Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ιστοσελίδα αποκαλύπτει εάν έχουν κλαπεί προσωπικά δεδομένα

Οι χρήστες μιας νέας ιστοσελίδας θα μπορούν πλέον να ανακαλύψουν εάν έχουν κλαπεί τα προσωπικά δεδομένα τους, όπως μυστικοί κωδικοί πρόσβασης, λογαριασμοί πιστωτικών καρτών, κλπ.
Το όνομα της εν λόγω ιστοσελίδας είναι haveibeenpwned.com και δημιουργήθηκε από τον Αυστραλό προγραμματιστή Τρόι Χαντ......
Σκοπός της είναι να μπορούν οι χρήστες να ελέγξουν εάν οι διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπάρχουν στις λίστες με δεδομένα που εκλάπησαν στο διαδίκτυο, μετά τις πρόσφατες διαρροές στην εταιρεία Adobe System και τις παλαιότερες στη Yahoo, στη Sony και τη Stratfor.
Στην ιστοσελίδα δεν υπάρχουν αποθηκευμένα τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει από τον κάθε χρήστη, αλλά μόνο οι διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, προκειμένου να γίνει εφικτή η διασταύρωση και κάθε χρήστης να γνωρίζει εάν έχει πέσει θύμα διαδικτυακής υποκλοπής.
«Δεν έχω ανάγκη να γνωρίζω, προσωπικά, τους κωδικούς πρόσβασης του κάθε χρήστη που έχει πέσει θύμα διαδικτυακής κλοπής. Δεν είναι απαραίτητο και, ειλικρινά, δεν θέλω να έχω τέτοια ευθύνη», δήλωσε ο Χαντ.
Συνολικά, στη βάση δεδομένων του haveibeenpwned.com υπάρχουν 152 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από την Adobe, 860.000 της Stratfor, πάνω από 530.000 της Gawker, περίπου 455.000 της Yahoo και 37.000 της Sony.

Δεν υπάρχουν σχόλια: