Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Αναφορά της εφημερίδας «Το Βήμα» στις πλημμύρες του Αιτωλικού

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ
«Βρήκαμε ακόμη και χέλια στους δρόμους»

Ζει μόνιμα στο Αιτωλικό, ένα νησάκι στο μέσον της λιμνοθάλασσας που ενώνεται με δύο πέτρινα γεφύρια...
Ο 49χρονος οικονομολόγος κ. Δ. Μπρούνος (φωτογραφία), ο οποίος διατηρεί λογιστικό γραφείο στην περιοχή, λέει ότι τα περί ανόδου της στάθμης των νερών της λιμνοθάλασσας μελλοντικά είναι μόνιμο θέμα συζήτησης στο χωριό, γιατί έτσι κι αλλιώς σήμερα οι πλημμύρες έχουν πυκνώσει.

«Ηταν αραιά τα πλημμυρικά φαινόμενα-μία φορά τη δεκαετία. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως παρατηρούνται κάθε χρόνο και το 2009 δύο φορές ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας πάνω από ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να καλυφθούν τα στηθαία της παραλίας και το νερό να βγει στον δρόμο. Βρήκαμε ακόμη και χέλια στους δρόμους της παραλίας, ενώ οι καμάρες των γεφυριών είχαν καλυφθεί πλήρως και δεν φαίνονταν καθόλου». Ο δήμος ξεκινά τεχνικό έργο με αντλιοστάσια, μοτέρ και σωληνώσεις για να διώχνει τα νερά όταν πλημμυρίσουν πάλι οι δρόμοι, ενώ ο κ. Μπρούνος υπογραμμίζει: «Οταν έχουμε «μπασά», όπως λέμε εμείς στην περιοχή την πλημμυρίδα, εκλύεται υδρόθειο, η περιοχή μυρίζει σαν κλούβιο αβγό και ψοφάνε τα ψάρια».

Το παράπονο των ψαράδων είναι ότι δεν έχουν περιληφθεί ποτέ στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, λέει, και συμπληρώνει: «Οταν αυτά συμβαίνουν σήμερα, σκέψου τι θα γίνει αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις κλιματικές αλλαγές. Λένε το Αιτωλικό «μικρή Βενετία», αλλά τότε θα γίνουμε πραγματική Βενετία και στο Αιτωλικό τις ξύλινες βάρκες θα τις δένουμε έξω από τα σπίτια μας».

Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: