Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Την Κυριακή 18 Απριλίου 2010 θα εορτασθεί στην Ι.Π. Μεσολογγίου, η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με το Π.Δ. 130/2008 καθιερώθηκε η 19η Απριλίου ως Hμέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.....

Η 19η Απριλίου είναι επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν.
Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.
Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό.
Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.

Σε συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και της Βυρωνικής Εταιρείας της Ι.Π. Μεσολογγίου, του Δήμου Μεσολογγίου και της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, θα πραγματοποιηθούν κατά την ημέρα αυτή οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Κυριακή 18 Απριλίου 2010:
Ώρα 10.30 π.μ.:- Τέλεση Δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ώρα 11.00 π.μ.:- Κατάθεση στεφάνων στο χώρο του τόπου θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (έναντι Παλαμαϊκής Σχολής).
Ώρα 11.30 π.μ.: - Εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας για τον εορτασμό της ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης (Διοργάνωση της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου) η οποία περιλαμβάνει:
-Ομιλία με θέμα «Τα Φιλελληνικά Έντυπα κατά την διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1821» από την κα Λουκία Δρούλια, Ιστορικό, Ομότιμο Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
-Ξενάγηση στις εκθέσεις:
Α) «Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός», Φιλελληνικά χαρακτικά του 19ου Αιώνα,
Β) «Φιλελληνικά Έντυπα του Απελευθερωτικού Αγώνα 1821-1829», που βρίσκονται στο «Διεθνές Κέντρο Έρευνας & Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό» στο Βυρώνειο Κτίριο, Πλώσταινα – Μεσολόγγι.
Το υλικό των εκθέσεων είναι δωρεά του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: