Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Κινητοποίηση από τους αλιείς για τα Leader


http://www.etoliko.gr/ Από τον Θεόδωρο Μπότα:


Δυναμικές κινητοποιήσεις των αλιέων μέσω των συλλόγων τους έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες σχετικά με την ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα Leader.

Το σωματείο του Αιτωλικού "Ο Ντολμάς" πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία αυτή και βρέθηκε κάτω από τρομερές πιέσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει σε σύγκρουση με οργανωμένα συμφέροντα αλλά να μην λυγίσει σε καμιά περίπτωση. Όταν οι ψαράδες διεκδικούν να είναι αφεντικά και νοικοκυραίοι στο ίδιο τους το σπίτι στην ίδια τους τη δουλειά το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι αρνητικό. Επιτέλους απέκτησαν αυτοσεβασμό!!! Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου από την Ομοσπονδία των Αλιευτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας - Αχαΐας - Ηλείας:


"Σήμερα ημέρα Πέμπτη, 04/09/08 και ώρα 11:00, στο ΕΚΜ έγινε η συνάντηση που είχε προκαλέσει η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας και τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα που εκπροσωπούν τους αλιείς του συμπλέγματος Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκ μέρους της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, ο Γενικός Δ/ντης κ. Μιχαλόπουλος Χαράλαμπος και το μέλος του Δ.Σ, και δήμαρχος της Ι.Π Μεσολογγίου, κ. Αναγνωστόπουλος Ιωάννης.

Εκ μέρους της ομοσπονδίας μας έγινε τοποθέτηση και τονίστηκε αφενός μεν η αναγκαιότητα ένταξης της περιοχής στο LEADER Αλιείας και η πρωτοφανής μαζική συσπείρωση όλων ψαράδων γύρω από τα συλλογικά τους όργανα και αφετέρου η δυνατότητα των ψαράδων να παρεμβαίνουν ενεργά να διεκδικούν και να επιβάλλουν λύσεις.

Αναφέρθηκε ότι οι ψαράδες, σεβόμενοι όλους τους βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκίνησαν τη διαδικασία προσέγγισης των 2 Αναπτυξιακών για κοινή πρόταση ελπίζοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Όμως παρά τις σοβαρές προσπάθειες στο κάλεσμα των ψαράδων προς τις Αναπτυξιακές, με το υπ' αριθ. 421/22/08/08 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας, ανταποκρίθηκε μόνο η Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ. Η άρνηση της ΑΝΑΙΤ να σεβαστεί την πρόσκληση της Ομοσπονδίας για συζήτηση μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Με βάση το προαναφερθέν έγγραφο οι ψαράδες δεσμεύτηκαν συνολικά να στηρίξουν την πρόταση που θα καταθέσει η Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ. Τις επόμενες ημέρες συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των ψαράδων και της Αιτωλικής όπου θα συμφωνηθούν και θα υπογραφούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν το στρατηγικό σχέδιο, τη συμμετοχή των ψαράδων στην Ο.Τ.Δ και τον Κανονισμό, ο οποίος θα καθορίζει τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Ομάδας Τοπικής Δράσης.

Ο Γενικός Δ/ντης της Αιτωλικής σε ερωτήσεις που του έγιναν από τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων δεσμεύτηκε ότι την χάραξη των προτάσεων θα την κάνουν οι ψαράδες και η συμμετοχή τους στην Ομάδα Τοπικής Δράσης αριθμητικά θα είναι πολύ μεγάλη.

Η προσπάθεια μας για κατάθεση κοινής πρότασης ήταν απαραίτητη ώστε να διασφαλίσουμε το πρόγραμμα για την περιοχή μας.

Οι ψαράδες δεν υποκύπτουν σε ψευτοδιλλήματα και σε πιέσεις τη στιγμή που κινδυνεύει η βιωσιμότητα του κλάδου στην περιοχή που αλιευτικές πρακτικές χάνονται και το επάγγελμα γερνάει.

Θα δώσουμε και αυτή τη μάχη με όλους τους ψαράδες και με όλους όσους ενδιαφέρονται για το καλό της λιμνοθάλασσας και το καλό ετούτου του τόπου".

Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος
Σαρτζής - Ιωάννου Θεόδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: