Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Αιτωλικό 2008: Γίναμε Βενετία

Τα μηνύματα έφτασαν από χθες το βράδυ. Από νωρίς άρχισαν να φυσούν δυνατοί νοτιάδες, που είχαν σαν αποτέλεσμα την εισροή πολλών νερών μέσα στην λιμνοθάλασσα. Το φαινόμενο της παλίρροιας (μπασά) ήταν έντονο. Σήμερα το πρωί η ένταση των νοτιάδων..και η δυνατή παλίρροια, ανέβασαν τα νερά στην δυτική παραλία πάνω απότα κράσπεδα. Όλη η Δυτική παραλία πλημμύρισε. Τα νερά έφτασαν μέχρι τις πόρτες των καταστημάτων. Όλοι οι κάθετοι δρόμοι γέμισαν νερά μέχρι τις διασταυρώσεις με την πρώτη παράλληλη της παραλίας οδό. Επίσης νερά είχαμε και στους δρόμους που καταλήγουν στα σχολεία. Πλημμύρισαν αρκετά σπίτια με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής για την άντληση των νερών μέσα από αυτά, αλλά και την μεταφορά των κατοίκων σε στεγνό μέρος.
Επίσης η κατάσταση στα γεφύρια ήταν δραματική.

Δεν μπορούσε να περάσει πεζός κανείς.
Η θάλασσα πέρναγε πάνω από αυτά και δυσκόλευε και τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Κινητοποιήθηκε ο Δήμος, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, προκειμένου να βοηθήσουν όπου χρειαζόταν και μπορούσαν.
Παράλληλα η Εποπτεία Αλιείας Μεσολογγίου, έκανε μετρήσεις μέσα στο κανάλι κατά τη διάρκεια του φαινόμενου αυτού.
Σε σχετική ερώτηση, ο επόπτης αλιείας κ. Βαγγέλης Δημητρίου είπε ότι η μετρήσεις στο κανάλι έδειξαν ότι το οξυγόνο στην επιφάνεια της θάλασσας έπεσε στο μηδέν (0) και ήδη είχαμε έκλυση υδρόθειου στην ατμόσφαιρα που δεν έφτανε στο Αιτωλικό λόγω της φοράς του αέρα.
Τελικά ο καιρός ηρέμησε γύρω στις 03.00 μμ οπότε και άρχισε η άμπωτη (ρήχη) της θάλασσας.
Τα νερά άρχισαν να υποχωρούν στην παραλία όχι ακόμα όμως και από τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Μέχρι αυτή την ώρα 20.00 μμ η πυροσβεστική παραμένει στο Αιτωλικό και κάνει αντλήσεις νερών από σπίτια και δρόμους.
Αποτέλεσμα της έκλυσης του υδρόθειου, ήταν να παρουσιαστούν πολλά ψάρια (λαβράκια, κεφάλια, χέλια κλπ) ζαλισμένα στις ακτές αναζητώντας οξυγόνο, όπου και έγιναν εύκολη λεία των ψαράδων που έσπευσαν με καμάκια, απόχες ή και με τα χέρια ακόμα, να τα πιάσουν.
Από τις φωτό που δημοσιεύονται εδώ και στο Αιτωλικό μπορείτε να δείτε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τους σημερινούς Νοτιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: