Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ειδικές δυνάμεις ''Γιάννης Ζαβιτσάνος''

 Σάββατο πρωί  16/06/2012  ο Γιάννης με το μικρό του βαρκάκι και ένα πριόνι,  αποφάσισε να λευτερώσει τα γιοφύρια του Αιτωλικού από τον σφιχτό εναγκαλισμό τους με τα αρμυρίκια και τις αγριοσυκιές από την μεριά της θάλασσας. Ο Δήμος αδυνατούσε να το πράξει και ο καιρός περνούσε, είχε πάει στο Δημαρχείο και τους έδωσε σε ένα χαρτί τα προβλήματα της πόλης μας. Τους είπε όμως ότι αυτό θα το κάνει ο ίδιος με δικά του μέσα. Χάρηκαν γι' αυτό, αλλά μέχρι εκεί, εμείς περιμένουμε να επιλύσουν τα υπόλοιπα.......
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες τα κομμένα κλαδιά τα φόρτωνε στη βάρκα του και τα μετέφερε στην ακτή. Σωστή δουλειά δηλαδή. Μόνος του.  Αρκετές ώρες κουραστικής απασχόλησης!!!

Το παρήγορο σ' αυτόν τον τόπο τον ιδιαίτερο και όμορφο είναι ότι έχει και άλλες δυνάμεις που αναλαμβάνουν σε τακτά διαστήματα να καθαρίζουν γύρω-γύρω το νησί και είναι όλοι τους νέα παιδιά!. Σε άλλη περίπτωση κάποιοι συμπολίτες μας αγωνίζονται σε επιτροπές ακόμη και δικαστικά για να πετύχουν την καλύτερη ποιότητα του πόσιμου νερού της πόλης μας. Θετικά σημάδια αυτά όταν η εγκατάλειψη και εξαθλίωση αυτού του τόπου φτάνει στο απροχώρητο, οι πολίτες να παίρνουν οι ίδιοι την τύχη στα χέρια τους. Γιατί όλοι μας αξίζουμε μιας καλύτερης μεταχείρισης από τους ''αρμόδιους'' κάθε φορά εκλεγμένους δημοτικούς μας άρχοντες.

Συγχαρητήρια φίλε συμπολίτη Γιάννη, τουλάχιστον πρέπει να αισθάνθηκες μεγάλη ηθική ικανοποίηση μέσα σου, την ώρα που εκτελούσες αυτό το καθήκον που το έκανες μόνος σου, χωρίς να στο έχει επιβάλλει κάποιος άλλος. Να είσαι πάντα καλά και να είσαι σίγουρος πως όταν ένας τόπος διαθέτει τέτοιους πολίτες, που τον αγαπούν με έργα και όχι μόνο στα λόγια δεν θα σβήσει ποτέ, θα φροντίζουν πάντα οι εθελοντές του να τον κρατούν ζωντανό.
                                                                                                                                              Γιάννης Λουκάς

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mπράβο του!
Και σίγουρα δεν περιμένει αυτή η πόλη τίποτε από κανέναν σωτήρα της αυτοδιοίκησης- που είναι ρε παιδιά οι εκλεγμένοι ντόπιοι δημοτικοί σύμβουλοι;... Το Αιτωλικό έχει άτομα που νοιάζονται, εθελοντές σε ότι χρειαστεί και έναν δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο που "ρίχνεται" μπροστά σε ότι του αναλογεί. Δεν είμαστε λίγοι...Στο χέρι μας είναι ν' αλλάξουμε τις νοοτροπίες του "καφενείου" και της ελίτ που "μπαρουφολογεί" για τα πάντα και ακυρώνει την δυναμική κάποιων συλλογικών προσπαθειών για ένα καλύτερο αύριο αυτής της πόλης.
Φίλε Γιάννη Λουκά, η πολύχρονη ενασχόλησή σου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιτωλικού, πιστεύω οτι σου έμαθε αυτό ακριβώς, πως πρέπει πάντα να αγωνίζεσαι, αν θέλεις να κάνεις κάτι μεγάλο!
Η απόδειξη είναι ότι ανέδειξες την πρωτοβουλία του συμπολίτη μας. Χρησιμοποιώντας όμως άστοχα, κατά τη γνώμη μου, τη λέξη "ειδικές δυνάμεις" που παραπέμπουν ευθέως - ένεκα πολιτικού κλίματος - στην ανοχή ενός συνοθυλεύματος ανεγκέφαλου μοδάτου σχηματισμού που αντίκειται στην αισθητική της καθημερινότητάς μου, προτείνω το "ειδικές" να γίνουν "συλλογικές" και οι "δυνάμεις" να γίνουν "ευθύνες".

Ανώνυμος είπε...

Μόνο κάποιος απο τους υπερόπτες (ευτυχώς λίγους) του πολιτιστικού συλλόγου θα ζητούσε να μετατραπεί μια ατομική προσπάθεια, σε συλλογική ευθύνη. Γιατί δεν "ρίχτηκε" μπροστά σε αυτή τη προσπάθεια ο πολιτιστικός κ προσπαθεί να δρέψει δάφνες απο μια ατομική γενναία προσπάθεια; Ίσως αν είχε εισιτήριο (5 ευρώ καλά είναι;) η προσπάθεια αυτή να ασχολούταν ο πολιτιστικός μας. Έπρεπε να είχατε συμμετοχή σαν κόμμα στις εκλογές όπως αρμόζει σε όλα τα καλά λαμόγια, προκειμένου να αναπτύξετε πλήρως την παπαρολογία σας περί δυναμικής συλλογικών προσπαθειών που τόσο καλά εφαρμόζετε αραχτοί στην καρέκλα της ταβέρνας.

Ανώνυμος είπε...

Τα μαθήματα τέλος. Οι άρπαγες που οικειοποιήθηκαν τις αγνές και αφιλοκερδείς προσπάθειες των κατοίκων μας που φρόντιζαν με την αγάπη τους την πόλη στο παρελθόν, παραβίασαν συστηματικά κάθε ηθικό και νομικό κανόνα της συλλογικότητας ,διάβρωσαν την αξιοπρέπεια με ύβρεις και λάσπη, τορπίλισαν την ώριμη κρίση των έμπειρων και αξιόλογων κατοίκων, και εφαρμόζοντας την τακτική του παντογνώστη αλβανού για να βρει ένα δεύτερο μεροκάματο λεηλάτησαν και την τελευταία ικμάδα δημοκρατίας στην πόλη. Ο Γιάννης Λουκάς ως γηγενής, εναρμονίζεται αθόρυβα με θέματα πολιτισμού και εξωραϊσμού της πόλης από τα νεανικά του χρόνια. Εύστροφος και πνευματώδεις με ήπιο σατιρικό λόγο, έχει εκείνη την ποιοτική γνώση να κρίνει πολιτικά αλλά και να χαρακτηρίζει κοινωνικά τον μοναχικό εθελοντισμό του βιοπαλαιστή συμπατριώτη του. Και κάτι ακόμα: Ο πραγματικός εργάτης της ζωής δεν έχει χρόνο να επεξεργαστεί τα αισθητικά ακούσματα των άλλων όταν υπάρχει άμεση ανάγκη. Παίρνει από την αναλγησία της συλλογικότητας τη δύναμη της ευθύνης και αθόρυβα φέρνει το αποτέλεσμα.
Δ.Σ

Ανώνυμος είπε...

Βρε μανία με το Σύλλογο....
Καλέ ξυπνήστε.... εδώ η χώρα μας οδεύει από το κακό στο χειρότερο... κυκλοφορούν πραγματικά λαμόγια (που τα ψηφίζετε κιόλας) και τα βάζετε με τα παιδιά του μεροκάματου που προσπαθούν μεταξύ των όλων βιοποριστικών προβλημάτων τους να παράγουν πολιτισμό? όπως μπορούν! με ότι μέσα διαθέτουν! στο λίγο ελεύθερο χρόνο τους! με την όποια αντίληψη.... πάντως κάτι κάνουν...και μη μου πείτε ότι τίποτε από αυτά που κάνουν δε σας είναι αρεστό, γιατί θα είναι ψέμα... και έρχομαι να ρωτήσω.....εσείς τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας για τα κοινά? κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή σας και σχολιάζετε ασυνάρτητα χρησιμοποιώντας δήθεν λεξιλόγιο...και φυσικά ανώνυμα... γιατί ούτε το θάρρος να γράψετε το όνομά σας δεν έχετε... ?

μήπως πρέπει να αρχίσουμε (πρώτα στις τοπικές κοινωνίες μας και ίσως με λίγη τύχη να εξελιχθεί και διεθνώς)να πράττουμε όπως και οι 4 σωματοφύλακες?
"όλοι για έναν και ένας για όλους"

λέω εγώ τώρα.... απλά... και ελληνικά....

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Εεεεεεεε! Νάτος και ο επώνυμος παρατηρητής!!!

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη....δεν άκουσα το ονοματάκι σας για να σας συστηθώ και εγώ....

αλλά βέβαια απ όλα αυτό βρήκατε να σχολιάσετε....

αλλά τι ασχολούμαι? "τον αράπη κι άν τον πλένεις....." νομίζω ξέρετε τη συνέχεια...

έλα καληνύχτα μας!

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ