Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Εορτή του Αγίου Ζαφειρίου

Ιερα Ακολουθεία του Αγίου Ενδόξου νεομάρτυρα Ζαφειρίου Τρίτη 11 Ιουνίου.

Το πρωί της Τρίτης 11 Ιουνίου θα τελεστεί στο Ναο Της Παναγίας Αιτωλικού (κεντρική πλατεία) η πρώτη  Ιερά Ακολουθεία του Αγίου Ενδόξου νεομάρτυρα Ζαφειρίου.
Ανάμεσα στους πολυάριθμους νεομάρτυρες που θυσίασαν τη ζωή, την ομορφιά και τη νεότητά τους για την αγάπη του Ιησού Χριστού συναριθμείτε και o τιμώμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 11 Ιουνίου ο ένδοξος νεομάρτυς Ζαφείριος.
ο οποία εκοιμήθη εν Κυρίω ύστερα από τα φρικτά βασανιστήρια.....


Το Συναξάριον
Τη ενδεκάτη του μηνός Ιουνίου, την μνήμην εορτάζομεν του ενδόξου Νεομάρτυρος Ζαφειρίου, όστις  εμαρτύρησεν εν Θεσσαλονίκη, κατά το έτος 1821.

Όλη η ακολουθεία εδω
Απόσπασμα απ' την ακολουθεία
Στίχοι
Χριστού κηρύξας θεότητα γενναίως,
Μαρτύρων εύρες, Ζαφείριε, την δόξαν.
Πρώτη τε δεκάτη Ζαφείριος Χριστώ παρέστη.
Υπόμνημα
Ούτος ο γενναίος νεομάρτυς Ζαφείριος, έφηβος έτι ων και εργαζόμενος εν Αγίω Όρει, κατά την επανάστασιν του 1821, συνελήφθη και ήχθη εις Θεσσαλονίκην μεθ’ ετέρων εξήκοντα εννέα συνομηλίκων. Εκεί μετά βιαίους προπηλακισμούς και απειλάς οι μέν συνομήλικοι άπαντες φεύ! εδέξαντο την του Μωάμεθ ψευδοθρησκείαν περιτμηθέντες, μόνος δ’ απομείνας ο άγιος Ζαφείριος, αγίω Πνεύματι πληρωθείς, τον Χριστόν Θεάνθρωπον ωμολόγησε και μή δεξάμενος τον εξισλαμισμόν, μετά και πλήθους Αγιορειτών Πατέρων, τη 11η του μηνός Ιουνίου, το θείον στέφος εδέξατο των Νεομαρτύρων, γενόμενος άμωμον και πανεύοσμον θύμα της αγάπης του Δεσπότου και πρεσβευτής διαπρύσιος των τιμώντων την θείαν αυτού άθλησιν.

επίλογος
τους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, όπου επικρατεί η διαφθορά και αναζητούνται πρότυπα εναρέτου χριστιανικού βίου, προβάλλει η ένδοξος και πολύαθλος νεομάρτυς του Χριστού Αγία Αργυρή ως ολόλαμπρο παράδειγμα αρετής και αγνότητος, αλλά και ως πνευματικός οδοδείκτης που θα διδάσκει, θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τους σημερινούς Έλληνες με την ακλόνητη και σταθερή της πίστη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: