Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ανδρέας Μακρυπίδης: «Ναι στην περιστολή της φοροδιαφυγής, Όχι σε νέους Φόρους.»


Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης μίλησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την «Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής και την στελέχωση του Υπουργείου Οικονομικών» .Ξεκινώντας την ομιλία του ο Βουλευτής, έκανε μια αναφορά στα σημαντικά αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου του Συμβουλίου Κορυφής και καυτηρίασε την παλινδρομία και την μικρότητα που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία, με την μηδενιστική και στείρα στάση της στις επιτυχημένες διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.....
Συνεχίζοντας, ο Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει περιστολή της φοροδιαφυγής, ενός άδικου φαινομένου που ενισχύει την κοινωνική ανισότητα. Η μείωση της φοροδιαφυγής θα επιφέρει και καλύτερη απονομή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, τόνισε ο Βουλευτής.
Σχετικά με το περιεχόμενο και τις νέες διατάξεις που προωθεί το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, ο Ανδρέας Μακρυπίδης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχει ή δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά εάν πρέπει να ληφθούν άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την περιστολή της. Συνεπώς, η όποια προσπάθεια προσέγγισης του φαινομένου της φοροδιαφυγής δεν δικαιολογεί αδράνεια, αδιαφορία και ολιγωρία.
Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση επέλεξε να συγκρουσθεί με την φοροδιαφυγή και να αναμετρηθεί με τους φοροφυγάδες. Για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια σοβαρή, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική, με σχέδιο, με πρόγραμμα, με μέτρα. Προχωράει η ανασυγκρότηση του Φορο-ελεγκτικου και Φορο-εισπρακτικού Μηχανισμού. Γίνεται αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με διασταυρώσει στοιχείων, μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος TAXIS και ELENXIS.
Με το Νομοσχέδιο αυτό, προβλέπεται και δημιουργείται Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής. Θεσμοθετείται η θέση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Δημιουργείται Σώμα Φορολογικών Διαιτητών για να αντιμετωπισθούν οι 150.000 εκρεμμείς φορολογικές υποθέσεις των 30 δις. € που είχαν συσσωρευτεί έως το 2009. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις είχαν κατά μέσο όρο οκτώ έως δέκα (8-10) χρόνια εκδίκασης., αφού αφορούσαν κατά τεκμήριο μεγάλες επιχειρήσεις, που είχαν την δυνατότητα να εξαντλούν όλα τα νομικά και δικονομικά εργαλεία.   
Επιπλέον, προβλέπεται η δημοσιοποίηση των Ληξιπρόθεσμων Οφειλών και Οφειλετών προς το Δημόσιο, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, συστήνεται Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, για την ενίσχυση της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.»
Στο τέλος της παρέμβασης του ο Βουλευτής έκανε τις εξής επισημάνσεις: «Η πάταξη της φοροδιαφυγής θα συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από το «Τούνελ» των ελλειμμάτων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και αναλύσεις, η ετήσια φοροδιαφυγή στη χώρα ανέρχεται σε 13-15 δις €, που σημαίνει 50 δις € και πλέον στην τετραετία. Η εξάλειψη της φοροδιαφυγής, λοιπόν, μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και ότι δεν θα αυξηθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές.
Επίσης όσοι επικαλούνται τον Νομικό Πολιτισμό, με αφορμή την αυστηρότητα των ποινών για τις περιπτώσεις της φοροδιαφυγής, παραβλέπουν τον δυναμικό χαρακτήρα του, αφού δεν πρόκειται για κάτι αναλλοίωτο, αλλά αντίθετα μεταβαλλόμενο, ανάλογα με τις συνήθειες, την οικονομική συγκυρία και τις εξελίξεις, στην κοινωνία, στις ιδέες και στις αρχές και τους κανόνες που διέπουν το «Κοινωνικό Γίγνεσθαι».
Με το Νομοσχέδιο αυτό δημιουργείται το πλέγμα των Νόμων και των Μηχανισμών, που θα καταστήσει τη Φοροδιαφυγή «απαγορευμένο καρπό» ακόμα και για τον πιό θρασύτατο φοροφυγά. Αυτή η κατάσταση και αυτό το τέλμα δεν μπορούν να συνεχισθούν. Λύση είναι η περιστολή της φοροδιαφυγής, η εξάλειψη της φοροαποφυγής, η πάταξη της φοροκλοπής. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: