Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΠΑΣΟΚτζήδες, δήμαρχοι και πολιτική ηθική


Του Βασίλη Μπρούμα
δημοτικού συμβούλου
Μέτωπο Ελεύθερων Δημοτών


          Ας δούμε κατ’ αρχή  το υψηλότερο επίπεδο. Είναι ολοφάνερο, πασίγνωστο και πανθομολογούμενο, πλέον, ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση ενός εκφυλισμένου, μεταλλαγμένου   ΠΑΣΟΚ, .......με μια κυβέρνηση αδίστακτων  ψευτών, απερίγραπτων πολιτικών απατεώνων. Ο κόσμος και βλέπει και συνειδητοποιεί  σήμερα  την πραγματικότητα του γενικότερου οικονομικού, κοινωνικού αλλά και του τοπικού πολέμου, με αιχμή του δόρατος αυτή την κυβέρνηση και τους τοπικούς συνεργάτες της.  Οι Μεσολογγίτες αυτή τη φορά είναι πολύ πιο υποψιασμένοι και οργισμένοι. Τρέφουν μίσος εναντίον του πολιτικού συστήματος κεντρικά και τοπικά.  Πριν από όλα, βεβαίως, εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των βουλευτών – ανδρεικέλων του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι αποδεικνύουν με τη στάση τους και την ψήφο τους ότι είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν και τα πιο φασιστικά μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου – Τσολάκογλου χωρίς κανένα δισταγμό προκειμένου να διατηρήσουν τη βουλευτική καρέκλα τους. Όσο για τη «σοσιαλιστική» τους συνείδηση, αποδείχτηκε ότι τα οφέλη και προνόμια της βουλευτικής έδρας είναι κατά πολύ βαρύτερα της «σοσιαλιστικής» ιδεολογίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οργή και για τους βουλευτές της Ν.Δ., ιδίως όσους έχουν διατελέσει υπουργοί στην επαίσχυντη κυβέρνηση Καραμανλή. Οι Μεσολογγίτες γνωρίζουν πλέον αυτούς που πρωτοστατούν στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων και στη λεηλασία των υπαρχόντων  του Μεσολογγίου. Διαδρομιστές των υπουργείων,  άθλια πασοκικά λαμόγια της …ευρύτερης  περιοχής, που πάνε και ψηφίζουν σύσσωμοι αποκρουστικά νομοσχέδια  εναντίον όλης της  χώρας  και μέτρα εναντίον του Μεσολογγίου, σ’ αυτό το πολιτικά εξαχρειωμένο κοινοβούλιο. Παντελώς  άγνωστη έννοια γι’ αυτούς η αξιοπρέπεια.

Ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, γνήσιο τέκνο αυτού του φαύλου και διεφθαρμένου συστήματος ΠΑΣΟΚ,  αποδείχθηκε όχι μόνο απίστευτα ανεπαρκής και ακατάλληλος για τη θέση αυτή αλλά και εξαιρετικά  επιβλαβής και επικίνδυνος για την ίδια την πόλη του στο διηνεκές Ξεπούλησε τα πάντα στο ΠΑΣΟΚ, στο καθεστώς του Αγρινίου και στα διάφορα συμφέροντα ελπίζοντας να τον ανταμείψουν με την επανεκλογή του για τις υπηρεσίες του. Η ταπείνωση του Μεσολογγίου στην οποία οδήγησε ο πρώην δήμαρχος την πόλη, ακολουθώντας την εντελώς αντίθετη πορεία από αυτή της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας,, που θα συνεπαγόταν  έμπρακτη, μαχητική και ανυποχώρητη  διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της, όχι μόνο την έκανε υποτελή, αλλά συνοδεύει τη σημερινή  εξαθλίωση του Μεσολογγίου και αυτό συνιστά τη μέγιστη και εγκληματική ανηθικότητα εκ μέρους του. Η ανατροπή του Γ. Αναγνωστόπουλου αποτέλεσε, βεβαίως, πλήγμα κατά των επικυρίαρχων του Μεσολογγίου, του ΠΑΣΟΚ και του καθεστώτος του Αγρινίου, αφού έχασαν μια δημοτική αρχή απολύτως αφοσιωμένων πολιτικοοικονομικών και ιδεολογικών πρακτόρων της πολιτικής τους που δύσκολα θα βρούν ομοιά της, αλλά ενδέχεται οι ζημιές που έχει υποστεί η πόλη εξαιτίας του να καταστούν ανεπανόρθωτες, και δεν είναι μόνο η εικόνα της πόλης, ο σεβασμός της από τρίτους και η διαπραγματευτική της ισχύς. Πολλοί λένε πως ίσως να είναι πλέον πολύ αργά, και πως τίποτα δεν διασφαλίζει δε ότι ακόμη και με σκληρούς αγώνες οι Μεσολογγίτες θα μπορέσουν να ανακτήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις που ενδεχομένως χάσουν σήμερα και ως συνέπεια της πολιτικής Αναγνωστόπουλου. Απομένει, επομένως, η σηματοδότηση της απαρχής κάποιας μαζικής αντίστασης. Ίσως έτσι προλάβουμε να αναχαιτίσουμε όσους μοχθηρά συνεχίζουν να επιβουλεύονται την πόλη. Παράλληλα η άσκηση αυτοτελούς πολιτικής θα αποτελέσει όρο για την επιβίωση του Μεσολογγίου, απέναντι στην αλαζονεία και την επιθετικότητα που αποπνέουν οι εναντίον του ενέργειες των καλών γειτόνων.  

          Έχει γεννηθεί ένα μείζον ερώτημα στην πόλη: τι θα κάνει ο νυν δήμαρχος Πάνος Κατσούλης; Θα υποκύψει σε πιέσεις; Θυμόμαστε με αποστροφή και αηδία την απεχθή αναφορά του στην ηθική, μόνο κατά την έννοια της αναμονής του, όπως είχε δηλώσει τότε, να δει «τι θα κάνει ο Θ.Σώκος για να αποφασίσει αν θα κατεβεί υποψήφιος δήμαρχος.  Μεσολογγίου!». Ήταν «ζήτημα ηθικής τάξεως» γι’ αυτόν. Μάλιστα. Καταλάβαμε.

Γνωρίζουμε πως η πολιτική κουλτούρα των σημερινών Πασοκτζήδων συμπεριλαμβάνει παζάρια, χρηματικές και πολιτικές συναλλαγές χωρίς αρχές και όρια – εν ολίγοις η σύνθεση και της νέας δημοτικής αρχής στο Μεσολόγγι και η μέχρι τώρα πορεία της δεν προκαθορίζει σε τίποτα τις ιδεολογικοπολιτικές  κατευθύνσεις της και τις ηθικές αρχές της. Ελπίζουμε μόνο να μην έχει να κάνει κυρίως ή αποκλειστικά  με τη νομή της εξουσίας και το διαμοιρασμό των υλικών αγαθών που αυτή συνεπάγεται. Τι θα κάνει λοιπόν ο νυν δήμαρχος Πάνος Κατσούλης; Θέλει, μπορεί να υπηρετήσει τους δημότες του νέου δήμου Μεσολογγίου, αρχές και αξίες και όχι αντιμεσολογγίτικες συνταγές που με φανατισμό τείνουν  να υλοποιούν  η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το καθεστώς του Αγρινίου, ερχόμενος σε ρήξη μαζί τους; Είναι ζήτημα επιλογής του. Λαμβάνοντας υπόψη το αμαρτωλό πολιτικό παρελθόν του Πάνου Κατσούλη μπορεί εύκολα να αντιτάξει κανείς το αυτονόητο μιας αρνητικής απάντησης. Ίσως. Μερικές φορές όμως τα πράγματα αλλάζουν.

Βλέπουμε  έναν   αυξανόμενο αριθμό  ντόπιων έντιμων Πασοκτζήδων να  αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, πέρα από το ότι είναι καταστροφική και άκρως επικίνδυνη για ολόκληρη τη χώρα και την κοινωνία, έχει σχέδιο να πετάξει στον κοινωνικό – αναπτυξιακό Καιάδα το Μεσολόγγι για χάρη του καθεστώτος του Αγρινίου. Αργά – αργά κάποιοι αρχίζουν να αντιδρούν. Αποφασίζουν σήμερα να διακόψουν κάθε δεσμό με αυτές τις πολιτικές και τους εκφραστές της. Δείχνουν το δρόμο της ηθικής και της αξιοπρέπειας.  

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε επειγόντως ότι έχουμε να κάνουμε με την πιο ανήθικη πολιτικά, την πιο αποκρουστική κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα και με την πιο αδίστακτη πολιτική  συμμορία υποστηρικτών της σε τοπικό επίπεδο. Η ανατροπή τους είναι ζήτημα ζωής και θανάτου όχι μόνο για το Μεσολόγγι αλλά και για την Ελλάδα ολόκληρη. Όσο πιο γρήγορα ανατραπούν οι κουίσλινγκ, τόσο λιγότερη ζημιά θα έχουν κάνει. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από την κυβέρνηση των πολιτικών δοσίλογων του Παπανδρέου και το Μεσολόγγι από την τοπική συμμορία και το τσούρμο  των γελοίων και άθλιων πολιτικών υποκειμένων που το διασύρουν.  Οφείλουμε δε να είμαστε τουλάχιστον  άκρως  επιφυλακτικοί  με αυτούς που συνεργάστηκαν με τους «κατακτητές» - πρωτεργάτες  του ληστρικού, κλεπτοκρατικού καθεστώτος του Αγρινίου, έστω κι αν οι ίδιοι προσωπικά, όπως π.χ, ο δήμαρχος Πάνος Κατσούλης, δεν έχουν εγκληματήσει σε βάρος της πόλης.       

Δεν υπάρχουν σχόλια: