεσολογγίου. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθείς και σε άλλα παιδιά του Αιτωλικού, όπως ο κ. Θανάσης Μιχαλόπουλος, η κα ελένη Ποριτσάνου και άλλοι ακόμη από τον συνδυασμό μας "Αλλαγή Πορείας" που είναι από το Αιτωλικό συμπληρώνοντας την ανάρτησή σου.
Τέλος, δευσμεύομαι προσωπικά, ότι με όλες μου τις δυνάμεις και τις γνώσεις, εντός των επόμενων 3,5 ετών, που δήμαρχός μας θα είναι ο κ. Πάνος Κατσούλης, θα προασπίσω και θα κοπιάσω για το καλό και την πρόοδο του όμορφού μας μικρού νησιού, της Μικρής μας Βενετίας, του Αιτωλικού που από το 1996 που πρωτοήρθα, έχει αλλάξει ελάχιστα και αντί να βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτό, χειροτερεύουν άρδην...

Σας ευχαριστώ θερμά.

Με εκτίμηση,

Κορακιανίτης Σ. Νικόλαος
Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Υποδιευθυντής 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Μεσολογγίου - Εργαστηριακός Συνεργάτης Α.Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου
και
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό "Αλλαγή Πορείας"
στην εκλογική περιφέρεια Αιτωλικού

etolikonews είπε...

κ. Κορακιανίτη το δημοσίευμα δεν είχε σκοπό να θίξει κανέναν. Για κάποιον που διαμένει και εργάζεται στο Μεσολόγγι, πώς θα μπορούσε να υπάρχει "αναγνώριση" εκ μέρους μας; Ζητάμε συγγνώμη που δεν σας αναγνωρίσαμε σαν Αιτωλικιώτη επειδή επισκέπτεστε τον ελεύθερο χρόνο σας το Αιτωλικό. Επίσης ζητάμε κατανόηση για την παράληψη και από τον κ. Μιχαλόπουλο και την κ. Ποριτσάνου για τους οποίους ενδιαφερθήκατε. Προς αποκατάσταση του δημοσιεύματος αναφέρουμε οτι τα ποσοστά όλων σας στο Αιτωλικό ήταν τα εξής: Μιχαλόπουλος Αθανάσιος 22,09% Ποριτσάνου Ελένη 11,63% και Κορακιανίτης Νικόλαος 11,13%