Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Υγρότοποι, μια πολύτιμη περιβαλλοντική κληρονομιά

Τρεις εκπληκτικές φωτογραφίες του περιβαλλοντολόγου Μαμάση Διονύση είναι ήδη αναρτημένες στην online έκθεση φωτογραφίας-gallery για τα 40 χρόνια της Διεθνούς Σύμβασης Ramsar. Και οι τρεις θα πλαισιώσουν το τελευταίο φωτομωσαϊκό  που θα δημιουργηθεί στις 31/01/2012 από τη γραμματεία της Σύμβασης.......
http://www.40thramsar.org Οι φωτογραφίες αφορούν σε τρεις υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας, δυο της Αιτωλοακαρνανίας (Τριχωνίδα-Μεσολόγγι) και ένας της Αχαΐας (Στροφυλιά). Οι δε υγρότοποι Μεσολογγίου και Κοτυχίου-Στροφυλιάς είναι καταχωρημένοι ως υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας Ramsar.
Η πρώτη φωτογραφία σχετίζεται με τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, τη Τριχωνίδα γνωστή και ως «πέλαγος της Αιτωλίας», η δεύτερη φωτογραφία απεικονίζει κοπάδι με αργυροτσικνιάδες (Ardea alba) στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι και η τρίτη το εποχιακό έλος στο δάσος κουκουναριάς στη Στροφυλιά.
Είναι γεγονός ότι αυτοί οι υγρότοποι χαρακτηρίζονται ως πολύτιμη περιβαλλοντική κληρονομιά της Ελλάδας, προσφέροντας παράλληλα ανυπολόγιστες υπηρεσίες και αγαθά στον άνθρωπο.
Επιπρόσθετα στις 02/02/2012 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που φέτος έχει βασικό σύνθημα «Υγρότοποι, Αναψυχή και Τουρισμός-Πάρτε μια ανάσα καθαρού αέρα». Η Ελλάδα έχει καταχωρήσει 10 υγροτόπους διεθνούς σημασίας με Ν.Δ. 191/74 που τέθηκε σε εφαρμογή στις 21/12/1975 και την ημέρα αυτή του 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν στην Κασπία θάλασσα, υπογράφηκε η ομώνυμη Σύμβαση για την προστασία των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας.

Link to the photo: http://www.40thramsar.org/contributions/17733-Trichonis-Lake-Mamasis.JPG
Link to the photo: http://www.40thramsar.org/contributions/12784-Mesologi-Mamasis.JPG
Link to the photo: http://www.40thramsar.org/contributions/69994-Kotychi-lagoons--Mamasis.JPG




Δεν υπάρχουν σχόλια: