Για 12η χρονιά η "Διέξοδος" συμμετέχει στις Γιορτές Εξόδου παρουσιάζοντας υπό την αιγίδα του Δήμου της Ιερής Πόλης, την έκθεση "Άρτος, Οίνος, Έλαιον - Από την αρχαιότητα στο σήμερα".
Με την έκθεση αυτή επιχειρείται, με μια φρέσκια εικαστική ματιά, η διερεύνηση της ιστορίας και των επιδράσεων της "μεσογειακής τριάδας" στην κοινωνία και τον πολιτισμό μας......
Το ψωμί, το κρασί και το λάδι είναι τα "δώρα" της μεσογειακής γης με τα οποία έζησαν για χιλιετίες οι λαοί του ελλαδικού χώρου και οδηγήθηκαν στο εμπόριο, στα ταξίδια της γνώσης και των εμπειριών και εντέλει στο θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Η καλλιέργεια των δημητριακών, του αμπελιού και της ελιάς, αλλά και η εκμετάλλευση των προϊόντων τους, κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καθημερινή ζωή και την οικονομία από την εποχή της Μινωικής Κρήτης και της Μυκηναϊκής Ελλάδας μέχρι τις μέρες μας.
Μέσα στις αίθουσες του Μουσείου της "Διεξόδου", και με τα μουσειολογικά πλεονεκτήματα του χώρου αυτού, παρουσιάζεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο προβολής σε θεματικές ενότητες η πρωτότυπη και εντυπωσιακή αυτή έκθεση μέσω αυθεντικών παραδοσιακών εργαλείων που χρονολογούνται από τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες , καλλιτεχνικών αναπαραγωγών και μεγάλων φωτογραφιών σε μπάνερ με ιστορικές αναφορές για το σιτάρι, το κρασί και το λάδι.
Την έκθεση συμπληρώνουν εντυπωσιακές συλλογές από κεντημένα ψωμιά, αρτοσφραγίδες και ανοιχτήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα και προέρχονται από το Μουσείο Παράδοσης και Τέχνης Αγγελικής Τσεβά, την συλλογή Θεοχάρη Προβατάκη και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, ενώ τα εργαλεία αγροτικής οικονομίας προέρχονται από τις ιδιωτικές συλλογές Βάσως Γκοβάτσου και Ελένης Πριοβόλου.
Σε μία από τις αίθουσες τού πρώτου ορόφου εκτίθενται εικαστικές δημιουργίες με θέμα τον άρτο, τον οίνο και το έλαιον των ζωγράφων Πάνου Αθανασίου, Ελισάβετ Ζαχαράκη, Julia Hidalco, Μαρίας Κτιστοπούλου, Χριστίνας Μπελέκου, Βασίλη Παπανικολάου, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου, Ελένης Παυλοπούλου, Κώστα Σπυρόπουλου , Δημήτρη Ταλαγάνη και Απόστολου Χαντζαρά, καθώς και πίνακες της Μάγδας Βαμβατήρα , Κώστα Μουδάτσου, Μερόπης Πρέκα, Θεανούς Σαραμαντζή και Νίκου Χούτου προερχόμενοι από το Λαογραφικό Τμήμα της Ακαδημίας Αθηνών.
Το εικαστικό τμήμα της έκθεσης συμπληρώνει ένα «δάσος» από ελαιόδενδρα και στάχια , έργα του γλύπτη Άγγελου Παναγιωτίδη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 2 Απριλίου στις 7 το απόγευμα ενώ η λειτουργία της θα είναι καθημερινή (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) μέχρι 28 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο από τις 10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου