Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Οι τραπεζόδρομοι του Αιτωλικού


Μέσα στο νησί του Αιτωλικού υπάρχουν 2-3 δρόμοι που τροποποιήθηκαν σε πεζόδρομους.
Η αρχή έγινε με τους δρόμους της κεντρικής πλατείας, που με την πεζοδρόμησή τους έκαναν την πλατεία έναν ενιαίο χώρο.
Μετά πεζοδρομήθηκε η οδός που αρχίζει από την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης (Εθν Αντίστασης).
Στην συνέχεια έχουμε την οδό Γ Σεφέρη που ξεκινάει από την Χριστιανική Στέγη της πλατείας και καταλήγει στον κεντρικό δρόμο.
Εδώ έχουμε μικτή χρήση του δρόμου, την ημέρα σαν δρόμος διέλευσης οχημάτων και την νύχτα σαν πεζόδρομος.
Φυσικά οι πεζόδρομοι αυτοί, έγιναν προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να κινούνται ελεύθερα, χωρίς το άγχος του ατυχήματος από οχήματα και βέβαια να μπορούν να επισκέπτονται τα μαγαζιά που βρίσκονται στους πεζόδρομους ποιο άνετα.
Δυστυχώς όμως, αρκετοί επαγγελματίες που έχουν τις επιχειρήσεις τους στους πεζόδρομους, έχουν «παρεξηγήσει» την χρήση τους.
Θεώρησαν λοιπόν σωστό να γεμίσουν τους πεζόδρομους με καρέκλες και τραπέζια προκειμένου να εξυπηρετηθεί η επιχείρησή τους.
Καθόλου δεν τους ενδιαφέρει που θα κινηθεί ο πεζός, από πού θα περάσει η οικογένεια, πως θα ελιχθεί η μάνα με το καροτσάκι του μωρού!
Το μόνο που βλέπουν είναι πως θα «απλώσουν» περισσότερα τραπέζια και καρέκλες για να αυξήσουν την πελατεία τους.
Μια πελατεία που την αποκτούν για 10-15 ημέρες τον Αυγούστου, αλλά όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι δεν υπάρχει.
Σε πολλές περιπτώσεις καταργούν τελείως τον πεζόδρομο καταλαμβάνοντας τον με τραπεζοκαθίσματα και μετατρέποντας τον σε «τραπεζόδρομο».
Άντε στην καλλίτερη περίπτωση να αφήνουν μια στενή λωρίδα διέλευσης των πεζών, ανάμεσα από τα τραπέζια τους.
Αναγκαστικά λοιπόν θα περάσει κάποιος από τις λωρίδες αυτές και όταν είναι οικογένεια ή παρέα θα βαδίσουν σε «φάλαγγα κατ’ άνδρα», όταν όμως είναι μητέρα με μωρό σε καρότσι απλά δεν περνάει και ψάχνει από αλλού δίοδο διέλευσης.
Όταν δε προσπαθεί να περάσει κάποιος ΑΜΕΑ, τότε σε πιάνει απελπισία!!!
Και φυσικά περνώντας ανάμεσα από τα τραπέζια και τους καθήμενους, αυτοί σε κοιτάζουν με το πιρούνι στο στόμα και το ποτήρι στα χείλη σχετικά με νευρικότητα(!!!), γιατί απλούστατα περνάς στην κυριολεξία πάνω από το κεφάλι τους και τους ενοχλείς.
Αν δε χρειαστεί καμιά φορά να περάσει πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο (πράγμα που όλοι απευχόμαστε) από τους δρόμους αυτούς, μάλλον θα έχουμε άσχημα αποτελέσματα.
Όλα αυτά συμβαίνουν με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής που είναι και η μόνη αρμόδια για την παραχώρηση χώρων στα καταστήματα.
Και να έλεγα ότι έχει κάποιο όφελος; Ούτε το τέλος πεζοδρομίου δεν εισπράττει.
Μήπως λοιπόν τώρα που τελειώνει η καλοκαιρινή σαιζόν, είναι ευκαιρία να αναθεωρήσει ο Δήμος το θέμα της παραχώρησης πεζοδρομίων;
Όπου υπάρχει χώρος κατάλληλος, να επιτρέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, αλλά όταν δεν υπάρχει χώρος απλούστατα να μην καταστρατηγείται ο χώρος που ανήκει στους πεζούς.
Εξάλλου τα τραπέζια και οι καρέκλες εξυπηρετούν τους πελάτες, αλλά πως θα καθίσουν σε αυτά όταν δεν έχουν πρόσβαση γιατί έχει κόψει τον δρόμο ο προηγούμενος με τα δικά του τραπέζια και καρέκλες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: