Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης για το αυγοτάραχο

Με αφορμή δημοσιεύματα, τηλεοπτικά αφιερώματα και εκθέσεις αγροτικών προϊόντων και τις συνεχείς αναφορές στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού και το φημισμένο προϊόν της, το αυγοτάραχο, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Με την ΥΑ 269858/ΦΕΚ 3/7.1.1994 κατοχυρώθηκε ως Π.Ο.Π. το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το οποίο και είναι το μοναδικό αλιευτικό προϊόν Π.Ο.Π. στην Ελλάδα......

Η παραγωγή του (διαδικασία και όροι) με στόχο την προστασία του καθορίζεται ρητά στο νομικό πλαίσιο και μπορεί να γίνεται αποκλειστικά από ψαράδες σε πιστοποιημένα εργαστήρια των μισθωμένων δημόσιων ιχθυοτροφείων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καμμία τέτοια εγκατάσταση. Ήδη από το φθινόπωρο του 2012 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης του πρώτου εργαστηρίου αυγοτάραχου Π.Ο.Π. Μεσολογγίου από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό «Αναγέννηση» στη λιμνοθάλασσα Κλείσοβα, διαδικασία, η οποία στηρίζεται και το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και ολοκληρώνεται σύντομα ώστε την φετινή θερινή περίοδο να πρωτοκυκλοφορήσει το Αυγοτάραχο Π.Ο.Π. Μεσολογγίου.
Με δεδομένο ότι η συνολική παραγωγή αυγοτάραχου της λιμνοθάλασσας δεν υπερβαίνει τα 1.000 κιλά ετησίως, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών για την αποτροπή φαινομένων παραπλάνησης.
Κάθε προϊόν το οποίο με ακροβατισμούς περί νομικής έδρας των επιχειρήσεων παραγωγής στις πόλεις Μεσολόγγι και Αιτωλικό ή συναισθηματικές επικλήσεις για την καταγωγή επιχειρηματιών ΔΕΝ είναι αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Μπορούν βέβαια να κυκλοφορούν ως προϊόντα άλλων περιοχών της χώρας ή ως εισαγόμενα (νωπά ή κατεψυγμένα) από διάφορες χώρες του πλανήτη.
Ο Φορέας Διαχείρισης θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη των ιδιαίτερων προϊόντων της περιοχής. Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης είναι καθοριστικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: