Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Παναγία Φοινικιά Αιτωλικού: Αλλοιώθηκε η ιστορία

Οι αυθαίρετες παρεμβάσεις περασμένων δεκαετιών στο ξωκλήσι της Παναγίας της Φοινικιάς στο Αιτωλικό που στόχευαν στην προστασία της εκκλησίας από την φθορά του χρόνου κατέστρεψαν μνημεία σημαντικής κληρονομιάς.

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες. Το ξωκλήσι χτίστηκε το 1804 στη θέση παλαιότερης βασιλικής που διέθετε και βαπτιστήριο.......



Σημαντικό στοιχείο στις συντηρήσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και έχει καταστραφεί ολοσχερώς ήταν η ύπαρξη πήλινων αμφορέων στους τοίχους της εκκλησίας που βοηθούσαν στην καλύτερη ακουστική. Το στόμιο των αμφορέων ήταν στραμμένο προς το εσωτερικό της εκκλησίας. Πλέον όμως δεν υπάρχει ίχνος τέτοιων αμφορέων.
Ένα ακόμη ιστορικό στοιχείο του εσωτερικού της εκκλησίας που έχει καταστραφεί, τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η ύπαρξη αστεριών στην οροφή της εκκλησίας με την γαλάζια απόχρωση. Ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Αθανάσιος Παλιούρας τονίζει πως η καταστροφή αυτή έγινε από τις παρεμβάσεις κατά την δεκαετία του 1990. Σήμερα στο εσωτερικό, πλην αυτής της σημαντικής απώλειας, η οποία σηματοδοτούσε τον ουρανό και την αμεσότητα του προσκυνητή με τον Θεό και τους αγγέλους, οι τοίχοι είναι εμφανώς επηρεασμένοι τόσο από το χρόνο όσο και από την υγρασία. Η Παναγία της Φοινικιάς πήρε το όνομά της από την νησίδα που βρίσκεται. Όλη η περιοχή όπως και απέναντι από την νησίδα ονομάζεται Φοινικιά. Η νησίδα αυτή αποτελούσε προσφιλή προορισμό για ξεκούραση του Λόρδου Βύρωνος. Οι πόρτες της Παναγιάς της Φοινικιάς έχουν ύψος περίπου 1,5 μέτρο. Η κατασκευή αυτή έγινε για να αποφευχθεί η είσοδο των εφίππων κατακτητών.
Η εξωτερική συντήρηση της εκκλησίας, όπως επίσης και του μαντρότοιχου που είναι περιμετρικά της εκκλησίας αποτελεί σημαντικό γεγονός για την διατήρηση της εκκλησίας και της ασφάλειάς της. Όμως τα δύο στοιχεία, αυτά των αμφορέων και των αστεριών που πλέον δεν υπάρχουν ίσως να αποτελεί και σημαντική απώλεια, τόσο για την ιστορία,για την ναοδομία αλλά και την αρχιτεκτονική.
Κων/νος Χονδρός-Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: