Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τρόμος για τους γονείς τα παιδικά «γιατί;»

Από μια απλή ερώτηση "ο καρχαρίας θα νικούσε τον δεινόσαυρο σε μια μάχη;" μέχρι την πιο δύσκολη "γιατί ο ουρανός είναι γαλανός;" και την ακόμη δυσκολότερη "πόσο ζυγίζει η Γη;", οι γονείς βομβαρδίζονται καθημερινά από ερωτήσεις των παιδιών τους που συχνά τους προκαλούν μεγάλη αμηχανία.....

Οι απορίες των παιδιών είναι πολλές και αγγίζουν όλους τους τομείς, όμως μια δημοσκόπηση κατέγραψε τις 10 δυσκολότερες ερωτήσεις για τους περισσότερους γονείς.

Το ένα τέταρτο των γονέων στην Βρετανία προβληματίζονται καθημερινά από τις ερωτήσεις για επιστημονικά θέματα και μαθηματικά που τους θέτουν τα παιδιά τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 26% των γονέων θεωρούν ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν περισσότερα από τους ίδιους στα μαθηματικά και τις επιστήμες, ενώ οι μισοί και πλέον γονείς φοβούνται τις ερωτήσεις για θέματα στα οποία δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των γονέων θα αναζητήσουν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών τους, ενώ πολλοί παραδέχονται ότι βγάζουν τις απαντήσεις από το μυαλό τους ή αναθέτουν στον άλλο γονέα να απαντήσει.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 γονείς παιδιών από 5 ως 16. Πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι η περιέργεια των παιδιών τους για τα μαθηματικά και τις επιστήμες εξάπτεται από τα εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη για λογαριασμό της διοργάνωσης Big Bang UK Young Scientists and Engineers, που θα διεξαχθεί στο Μπέρμινχαμ από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου.

Όπως προέκυψε, οι δέκα πιο παράξενες ερωτήσεις είναι:

1. Γιατί το φεγγάρι φαίνεται κάποιες φορές στη διάρκεια της μέρας;

2. Γιατί ο ουρανός είναι γαλανός;

3. Θα ανακαλύψουμε ποτέ εξωγήινους;

4. Πόσο ζυγίζει η Γη;

5. Πώς στέκονται τα αεροπλάνα στον αέρα;

6. Γιατί το νερό είναι υγρό;

7. Πώς κάνεις μια μεγάλη υποδιαίρεση;

8. Που πηγαίνουν τα πουλιά και οι μέλισσες τον χειμώνα;

9. Τι συνθέτει ένα ουράνιο τόξο;

10. Γιατί υπάρχουν διαφορετικές ζώνες ώρας στη Γη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: