Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Πολεοδομίες , τέλος


Έρχονται επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο µε τον οποίο θα χτίζονται τα νέα κτίρια, αλλά και στην έκδοση των νέων οικοδοµικών αδειών. Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη έχει δώσει το πράσινο φως προκειµένου µέχρι το τέλος του µήνα να αρχίσει η διαβούλευση για τον νέο Πράσινο Γενικό Οικοδοµικό Κανονισµό.......
Παράλληλα, µε το νέο Ρυθµιστικό Σχέδιο για την Αθήνα θα δοθεί βάρος στον έλεγχο της εκτός σχεδίου δόµησης, αλλά και στον έλεγχο των χρήσεων γης στο κέντρο της Αθήνας, που κινδυνεύει να µετατραπεί σε µια απέραντη... αποθήκη µε συνέπεια να κινδυνεύουν να ακυρωθούν στην πράξη τα κίνητρα για την επιστροφή της κατοικίας. Καταργούνται οι Πολεοδοµίες µε τη µορφή και τις αρµοδιότητες που είχαν µέχρι σήµερα, αλλά σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ , δεν θα γίνει καµία απόλυση υπαλλήλων καθώς πρόκειται να ενσωµατωθούν στη νέα Υπηρεσία ?όµησης των ?ήµων, που προβλέπει ο «Καλλικράτης».

Ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδοµικών αδειών προβλέπει ο µηχανικός να πηγαίνει στον δήµο – στην Υπηρεσία ?όµησης – και να καταθέτει δύο έγγραφα: το τοπογραφικό διάγραµµα και το διάγραµµα κάλυψης. Μέσα σε τρεις µέρες θα παίρνει την απάντηση αν µπορεί να χτίσει , µε την έγκριση δόµησης. Αφού δοθεί η εν λόγω έγκριση – και όταν κατατεθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά – εγκρίνεται µέσα σε πέντε µέρες η άδεια δόµησης µε ευθύνη του µηχανικού. Οπως επισηµαίνουν από το ΥΠΕΚΑ, ο δήµος σε αυτό το στάδιο δεν έχει καµία ευθύνη. Η ευθύνη ανήκει στον µηχανικό και στον ιδιοκτήτη, ενώ η επίβλεψη γίνεται από την Περιφέρεια. Αν διαπιστωθεί παρανοµία, τότε ο µηχανικός χάνει την άδεια άσκησης επαγγέλµατος.



17/06/2011
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: