Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Συναντήσεις του Γ. Παπαναστασίου στο Μεσολόγγι


Με τον Σεβ. Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου στο Μεσολόγγι, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου. Την συζήτηση που ακολούθησε ......απασχόλησαν κοινωνικά ζητήματα και αδιέξοδα που βιώνουν σήμερα ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι και πως αυτά μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέσα από την ανάπτυξη πρωτοβουλιών ικανών να δημιουργήσουν όραμα και ελπίδα.

Αμέσως μετά, ο Γιώργος Παπαναστασίου συναντήθηκε με το Νομάρχη Αιτωλ/νίας Θύμιο Σώκο. Από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι υπό κατασκευή οδικοί άξονες που αφορούν το νόμο καθώς και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες και σήμερα -όπως επεσήμανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης- καθυστερούν στην ολοκλήρωσή τους.
Επίσης αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και το ζήτημα της Εκτροπής του Αχελώου, το οποίο όπως είναι γνωστό βρίσκεται πλέον στην κρίση των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Ο Γ. Παπαναστασίου επανέλαβε την θέση του κατά της εκτροπής, σημειώνοντας παράλληλα πως κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφική όχι μόνο για το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία του νομού, αλλά ικανή επίσης να συμπαρασύρει στις συνέπειές της και άλλους παραγωγικούς τομείς σε όλη την περιοχή.


Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Μεσολόγγι, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Κ. Πασιόπουλο καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Η αναβάθμιση του ΤΕΙ Μεσολογγίου, η δημιουργία Βιοτεχνικής περιοχής και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της λιμνοθάλασσας με παράλληλη προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος ήταν ορισμένα από τα θέματα που
τέθηκαν προς συζήτηση, ενώ παράλληλα οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα κατέθεσαν τον προβληματισμό αλλά και την έντονη ανησυχία τους για την δυσμενή οικονομική συγκυρία και τις συνέπειές της στην αγορά.

Την Τρίτη 29/9 συμμετέχοντας σε συνεστίαση που διοργάνωσε η τ.ο. Αγρινίου της Νέας Δημοκρατία με κεντρικό ομιλητή τον υπεύθυνο περιφερειακών εκλογών και βουλευτή
Ευβοίας Σίμο Κεδίκογλου, ο Γιώργος Παπαναστασίου στον χαιρετισμό του σημείωσε πως «Επιλέξαμε να ζούμε εδώ, Δυτικά, παρά το γεγονός πως ένα παράλογο, δυσλειτουργικό και άπραγο πολλές φορές κράτος μας έχει εντάξει στο περιθώριο. Η εγκαταλειμμένη Ηλεία, η ανεργία της Αχαΐας και η ξεχασμένη Αιτωλ/νία είναι η απόδειξη αυτής της πολιτικής».

Καταλήγοντας, τόνισε πως «Έχουμε τις προτάσεις, τις θέσεις και το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για να ανατρέψουμε τα σημερινά δεδομένα».


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ
Στις 6 Αυγούστου αναρτήθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο fast track, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεξήγητη μονομανία για την κατάργηση περιβαλλοντικών κεκτημένων στο όνομα μιας προσχηματικής ανάπτυξης.
Το τελευταίο σίριαλ του επεισοδίου αφορά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με το Qatar για επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ. Η λέξη μυστικοπάθεια αρμόζει στο συγκεκριμένο deal, καθώς δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι συνεργασίας ούτε το αντικείμενο των επενδύσεων. Ξέρουμε σίγουρα πως ένα μεγάλο μέρος από τα ανωτέρω 5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με LPG (υγραέριο) στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό της συγκεκριμένης επένδυσης, μήπως βγάλουμε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα. Στην αρχή η επένδυση εμφανίστηκε ως μονάδα καύσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συνδυασμένη με δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου και πρότυπες καλλιέργειες φυκιών που θα αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Λεγόταν μάλιστα τότε πως η επένδυση θα δημιουργούσε 1.500 νέες θέσεις εργασίας και το παραγόμενο ρεύμα θα εξάγονταν στο σύνολό του στην Ιταλία. Με το πέρασμα του καιρού, όμως, διαπιστώθηκε πως η μονάδα θα παράγει ηλεκτρισμό καίγοντας το ιδιαίτερα προβληματικό υγραέριο (LPG), οι θέσεις εργασίας έπεσαν σε σχεδόν 140, ενώ τα φύκια έχουν σταματήσει να ακούγονται.
Ας κάνουμε την υπόθεση πως είμαι ένας Ευρωπαίος επενδυτής. Σας πληροφορώ πως δεν θα ερχόμουν στη χώρα να επενδύσω. Οι fast track διαδικασίες ενδέχεται να προσκρούσουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα διαιωνίζοντας την εικόνα μιας διεφθαρμένης Ελλάδας, δέσμιας των πελατειακών σχέσεων και των «προνομιακών δεσμών» με εταίρους.
* Ο Αχιλλέας Πληθάρας είναι περιβαλλοντολόγος.