Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Το πρόβλημα του νερού του Αιτωλικού και η λύση του.


Πολύς ο ντόρος που γίνεται για το νερό αυτές τις μέρες και όχι αδικαιολόγητα βέβαια. Ένα ολόκληρο Αιτωλικό βρίσκεται στα κάγκελα εναντίον της Δημοτικής αρχής Μεσολογγίου και του Δημάρχου Νίκου Καραπάνου προσωπικά.
Μέσα στην αγανάκτηση τους οι πολίτες ακούνε διάφορα σενάρια, κατακλύζονται από ατέλειωτες πληροφορίες οι περισσότερες από τις οποίες είναι κατευθυνόμενες προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι βλέψεις και τα θέλω μερικών.....

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ξετυλίξουμε το κουβάρι που λέγεται πόσιμο νερό Αιτωλικού.
Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2008 και μετά από έναν από τους πολλούς και τακτικούς ελέγχους που έκανε η Δ/νση Υγείας Μεσολογγίου, όπου τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πηγή του Κεφαλοβρύσου έχει μολυνθεί με κολοβακτηρίδια. Αμέσως λοιπόν με σχετική ανακοίνωση απαγορεύτηκε η χρήση του νερού για πόση.
Η χρονολογία απαγόρευσης ήταν το 2008 ακριβώς. Ούτε πριν 10 ούτε πριν 20 ούτε πριν 30 χρόνια που φωνάζουν μερικοί απλά και μόνο για να επιμοιράσουν το πρόβλημα όσο γίνεται σε ποιο πολλούς  για να μειωθούν οι δικές τους ευθύνες. Το ίδιο έτος αναφέρει και ο Δήμαρχος Ν Καραπάνος σε επιστολή του προς τον σύλλογο Αιτωλικιωτών «Ο Λιακατάς».
Τότε είχαμε ακόμα Δήμο Αιτωλικού και Δήμαρχο το Νίκο Γαλάνη. Μέχρι τη στιγμή της απαγόρευσης δεν υπήρχε θέμα με την ποιότητα του νερού στην πηγή. Τυχόν μικροπροβλήματα φυσιολογικά για ένα υδραγωγείο αντιμετωπιζόταν άμεσα από τον Δήμο. Το πρόβλημα το μεγάλο ήταν το δίκτυο ύδρευσης και όχι η ποιότητα του νερού. Ένα δίκτυο παμπάλαιο, σαθρό, από σωλήνες αμιάντου. Τα προβλήματα του δικτύου αντιμετωπιζόταν από τα συνεργεία του Δήμου Αιτωλικού, αλλά εισχωρούσαν χώματα και λάσπες από τις βλάβες, τα οποία έφταναν μέχρι τις βρύσες για μικρά χρονικά διαστήματα.
Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό ο Δήμος Αιτωλικού με τον Γαλάνη κατάφερε και εξασφάλισε μελέτες και χρήματα και άλλαξε το δίκτυο σε όλο το νησί του Αιτωλικού, αλλά μέχρι την λήξη της θητείας του δεν κατάφερε να το λειτουργήσει.
Παρέμενε όμως το πρόβλημα της απαγόρευσης λόγο κολοβακτηριδίων. Επόμενη ενέργεια λοιπόν ήταν η αναζήτηση νέας πηγής νερού.
Δήμος Αιτωλικού και Νομαρχία Αιτ/νιας συνεργάζονται και αφού αξιοποιούν πληροφορίες προερχόμενες από παλιές έρευνες του Στρατού στην περιοχή για νερό, βρίσκουν νερό στην περιοχή «Τσαγκρινέικα» Αιτωλικού πάνω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ.
Γίνονται οι κατάλληλες μελέτες, εξασφαλίζονται τα ανάλογα κονδύλια και πραγματοποιούνται δύο γεωτρήσεις.
Τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων δίνουν νερό παραπάνω από άφθονο. Οι αναλύσεις βγάζουν άριστα αποτελέσματα. Έτσι τοποθετούνται δύο αντλίες, φτιάχνεται νέο δίκτυο από τη νέα πηγή μέχρι το Κεφαλόβρυσο, όπου συνδέεται με το υπάρχον δίκτυο και κάπου εδώ φτάσαμε στο έτος 2010 όπου τελειώνει ο Δήμος Αιτωλικού και ανατέλλουν οι νέες λαμπρές μέρες του Αιτωλικού σαν Δήμος Μεσολογγίου (μαύρες και άραχλες κατά πολλούς και όχι άδικα).
Φτάσαμε λοιπόν στην Καλλικρατική Τοπική Κοινότητα του Αιτωλικού διοικούμενη από το Δήμο Μεσολογγίου και πρώτο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Κατσούλη και παραχώρηση της ύδρευσης του Αιτωλικού στη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου. Η απαγόρευση χρήσης για πόση είναι συνεχώς ενεργή.
Οι ενέργειες του Δήμου Μεσολογγίου και της ΔΕΥΑΜ από την μια μεριά όσον αφορά το νέο δίκτυο ύδρευσης στο νησί, είναι η σύνδεση με υπόγειο αγωγό στα ανατολικά γεφύρια, του παλαιού με το νέο δίκτυο καθώς και λοιπές εργασίες ολοκλήρωσης του έργου, χωρίς όμως να γίνεται σύνδεση με τα σπίτια μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Δημοτικής αρχής.
Από την άλλη όσον αφορά το νέο δίκτυο στην πηγή στα «Τσαγκρινέικα», τελειώνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες και στέλνετε νερό από τη νέα πηγή. Όμως οι απόδοση των αντλιών είναι μικρή, 150 κυβικά ανά ώρα, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι για πάνω από 320-350 κυβικά. Γιατί συμβαίνει αυτό σε ένα νέο έργο ύδρευσης, άγνωστο. Λάθος εκτίμηση, λάθος μελέτη, λάθος ανθρώπινο, λάθος εσκεμμένο; Όπως και να ‘χει το νερό δεν φτάνει για το Αιτωλικό, οπότε δίνεται για χρήση στο δίκτυο των οικισμών Κεφαλόβρυσο – Χαλίκι όπου είναι υπεραρκετό.
Η απαγόρευση χρήσης είναι ακόμα ενεργή και γίνονται διάφορες μικροεπεμβάσεις πάνω από την πηγή με υπόδειξη της Δ/νσης Υγείας. Και κάπου εδώ τελειώνει και η θητεία της πρώτης Καλλικρατικής Δημοτικής αρχής Μεσολογγίου για την Τοπική Κοινότητα Αιτωλικού.
Νέα Δημοτική αρχή Μεσολογγίου με Δήμαρχο το Νίκος Καραπάνος εκλεγμένο από το Αιτωλικό με πρώτο θέμα στην προεκλογική του ατζέντα το θέμα του νερού του Αιτωλικού.
Υποσχέσεις για σύντομη λύση του προβλήματος της ύδρευσης του Αιτωλικού, του εξασφαλίζουν τις απαραίτητες ψήφους ώστε να καθίσει στην καρέκλα του Δημάρχου Μεσολογγίου.
Αντί όμως για σύντομη λύση, έχουμε νέες μικροεπεμβάσεις γύρω από την πηγή του Κεφαλοβρύσου κόστους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που αποδείχτηκε από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ότι τα έφαγαν τα κολοβακτηρίδια της πηγής.
Σενάρια και σχέδια επί χάρτου κυκλοφορούν από τον Δήμαρχο. Και να τα έργα από την ΤΕΡΝΑ ύψους 10 εκατομμυρίων για νερό από τον Εύηνο, να τα έργα 5 εκατομμυρίων από τα Υπουργεία για νερό πάλι από τον Εύηνο χωρίς την ΤΕΡΝΑ τώρα, άλλα έργα 3 εκατομμυρίων από την Περιφέρεια μέσω ΟΧΕ και πάει λέγοντας. Η απαγόρευση χρήσης του νερού ακόμα σε ισχύ από το 2008.
Φτάνουμε παραμονή πρωτοχρονιάς με τα γνωστά σε όλους γεγονότα.
Ο Δήμαρχος ξεχνάει τα εκατομμύρια για έργα ύδρευσης και κρυμμένος από τους Αιτωλικιώτες αρχίζει να μοιράζει χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς του Αιτωλικού. Πάρτε νερό δωρεάν, πάρτε ξενοδοχεία για μπάνιο, πάρτε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας για τις ευπαθείς ομάδες πάρτε πάρτε πάρτε, αλλά μην λέτε ότι δεν κάνουμε τίποτα. Θα φέρουμε νερό από δεξιά, θα φέρουμε και από αριστερά, θα δείτε τι έργα θα κάνουμε, θα κάνουμε γέφυρες, θα φέρουμε ποτάμια, θα σας κάνουμε και παιδιά!!!
Δήμαρχος, σύμβουλοι, ειδήμονες, άσχετοι, όλοι ψάχνουν και προτείνουν λύσεις. Λύσεις ακριβές, λύσεις χρονοβόρες. Λύσεις που σαν αρχή έχουν εξυπηρέτηση συμφερόντων και παρουσίαση «έργου».
Κανείς ακόμα δεν προτείνει τη λύση τη φτηνή, την άμεση, που βρίσκεται μπροστά στα μάτια των διοικούντων αλλά δεν την βλέπουν λόγο επιλεκτικής και εσκεμμένης τύφλας.
Η νέα πηγή στα «Τσαγκρινέικα» υπάρχει με νερό άφθονο. Το δίκτυο από εκεί μέχρι το Κεφαλόβρυσο υπάρχει. Τι λείπει; Μια νέα γεώτρηση κόστους 25 – 30 χιλιάδων ευρώ, μια ή δύο νέες αντλίες δυναμικότητας ανάλογης με τις ανάγκες της ύδρευσης του Αιτωλικού συμπληρωματικές των υπαρχόντων και οι εργασίες σύνδεσης, ελάχιστου κόστους.
Χρόνος υλοποίησης από 3 έως 7 ημέρες.
Ούτε μήνες ούτε χρόνια, ούτε εκατομμύρια ευρώ.
Μετά φτιάξτε όσα έργα θέλετε, υλοποιήστε όσες ΟΧΕ μπορείτε, αποκτήστε την αίγλη και το Δημοτικό προφίλ που επιδιώκεται.
Δώστε μας όμως τη δυνατότητα να ζήσουμε ανθρώπινα χωρίς το φόβο για την υγεία μας, δυνατότητα που μας στερήσατε εσείς και οι επιλογές σας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μα ο μπανιερας θελει να διαχειριστει χρηματα δεν τον ενδιαφερουν οι λύσεις.Τα ξενοδοχεια κλπ πως τα πληρώνει ,με τι διαδικασίες και ποιά κριτήρια.Δημοτικό χρήμα δίνει σε ημετέρους

Ανώνυμος είπε...

ο Καραπάνος Φίλε μου είναι ενας φελός που τον συντηρούν οι γλείφτες και οι προσκυνημένοι.Τον ψήφισαν οι Αιτωλικιώτες γιατί πάτησε στην ευαισθησία τους.Αλλά περα από αγραμματος φαίνεται ότι λειτουργει ως κοινός ψεύτης και πολιτικός απατεώνας.Ακούγονται πολλά για αυτο και δεν ξέρεις τι να πρωτοπιστέψεις.Το ζήτημα είναι ότι όλοι τον πήραν χαμπάρι και δεν του χαρίζεται κανένας πιά.Τα δε τσιράκια του είναι τελειωμένα πολιτικά και είναι τόσο βλάκες που δεν το έχουν πάρει χαμπάρι.Νομίζουν ότι κομίζουν εξουσία απο τον Καραπάνο

Ανώνυμος είπε...

δεν εγινε προσπαθεια επι γριβα για αλλη γεωτρηση εκει που απεβη ακαρπη; δεν ειναι οι γεωτρησεις στα τσαγκρινεικα δυο γιατι η μια ηταν δοκιμαστικη και τεθηκε και αυτη σε λειτουργια γιατι δεν επαρκουσε το νερο; δε σε βριζω, διαλογο κανουμε