Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κι άλλη πρωτοτυπία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο νομό μας: Δύο οι ΔΟΥ(?)

Όπως προκύπτει από ενημέρωση που είχαμε από τη βουλευτή κ. Γιαννακά, ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου προσανατολίζεται να διατηρήσει δύο Δ.Ο.Υ στο Νομό Αιτ/νιας και αυτό διεφάνη μετά από συνάντηση που είχε με τη βουλευτή.

Η κ. Γιαννακά κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, στην οποία τονίζει αρχικά ότι ο νέος Δήμος Αγρινίου είναι ο μεγαλύτερος του νομού με πληθυσμό ίσο με το μισό του..........
Δεν λέει όμως πουθενά ότι αυτό επετεύχθη εν μια νυκτί με παρασκηνιακές διεργασίες, όπως έχει καταγγελθεί από όλους τους φορείς του Δήμου Μεσολογγίου, εις βάρος όλων των υπόλοιπων Δήμων του νομού και κόντρα στην λογική της ισόρροπης ανάπτυξης του Καλλικράτη.
Στη συνέχεια τονίζει ότι το Αγρίνιο βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο του νομού. Η αλήθεια όμως είναι ότι με χρήση της Ιόνιας οδού (ακόμη και του κομματιού που έχει ήδη παραχωρηθεί χωρίς να υπολογίζεται η τελική μορφή με τους κάθετους άξονες που ισχυροποιεί την άποψή μας ακόμη περισσότερο) αυτό το κέντρο μετατοπίζεται στο Μεσολόγγι. Ή μήπως δεν είναι έτσι κ. Γιαννακά?
Είναι πάντως τουλάχιστον μυστήριο ότι εφαρμόζεται διαφορετική πολιτική σε όλα τα "κρίσιμα" θέματα του νομού μας (π.χ. έδρα Εφετείου) από αυτή που εφαρμόζεται για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και όλα αυτά με την παρέμβαση των βουλευτών του νομού που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για το κοινό συμφέρον κι όχι μιας περιοχής του. Αυτά έχουν οδηγήσει τον πρόεδρο του ΔΣΜ κ. Ατσαλάκη να μιλάει δικαιολογημένα για τοπάρχες Αγρινίου.
Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει παρέμβαση από το Δήμο και τους φορείς προς τον Υπουργό για την αποκατάσταση της πραγματικότητας γιατί η διατήρηση δύο ΔΟΥ στο νομό μας θα οδηγήσει στο τελικό κλείσιμο της ΔΟΥ στην πρωτεύουσά του σε επόμενη φάση. Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε ποιοι θα "βοηθήσουν" σε αυτή την κατεύθυνση...
Για λόγους τάξης και ισορροπίας, παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Γιαννακά.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου προωθείται από το Υπουργείο Οικονομικών η συγχώνευση όλων των Δ.Ο.Υ κάθε Νομού σε μία, με έδρα την πρωτεύουσα του Νομού .
Ο κανόνας αυτός δεν μπορεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί υπάρχουν ιδιαιτερότητες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, τον μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της χώρας, η συγχώνευση όλων των Δ.Ο.Υ σε μία με έδρα το Μεσολόγγι δεν θα αποτελούσε θετική εξέλιξη.
Καταρχήν ο Δήμος Αγρινίου είναι ο μεγαλύτερος Δήμος του Νομού Αιτ/νιας, συγκεντρώνει το 50% περίπου των κατοίκων του, και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει πληθυσμό 96.321 ενώ το Μεσολόγγι 35.431 κατοίκους. Επιπλέον, ο Δήμος Αγρινίου είναι το γεωγραφικό κέντρο του Νομού. Πιθανή έδρα μίας ενιαίας έδρας στο Μεσολόγγι, από το οποίο πολλές περιοχές του νομού απέχουν πλέον των 100 χιλιομέτρων, θα είχε σαν συνέπεια μετακινήσεις πολύ μεγαλύτερου αριθμού πολιτών και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, γεγονός που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, αλλά έχει σημαντικό κόστος για την τοπική και εθνική οικονομία.
Ο Δήμος Αγρινίου είναι το εμπορικό και οικονομικό κέντρο του Νομού Αιτ/νιας, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, σε σύνολο 18.443 επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου, περισσότερες από 9.000 δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Αγρινίου. Στη Δ.Ο.Υ Αγρινίου υποβάλλονται 40.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι πράξεις έναρξης υπερβαίνουν τις 800, διακοπής τις 900, μεταβολών δραστηριότητας τις 4.500, απόδοσης ΑΦΜ τις 2.500 και μεταγραφών τις 1.000 ετησίως.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται το Υπουργείο να διατηρήσει δύο Δ.Ο.Υ στο Νομό Αιτ/νιας, μίας με έδρα το Μεσολόγγι και μίας με έδρα το Αγρίνιο;
Γραφείο Τύπου
Σοφίας Γιαννακά
210-3709201-3

Δεν υπάρχουν σχόλια: