Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ομιλίες στη "ΔΙΕΞΟΔΟ" με θέμα "Η ιωδιοπενία στις χώρες της Κεντρικής Ασίας"

Στα πλαίσια της έκθεσης "Αλάτι - Ο λευκός θησαυρός"

Η ιωδιοπενία, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα δημόσιας υγείας του 20ου αιώνα, είναι η συνεχόμενη έλλειψη ιωδίου στη διατροφή των ανθρώπων η οποία προκαλεί.....
βρογχοκήλη, εγκεφαλικές διαταραχές και κρετινισμό. Η ασθένεια αυτή εντοπίστηκε κυρίως σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα στη Κεντρική Ασία , την Ινδία, την Κίνα, τη Λατινική Αμερική αλλά και, σε μικρότερο ποσοστό, στην Αφρική, σε περιοχές δηλαδή όπου η συλλογή άλατος δεν προέρχεται από θαλασσινό αλλά από ορυκτό αλάτι το οποίο είναι ιδιαιτέρως φτωχό σε ιώδιο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω απο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν από την ιωδιοπενία ενώ ήδη 200 εκατομμύρια πάσχουν από βρογχοκήλη και 20 εκατομμύρια από διανοητικές αναπηρίες. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της ασθένειας παρατηρήθηκε στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και στις ορεινές περιοχές του Καυκάσου όπου το ποσοστό ιωδιοπενικής βρογχοκήλης στα παιδιά άγγιξε το 95 - 100%.
Υπό τα δεδομένα αυτά, από το 1998 μια ομάδα γιατρών του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Απόστολου Βαγενάκη, με υπεύθυνους γιατρούς τους Κώστα Μάρκου και Νεοκλή Γεωργόπουλο και με την συνεργασία των "Γιατρών του Κόσμου" επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν όπου διαπιστώνει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από βαριά ιωδιοπενία και αρχίζει θεραπευτική παρέμβαση με τη χορήγηση ιωδιωμένου λαδιού σε παιδιά του Καυκάσου.
Η "Διέξοδος" στα πλαίσια της συνεχιζόμενης για τρίτο μήνα εκθέσεως "Αλάτι - Ο λευκός θησαυρός" προσκάλεσε τους καθηγητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κώστα Μάρκου και Νεοκλή Γεωργόπουλο προκειμένου με ομιλίες τους και προβολή διαφανειών και ντοκυμαντέρ από τα ταξίδια τους στον Καύκασο να παρουσιάσουν στους "φίλους" της το μεγάλο πρόβλημα της ιωδιοπενίας και την επιστημονική του αντιμετώπιση.
Η παρουσίαση θα γίνει την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 στις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο και χωρίς την αποστολή ιδιαίτερης πρόσκλησης.
www.diexodos.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: