Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Στρατιωτική άσκηση για την καταστολή διαδήλωσης


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

Εξηγήσεις ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με σημερινή τους επιστολή, σχετικά με προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη Κιλκίς στο πλαίσιο της άσκησης «Καλλίμαχος» ...... υπό την ευθύνη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας. Στην άσκηση αυτή εμφανίζονται δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού να επιτίθενται από κοινού με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας-οδηγούς ειδικά εκπαιδευμένων για καταστολή σκύλων- σε άοπλους πολίτες που διαδηλώνουν.
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, η εκπρόσωπος Τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:
 «Μέσα στο γενικότερο κλίμα περικοπών στον δημόσιο τομέα, ένα πεδίο εξακολουθεί να εξαιρείται, προσελκύοντας την ιδιαίτερη φροντίδα της Ελληνικής Κυβέρνησης: αυτό της καταστολής των αντιδράσεων από τους πολίτες. Η συμμετοχή και τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, που δε δρα εκτός συνόρων, καθιστά ανεπαρκείς τις προφάσεις ότι η άσκηση προορίζεται μόνο για δράση στο εσωτερικό τρίτων χωρών. Ακόμα κι έτσι, όμως,  αναρωτιόμαστε εάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα κατακτήσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και περισσότερη δημοκρατία με την καταστολή ή έτσι διαιωνίζουμε την διαφθορά, την καταπίεση και τις τάσεις μετανάστευσης των πολιτών τους».

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων
Περισσότερες πληροφορίες:  Ελεάννα Ιωαννίδου,      6932  705289
                                         Διονύσης Γιακουμέλος,  6973  407094

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:




Αθήνα, 9Φεβρουαρίου 2011

Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ.Ευάγγελο Βενιζέλο
 Μεσογείων 227-231, Τ.Κ. 15451, Χολαργός


                                                                                                                
ΘΕΜΑ:  Στρατιωτική άσκηση για την καταστολή διαδήλωσης
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου συνοδευόμενα από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό στα οποία εμφανίζονται, στο πλαίσιο άσκησης προσομοίωσης, δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού να επιτίθενται από κοινού με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας-οδηγούς ειδικά εκπαιδευμένων για καταστολή σκυλιών - σε άμαχους πολίτες που διαδηλώνουν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα, η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη Κιλκίς στο πλαίσιο της άσκησης «Καλλίμαχος»  υπό την ευθύνη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς:
Θα θέλαμε να γνωρίζουμε:
α) Εάν είστε ενήμερος για το ανωτέρω περιστατικό,
β) Εάν πρόκειται για σενάριο προσομοίωσης που χρησιμοποιείται συστηματικά στο πλαίσιο ασκήσεων του Ελληνικού Στρατού και αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και από εφέδρους.
γ) Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων για την καταστολή κοινωνικών κινητοποιήσεων στο εσωτερικό μιας χώρας,
δ) Εάν το Υπουργείο συμφωνεί με τη χρήση στρατιωτικής βίας κατά άοπλων πληθυσμών.
ε) Ποια ήταν η συμμετοχή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη συγκεκριμένη άσκηση, πέραν της συνδρομής της ομάδας σκύλων της αστυνομίας.
στ) Εάν εκτελούνται και άλλες ασκήσεις του στρατού συνεπικουρούμενου από την αστυνομία.
ζ) Ποιο ήταν το κόστος για το Δημόσιο για την δημιουργία μιας μόνιμης εγκατάστασης που προσομοιάζει με κατοικημένη περιοχή.





Για την Εκτελεστική Γραμματεία
 Γιάννης Τσιρώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: