Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου: «Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Ελλάδα του Μπάυρον».


Άνοιγμα αυλαίας για το 2011, της  Βυρωνικής  Εταιρείας Μεσολογγίου με  «Βίκτωρα Ουγκώ και την Ελλάδα του Μπάυρον»  


Με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο  22 Ιανουαρίου στο κατάμεστο Τρικούπειο πολιτιστικό κέντρο,..... η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου  διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα, Φιλελληνικές Μορφές  «Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Ελλάδα του Μπάυρον». 
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος κ. Ροδάνθη Φλώρου και χαιρέτισε ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κατσούλης,  ο οποίος μίλησε για  την σημασία του φιλελληνικού κινήματος και ανακοίνωσε την δημιουργία Φιλελληνικού Πάρκου με διεθνείς προδιαγραφές, στον  περιβάλλοντα χώρο πρασίνου του Βυρώνειου κτηρίου.

 Θετική ήταν η ανταπόκριση των παρευρισκομένων και των μελών της  Βυρωνικής Εταιρείας η οποία μέσω των διεθνών σχέσεων της δύναται να βοηθήσει για την πραγματοποίηση του έργου.
Στην συνέχεια ο  διακεκριμένος  καθηγητής  του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης  Παντελοδήμος  μίλησε  με γλαφυρό και τεκμηριωμένο τρόπο για την φιλελληνική δράση του τιτάνα του ευρωπαϊκού πνεύματος Βίκτωρα Ουγκώ, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
 Άλλωστε το βιβλίο του «Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Ελλάδα» για τα διακόσια χρόνια από την γέννηση του ποιητή το 2002, έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία.  Παράλληλα με την ομιλία παρεμβάλλονταν σε  αντίστοιχα σημεία η απαγγελία του φιλελληνικού ποιήματος του Ουγκώ «Τα Κεφάλια του Σαραγιού» καθώς και η ανάγνωση δύο επιστολών του έκκλησης υπέρ των Κρητών επαναστατών το 1866 και 1867.
Αφηγητής ο κ.  Σπύρος Σταματάτος, μέλος του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου, ο οποίος εντυπωσίασε τους θεατές με τον θεατρικό λόγο και την παρουσία του και δίκαια καταχειροκροτήθηκε. Την εκδήλωση παρουσίασε η Γενική Γραμματέας της Βυρωνικής κα. Έλενα Ζαβιτσανάκη, ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια είχε η κα. Ζέτα Λάττα.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας που ευλόγησε ο πατήρ Ανδρέας, και με δεξίωση  στο φουαγιέ του  Τρικούπειου, όπου προσφέρθηκαν από κυρίες της Βυρωνικής Εταιρείας υπέροχα σπιτικά εδέσματα  που έγιναν ανάρπαστα.
Στην Εκδήλωση παραβρέθηκαν: Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κατσούλης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γεώργιος Πρεβεζάνος, ο Λιμενάρχης κ. Σακεριανός, ο υποψ. Βουλευτής κ. Νίκος Καραπάνος, οι Αντιδήμαρχοι κα. Μαρία Φούντα και κ.  Δημήτρης Κοταντάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Σπανός, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών κ. Αριστείδης Καβάγιας , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Κασσαβέτης και Γιάννης Μαστανδρέου, ο ιδρυτής της Διεξόδου κ. Νίκος Κορδόσης, ο Πρόεδρος του ΕΨΥΠΕΑ κ. Σωτήρης Κωτσόπουλος, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Θανάσης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Άρης Τριβλής, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου κ. Γιάννης Κανής, ο Πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, η Γενική Διευθύντρια της Περιφέρειας κ. Διονυσία Τσοκάντα, ο Πρόεδρος του ΠΡΟΤΕΚΤΑ κ. Χρήστος Πρεβεζάνος, μέλη άλλων συλλόγων και πλήθος κόσμου.



ΒΥΡΩΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2011

 Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, κ. Ροδάνθη Φλώρου προλογίζοντας την εκδήλωση « Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Ελλάδα του Μπάυρον»-- που άνοιξε την αυλαία  του  πολιτιστικού προγράμματος της Βυρωνικής Εταιρείας για το 2011--  ανακοίνωσε τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1] Στις 28 Φεβρουαρίου 2011, διοργανώνει, Αφιέρωμα—
Ποίηση- Μουσική- Φιλολογία - από και για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης
 Γιάννη Ρίτσο.- Διάλεξη, από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών
 κα. Τζίνα  Καλογήρου με θέμα:
 Γιάννης Ρίτσος «Η Πεισμωμένη Ελευθερία της Σιωπής τους…»
  -Σουίτα ποιημάτων, μελοποιημένων και μη
Κατερίνα Βασιλείου τραγούδι, Γιάννης Μπελώνης  πιάνο.
Έρη Ρίτσου μιλάει για τον Ρίτσο και απαγγέλει αποσπάσματα από το Πρωινό Άστρο.  Μουσική επιμέλεια, κείμενα: Μαρία Ζουμπούλη, Γιώργος Κοκκώνης


2]Στις 26 Μαρτίου 2011, συμμετέχοντας  στον 3ο εορτασμό της θεσμοθετημένης από την Βουλή των Ελλήνων «Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» διοργανώνει Ημερίδα με θέμα:
 «Η Φιλελληνική Πράξη τον 19ο αιώνα»
         Κοινωνία- Πολιτική- Τέχνη
--«Η Μέριμνα για τα Παιδιά της Επανάστασης στη Δύση» από την κα. Λουκία Δρούλια Ιστορικό, Ομ. Διευθύντρια του ΕΙΕ.
--«Πολιτικές του Γαλλικού Φιλελληνισμού» από τον Δρ. Γεώργιο Τόλια Ιστορικό, Διευθυντή  Νεοελληνικών Ερευνών στο ΕΙΕ.
--«Το Επαναστατικό Πνεύμα στον Έκτορα Μπερλιόζ και η Καντάτα του για την Ελληνική Επανάσταση του ΄21» από τον κ. Μάρκο Φ. Δραγούμη Μουσικολόγο, υπεύθυνο του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ.

3]Στις 20 έως  24 Ιουνίου 2011, διοργανώνει το 7ο Διεθνές Φοιτητικό Βυρωνικό Συνέδριο στο Μεσολόγγι με θέμα: «Ο Λόρδος Βύρων και η Εποχή του» με συμμετοχές φοιτητών και καθηγητών  Ελληνικών  και Ξένων Πανεπιστημίων.


4] Στις 2 Νοεμβρίου 2011, διοργανώνει αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη με ομιλητή (στα ελληνικά) τον διάσημο Ελληνιστή καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών κ.Roderick Beaton, ο οποίος κατέχει την έδρα του Αδαμάντιου Κοραή στο πανεπιστήμιο  Kings College του Λονδίνου. Η  Μουσική Επιμέλεια του αφιερώματος θα γίνει  από καθηγητές  του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής - ΤΕΙ Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: