Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Oριακά λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού

Οι καθημερινές καταστάσεις που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Αιτωλικού εάν δεν ήταν τόσο σοβαρές αφορώντας τις ζωές χιλιάδων πολιτών της ευρύτερης περιοχής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «τραγέλαφος».....Με συνθήκες υποδεέστερες ακόμη και αγροτικού ιατρείου, η πρωτοβάθμια μονάδα υγείας κινδυνεύει να τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας παραλήψεων και δυσαναπλήρωσης των κενών που σήμερα υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό. Οι γιατροί, πολλές φορές καλούνται να πραγματοποιήσουν τις εφημερίες χωρίς την παρουσία νοσηλεύτριας ή νοσηλευτή, ενώ χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό αντιμετώπισης καρδιολογικού περιστατικού από ένα γιατρό και το θυρωρό του Κέντρου που εξελίχθηκε σε μεταμεσονύκτιο αγώνα δρόμου προκειμένου να μην υπάρξει δυσάρεστη εξέλιξη!

Το Κ.Υ. Αιτωλικού υποστηρίζει μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή (Αιτωλικό – Παραχελωϊτιδα) προσφέροντας για σχεδόν 30 χρόνια φροντίδα είτε σε έκτακτες περιπτώσεις, είτε «απορροφώντας» καθημερινά πλήθος πολιτών που έχουν ανάγκη ιατρικής υποστήριξης, μετριάζοντας την απόσταση από το πλησιέστερο Νοσοκομείο Μεσολογγίου από το οποίο και ελέγχεται διοικητικά. Τα προβλήματα φυσικά δεν είναι τωρινά. Ξεκινούν μερικά χρόνια πριν και όπως λένε ιατροί, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και πολίτες, αγγίζουν πλέον τα όρια της απαξίωσης.

Επιστολή και αντιδράσεις
Πριν δυο χρόνια περίπου ο δήμος Αιτωλικού σε συνεργασία με το προσωπικό του Κ.Υ. είχαν διοργανώσει κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στα ζητήματα που τότε είχαν σχέση τότε αφενός με τις επιχειρούμενες μετακινήσεις νοσηλευτών προς το νοσοκομείο Μεσολογγίου, αφετέρου με τα προβλήματα σε προμήθειες των αναγκαίων και απαραίτητων νοσηλευτικών υλικών. Προς στιγμή μάλιστα, οι μετακινήσεις απετράπησαν και η λειτουργία αποκαταστάθηκε στοιχειωδώς.
Όμως σήμερα, η συνταξιοδότηση νοσηλευτριών προκαλεί εκ νέου «έμφραγμα» αφού εν τω μεταξύ δεν υπήρξε αντικατάσταση.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, οι γιατροί ήδη έχουν στείλει επιστολή στον Δ. Νικολόπουλο Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, από τον οποίο ζητούν άμεσες ενέργειες για στελέχωση του Κέντρου Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό. Παράλληλα δε, σημειώνουν πως ο τρόπος με τον οποίο σήμερα παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες αγγίζει τα όρια του επικίνδυνου τόσο για τους ίδιους όσο και για τους υπηρετούντες ιατρούς.
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται πως «Μετά τις επανειλημμένες επί τριετία επισημάνσεις του Κέντρου Υγείας Αιτωλικού προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περίθαλψη στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, σήμερα επανερχόμαστε να υπογραμμίσουμε με τον πιο δραματικό τρόπο τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε και κυρίως εφημερεύουμε. Κατά τη διάρκεια των εφημεριών που ο όγκος των περιστατικών αυξάνεται κατά πολύ, η παρουσία του νοσηλευτικού προσωπικού κρίνεται άκρως απαραίτητη και αναγκαία. Η αντιμετώπιση των περιστατικών καθίσταται δυσχερέστατη και εγκυμονεί μεγάλους αντικειμενικούς κινδύνους και για τον ασθενή και για τον ιατρό».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, σημειώνεται επίσης ότι «εάν η πολιτεία δεν επιθυμεί ή αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αιτωλικού, οι γιατροί δεν πρέπει να είναι τα εξιλαστήρια θύματα και θα προστατέψουμε την ακεραιότητά μας και την προσωπική και επιστημονική μας επάρκεια».
Σε όλα τα παραπάνω, λακωνική ήταν η απάντηση του Διοικητή του νοσοκομείου Μεσολογγίου Δ. Νικολόπουλου, ο οποίος περιορίσθηκε απλά να δηλώσει πως το πρόβλημα υπάρχει και γίνεται κάθε προσπάθεια να αντιμετωπισθεί.

Ο δήμαρχος Αιτωλικού Νίκος Γαλάνης μιλώντας για το θέμα, σημειώνει με έμφαση πως «εάν η κατάσταση αυτή δεν είναι προσωρινή και έχει διάρκεια που πρακτικά σημαίνει «μεθοδευμένα κλείνουμε το Κέντρο Υγείας», ο δήμος θα πράξει ότι ακριβώς έκανε την πρώτη φορά. Με πολύ πιο έντονο και ουσιαστικό τρόπο θα απαιτηθούν λύσεις εδώ και τώρα».

Οι γιατροί τώρα εξετάζουν κάθε πιθανό «σενάριο» αντιδράσεων στα πλαίσια φυσικά που τους επιτρέπει το λειτούργημά τους. Εντός των ημερών, αναμένονται ενημερωτικές συναντήσεις και συσκέψεις με συνδικαλιστικούς φορείς, ενώ ταυτόχρονα επαφές θα υπάρξουν και με την διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.
e-politeia

Δεν υπάρχουν σχόλια: