Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Σωστές σκέψεις


Αγρίνιο VS Μεσολόγγι

Το τελευταίο καιρό (με αφορμή το Εφετείο) διαβάζω και γελάω με την ''αιώνια'' κόντρα μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου.....
Εμείς στον κόσμο μας, αλλά ο κόσμος γυρίζει χωρίς εμάς. Η θέση που θα γίνει το Εφετείο μας ''καίει'' όλα τα υπόλοιπα προβλήματα τα έχουμε λύσει.
Για πείτε και σε μένα ρε ''παντογνώστες'' τι θα κερδίσει το Αγρίνιο ή το Μεσολόγγι (συνολικά) αν κερδίσουν το Εφετείο (εκτός από μικροπολιτικά τοπικά συμφέροντα, και διευκόλυνση στην εργασία κάποιων κλάδων); Τι νομίζετε ότι θα συμβεί; θα μειωθεί η ανεργία; θα ανέβει το βιωτικό μας επίπεδο; ή μήπως απλά από καπρίτσιο;

Νοσοκομείο φώναζε για χρόνια το Μεσολόγγι, αλλά τι και αν το απέκτησε; χειρότερο και από αγροτικό ιατρείο είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει.
''Χαιρόμαστε'' εμείς στο Αγρίνιο με την κατάντια του ''Χατζηκώστα''; γιατί; είναι καλύτερα να τρέχεις στα Γιάννενα ή στην Πάτρα; παράδειγμα το άτυχο κοριτσάκι που τραυματίστηκε στα μάτια το βράδυ της Ανάστασης στο Αγρίνιο.

Θέλουν και το ΑΕΙ στο Μεσολόγγι και αδιαφορούν για το ΤΕΙ, που δεν το επιλέγει κανείς φοιτητής πλέον, και ας έδωσε μια δυνατή οικονομική ''ανάσα'' στην πόλη αλλά και σε ολόκληρο το Νομό.
Αλλά το θέλει το Αγρίνιο, και ας μην έχουμε καμιά υποδομή για να στηρίξει την σωστή και με προοπτικές λειτουργία ενός πανεπιστημίου (βλέπε τις διαμαρτυρίες των φοιτητών).

Παχιά λόγια χωρίς σχεδιασμό, τίποτα παραπάνω.
Με την νοοτροπία που μας διακατέχει περιμένετε να γίνουν έργα στο Νομό; και αν γίνουν να είναι βιώσιμα; Πόσο μυαλό χρειαζόμαστε να καταλάβουμε πως αυτή η ''κόντρα'' ευνοεί άλλους; (βλέπε Πάτρα).
Δεν καταλαβαίνετε πως οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες; είναι δυνατόν να ''ανθίζει'' το Μεσολόγγι και να μην συμπαρασύρει και το Αγρίνιο (και το ανάποδο).

Τόσα χρόνια με το χρήμα που ''άφηναν'' οι φοιτητές στο Μεσολόγγι δεν έπαιρνε το μερίδιο του το Αγρίνιο;
Από τις πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν το 85% ήταν από Αγρινιώτες κατασκευαστές και τεχνίτες.
Το 10% των καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή ανήκει σε Αγρινιώτες
460 διαμερίσματα αγόρασαν κάτοικοι του Μεσολογγίου την περίοδο 2000-2005 στο Αγρίνιο.

Το Πλατυγιάλι ''ανήκει'' στον Αστακό αλλά το 70% των εργαζομένων είναι από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου.
Θέλετε και άλλα παραδείγματα; ξυπνάτε επιτέλους.
Διάβαζα κάποιους που γελούσαν, γιατί με την παράκαμψη του Αγρινίου η πόλη θα πέσει οικονομικά είστε χαζοί; οι δρόμοι γίνονται γιατί υπάρχουν προορισμοί.. όποιος θέλει να πάει στο Αγρίνιο θα πάει τι έχασε δηλαδή; τις νταλίκες και τα λεωφορεία; ή τους ταξιδιώτες προς Αλβανία;
Έτσι ούρλιαζαν και στην Ναύπακτο για χρόνια προσπαθώντας να εμποδίσουν την περιφερειακή γιατί θα έχανε την τουριστική της κίνηση η πόλη ποιο είναι το σημερινό αποτέλεσμα; 1 αυτοκίνητο στα 60 επιλέγει την περιφερειακή ώστε να αποφύγει την Ναύπακτο, για τέτοια εμπορική καταστροφή μιλάμε.

Ξυπνάτε, μην γίνεστε φερέφωνα τοπικών και μη συμφερόντων, κοιτάξτε το γενικό όφελος.
Δικαίως είναι πρωτεύουσα του Νομού το Μεσολόγγι, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Αγρίνιο είναι η οικονομική ''πρωτεύουσα'' του Νομού, και μακάρι ο Αστακός να γινόταν η ''ναυτιλιακή'' πρωτεύουσα, και η Ναύπακτος η τουριστική κ.τ.λ.

Αλλά οι απόψεις μερικών που θέλουν να μας καταντήσουν πόλεις-κράτη δυστυχώς προβάλλονται περισσότερο με αποτέλεσμα να είμαστε από τους τελευταίους Νομούς σε ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Δεν κοιτάμε το οδικό δίκτυο από το Αντίρριο ως το Μενίδι πρέπει να είναι το χειρότερο πια σε ολόκληρη την επικράτεια και ας θρηνούμε θύματα.
Δεν κοιτάμε που ένας Νομός 280.000 κατοίκων έχει Νοσοκομεία που προσφέρουν μόνο τις πρώτες βοήθειες.

Δεν κοιτάμε που στο Νομό υπολειτουργεί πλέον ένα ΤΕΙ με πτώση 70% μέσα σε 4 χρόνια ζητάμε και αυτόνομα πανεπιστήμια το Χάρβαρντ να μας φέρουν σε 5 χρόνια είμαστε ικανοί να το κλείσουμε.
Για να ζητάς έργα πρέπει να είσαι έτοιμος να τα στηρίξεις.. Τόσες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας έχει ο Νομός, ας μου αναφέρει κάποιος πόσοι απόφοιτοι του ΤΕΙ Μεσολογγίου, από το αντίστοιχο τμήμα, δουλεύουν εκεί.

Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ξεχνάτε τις παλιές κόντρες, η απόσταση που χωρίζει Αγρίνιο - Μεσολόγγι είναι αυτή που κάνει ο μέσος Αθηναίος καθημερινά να πάει στην δουλειά του..Εμείς ζητάμε ανάπτυξη, αλλά στην ''πόρτα'' μας, αλλιώς την σαμποτάρουμε.. Τώρα με το σχέδιο ''Καλλικράτης'' τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο, πρέπει να τα ''βρούμε'' και ενωμένοι να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, εκτός και προτιμάτε να φεύγουν τα παιδιά σας στην Αθήνα για δουλειά, παρά στο Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Βόνιτσα, Αστακό....
Η επιλογή είναι δική σας....

Φιλικά Λάζαρος Σταθάτος
(από Αδέσποτος Γάτος)


Δεν υπάρχουν σχόλια: