Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Συγκέντρωση για το νερό του Αιτωλικού


 Νεώτερη ενημέρωση 4-1-16 (επιστολή Αντιδημάρχου Π Σταράμου)

Έγινε σήμερα Κυριακή 3-1-2016 στο Δημαρχείο Αιτωλικού, η προγραμματισμένη συγκέντρωση, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες του Αιτωλικού σχετικά με τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που είχε η άτυπη επιτροπή για το πρόβλημα του νερού του Αιτωλικού.
Παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου μέσα σε μια κατασκότεινη παγωμένη αίθουσα. Και αυτό γιατί παρόλο που είχαν ειδοποιηθεί από την Πέμπτη οι αρμόδιοι εκλεγμένοι υπεύθυνοι του Δήμου, δεν φρόντισε κανείς να ανοίξει η αίθουσα που βρίσκονται οι διακόπτες του ρεύματος......
Φυσικά και ένα τζάμι που είναι σπασμένο στην πόρτα του μπαλκονιού, δεν θεωρήθηκε σπουδαίο ώστε να αντικατασταθεί. Έτσι η συγκέντρωση έγινε στα σκοτάδια, στο κρύο και με τις κουρτίνες να ανεμίζουν από τον αέρα.
Έγινε ενημέρωση από τα μέλη της επιτροπής για το τι ειπώθηκε στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ, με τον Δ/ντή της Δ/νσης Υγείας και με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.
Στην συγκέντρωση αποφασίστηκαν τα εξής:
1ο Να κατατεθεί αίτηση προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου, με μοναδικό θέμα «Το πρόβλημα της υδροδότησης του Αιτωλικού και οι προτεινόμενες και δρομολογημένες λύσεις του»
2ο Να ανατεθεί σε Νομικό η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών κάθε εμπλεκόμενου στο πρόβλημα του νερού του Αιτωλικού και η υποβολή μηνυτήριων αναφορών έναντι παντός υπευθύνου καθώς και οι κατάθεση αγωγών εναντίων τους.
Στη συνέχεια σας παραθέτουμε τι ειπώθηκε στη σημερινή συνάντηση.

Συγκέντρωση για το νερό – ενημέρωση πολιτών.    
Πρώτα να κάνουμε μια μικρή ενημέρωση για όσους ήρθαν σήμερα και δεν είχαν έρθει την προηγούμενη φορά που συγκεντρωθήκαμε.
Την 1η Νοέμβρη μαζευτήκαμε εδώ επάνω για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με το πρόβλημα του νερού. Από τη συγκέντρωση αυτή αναδείχτηκε μια επιτροπή κατοίκων με σκοπό να ερευνήσει που οφείλετε το πρόβλημα της υδροδότησης πόσιμου νερού, τι ενέργειες έχουν γίνει από το σημερινό Δήμο και τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, αν έχουν δρομολογηθεί λύσεις και τι μπορεί να γίνει.
Να πούμε κατ’ αρχήν ότι αυτή η επιτροπή είναι άτυπη, δηλαδή δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για το πρόβλημα του νερού, τα μέλη της παίρνουν μέρος εθελοντικά και δεν έχουν καμία εξουσία παρά μόνο ενδιαφέρον για τη λύση του προβλήματος.
Έτσι μετά από απανωτές συναντήσεις μεταξύ μας, δρομολογήσαμε και πετύχαμε είτε άμεσα είτε με κάποιες καθυστερήσεις, συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς που πιστεύουμε ότι εμπλέκονται στο πρόβλημα του νερού και στη λύση του.
Πρώτα συναντηθήκαμε με τον κ. Καραπαπά Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, της Εταιρείας δηλαδή που είναι αρμόδια για την υδροδότηση του Δήμου Μεσολογγίου. Μετά είδαμε τον κ Φατούρο  προϊστάμενο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής της ΠΕ Αιτ/νίας, στη συνέχεια συναντηθήκαμε με το κ. Καραπάνο τον Δήμαρχο Μεσολογγίου και τέλος ορισμένα μέλη της επιτροπής μας κατάφεραν να έχουν μια συζήτηση με τον  Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιάννη Μπαλάφα στην ημερίδα που έγινε στο Μεσολόγγι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Να δούμε λοιπόν τι ειπώθηκε στις συναντήσεις αυτές, τι συμπεράσματα βγάλαμε, σε ποιες λύσεις καταλήγουμε και να συζητήσουμε τις όποιες ερωτήσεις έχετε σχετικά με τις συναντήσεις που έγιναν, να ακούσουμε τυχόν προτεινόμενες λύσεις από όποιον έχει ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα και να αποφασίσουμε όλοι μαζί τρόπους πίεσης για την γρήγορη και αποτελεσματική λύση του προβλήματος. Σκοπός όλων μας σήμερα θα πρέπει να είναι το να πιούμε καθαρό νερό σύντομα και όχι να προβληθούμε με ανούσιες προτάσεις για προσωπικό όφελος.
Πρώτα λοιπόν μας δέχτηκε στο γραφείο του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, ο οποίος μας είπε ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες της εταιρείας έχουν γίνει μετά από υποδείξεις του Προϊσταμένου του Υγειονομικού και έχουν να κάνουν με την επισκευή της διώρυγας που περνάει πάνω από την πηγή του Κεφαλοβρύσου, με την απομάκρυνση όσων σταβλισμένων ζώων μπόρεσαν και με το έργο της σύνδεσης ορισμένων βόθρων του Κεφαλοβρύσου με το βιολογικό του Αιτωλικού, έργο όμως που έχει σταματήσει προσωρινά μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ένας κάτοικος του Σταθμού, γιατί ο αγωγός περνούσε μπροστά από το σπίτι του, όχι μέσα από την ιδιοκτησία του, και τον ενοχλεί.
Σε ερώτηση μας αν το νερό αυτή τη στιγμή είναι καθαρό και κατάλληλο να το πιούμε, η απάντηση ήταν ότι από τις μετρήσεις που κάνει η εταιρεία προκύπτει ότι το νερό στην πηγή είναι μολυσμένο με όρια μεγαλύτερα από τα επιτρεπόμενα, αλλά με την χλωρίωση που γίνεται το νερό είναι κατάλληλο για χρήση και πόση. Το χλώριο που χρησιμοποιείται δεν έχει κάποιο ανώτατο υπολειμματικό όριο και τα παράγωγά του είναι κάτω από το όριο που εγκρίνει ο ΠΟΥ.
Η επόμενη ερώτηση ήταν τι έγιναν τα 500.000€ που έδωσε η περιφέρεια για την υδροδότηση του Αιτωλικού, με σκοπό την σύνδεση του υδραγωγείου του Κεφαλοβρύσου με την πηγή που βρίσκεται στο Χαλαζιά Μεσολογγίου. Εδώ να σημειώσουμε ότι από την πηγή του Χαλαζιά έπαιρνε νερό το Μεσολόγγι και το σταμάτησαν γιατί ήταν ακατάλληλο. Η απάντηση λοιπόν ήταν ότι τα χρήματα αυτά ο Δήμαρχος έκρινε ότι ήταν ποιο απαραίτητα στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και τα διέθεσε εκεί. Σε ερώτησή μας γιατί σαν πρόεδρος δεν αντέδρασε ώστε να μη φύγουν τα χρήματα, η απάντηση ήταν «και θα πήγαινα ενάντια στις αποφάσεις του Δημάρχου».
Στην δε παρατήρησή μας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για την κατασκευή διυλιστηρίου στο Κεφαλόβρυσο, η απάντηση ήταν ότι ένα διυλιστήριο μπορεί να στοιχίσει 500 εως 700 χιλιάρικα αλλά μπορεί να φτάσει και τα 10 εκατομμύρια. Η δημοτική αρχή ζήτησε από την Δ/νση Υγιεινής να βεβαιώσει ότι ένα διυλιστήριο θα λύση το πρόβλημα και φυσικά η Δ/νση απάντησε ότι δεν μπορεί να βεβαιώσει κάτι το οποίο δεν υπάρχει και δεν μπορεί να μετρηθεί. Αυτή η απάντηση ήταν η αιτία να εγκαταλειφτεί η λύση του διυλιστηρίου στο Κεφαλόβρυσο. Και αφού η Δ/νση Υγιεινής και ο προϊστάμενος της βάζουν συνέχεια εμπόδια στο Δήμο και ζητούν να γίνουν συνέχεια νέες παρεμβάσεις, αποφασίστηκε να δοθεί το έργο της υδροδότησης του Αιτωλικού, στην εταιρεία που φτιάχνει την Ιόνια Οδό την ΤΕΡΝΑ η οποία θα διαθέσει 10 εκατομμύρια προκειμένου να έρθει νερό από τον Εύηνο στο Αιτωλικό. Βέβαια μελέτη δεν υπάρχει, χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει, ο τρόπος ανάθεσης έργου 10 εκατομμυρίων σε μια εταιρεία είναι άγνωστος, αλλά μην ανησυχούμε το έργο θα γίνει. Συγχρόνως η προσωπική άποψη του προέδρου της ΔΕΥΑΜ είναι, παράλληλα με το έργο της ΤΕΡΝΑ να έρθει νερό από τον Εύηνο, να γίνει και το διυλιστήριο στο Κεφαλόβρυσο ώστε μην χαθεί το νερό από εκεί που είναι πολύ καλής ποιότητας. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε την λειτουργία του βιολογικού. Η απάντηση ήταν κατηγορηματική ότι ο βιολογικός δουλεύει στην εντέλεια χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς να επιβαρύνει τη λιμνοθάλασσα.
Και γιατί, ρωτήσαμε, όταν πήγε έλεγχος βρήκε τον βιολογικό κλειστό και να μη λειτουργεί; Η απάντηση είναι ότι την συγκεκριμένη ημέρα της αυτοψίας έτυχε να έχει βλάβη και δεν λειτουργούσε, αλλά όλες τις άλλες μέρες τα πάντα δουλεύουν άριστα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα απολύτως. Και φυσικά για την μόλυνση της λιμνοθάλασσας κακώς κατηγορούμαι οτι φταίει ο βιολογικός γιατί φταίνε τα λιπάσματα που πέφτουν στη λιμνοθάλασσα από τα αντλιοστάσια και δεν δέχονται άλλη κουβέντα πάει και τελείωσε.
Επόμενη ερώτηση προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ, τι γίνεται με το τιμολόγιο ύδρευσης του Αιτωλικού. Εδώ λοιπόν μάθαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την μείωση της τιμής του νερού για το Αιτωλικό, αλλά η απόφαση απορρίφτηκε από τα αρμόδια όργανα ελέγχου των αποφάσεων της Περιφέρειας γιατί δεν είχε προβλεφτεί στον προϋπολογισμό. Οπότε ακολουθεί φυσιολογικά η ερώτηση αν έχουν σκοπό να προβλέψουν μείωση του τιμολογίου στον επόμενο προϋπολογισμό  που δεν κατατέθηκε ακόμα. Η απάντηση εδώ κρίνεται μνημειώδεις. Το νερό είναι ανταποδοτικό και ανεξάρτητα με το αν πίνουμε ή όχι πρέπει να καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας της εταιρείας, και μάλιστα αντιμετωπίζουν και πρόβλημα από τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Δηλαδή ρωτήσαμε θα πρέπει να πληρώνουμε εμείς τις προσλήψεις του Δήμου και τα έξοδα των αντλιοστασίων του Μεσολογγίου, τη στιγμή που σαν Δήμος Αιτωλικού είχαμε και περίσσευμα από την ΔΕΗ; Εδώ δεν πήραμε απάντηση.
Ζητήσαμε να μας δοθούν αντίγραφα των μετρήσεων για τα παράγωγα του χλωρίου, οι μετρήσεις του βιολογικού και η αναλύσεις των καταστάσεων της ΔΕΗ ανα δημοτική ενότητα και κάπου εδώ έληξε η συνάντηση.


Η επόμενη συνάντηση έγινε με τον δ/ντη της δ/νσης Υγιεινής κ Φατούρο παρουσία και της υπαλλήλου κας Διβάρη. Το πρώτο πράγμα που μας ανέφερε ο κ Φατούρος ήταν ότι το 2008 ανέφερε στον τότε Περιφερειάρχη κ Καββαδά το πρόβλημα του νερού στο Αιτωλικό και η απάντηση που πήρε ήταν «φέρε μου μελέτη και σου έχω διαθέσιμα άμεσα 200 χιλιάδες ευρώ».
Συμπέρασμα: Μέχρι σήμερα δεν έχει πάει ακόμα αυτή η μελέτη.
Η κα Διβάρι άρχισε την ενημέρωση λέγοντας ότι μέχρι το 2008 το νερό ήταν κατάλληλο με τη χρήση χλωρίου, από κει κ μετά διαπιστώθηκε μόλυνση που έφερε την μόνιμη διακοπή της χρήσης του νερού. Σαν αιτίες της μόλυνσης αναφέρθηκαν η λειτουργία του αύλακα πάνω από την υδροφόρο ορίζοντα, η καλλιέργεια των χωραφιών και των κήπων στο Κεφαλόβρυσο, ο σταυλισμός και η ύπαρξη ζώων στην περιοχή και οι βόθροι του Κεφαλοβρύσου. Έτσι διαπιστώνεται ότι σε περίοδο βροχοπτώσεων το πρόβλημα οξύνεται και σε περίοδο ξηρασίας επέρχεται βελτίωση.
Έγιναν 2 νέες γεωτρήσεις που απέδωσαν καλό νερό, αλλά από τη στιγμή που ενώνονται με το Κεφαλόβρυσο αναμιγνύονται με το μολυσμένο νερό κ γίνεται ακατάλληλο και αυτό το νερό. Από μόνες τους αυτές οι γεωτρήσεις δεν επαρκούν για την ύδρευση του Αιτωλικού γιατί το νερό που καταναλώνεται στο δίκτυο είναι για 100.000 κατοίκους λόγω των διαρροών. Στο σημείο αυτό αναφέραμε ότι αυτή η διαπίστωση είναι παλιά και ότι ήδη λειτουργεί το νέο δίκτυο που δεν έχει διαρροές και η κ. Διβάρη δήλωσε άγνοια για την λειτουργία του νέου δικτύου.
Στο σημείο αυτό ο κ. Φατούρος ανέφερε ότι αν σταματήσουν οι διαρροές και η αλόγιστη σπατάλη του νερού, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από τις άλλες πηγές εκτός Κεφαλοβρύσου. Μας τόνισε όμως κατηγορηματικά, ότι το δικό του έργο είναι ο έλεγχος της ποιότητας του νερού και όχι η εξεύρεση λύσεων για το πρόβλημα. Προσωπική του άποψη όμως είναι ότι πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου και να ασχοληθούν με παρεμβάσεις στα θέματα του αύλακα, των σπιτιών, των σταύλων και των διαρροών, ξανά κ ξανά. Όμως εκείνο που παρατηρείται είναι ότι κάθε φορά παρουσιάζεται ενδιαφέρον από τους νέους διοικούντες το Δήμο ή από επιτροπές κατοίκων του Αιτωλικού, ασχολούνται για λίγο με το πρόβλημα κ μετά το παρατάνε.
Ρωτήσαμε γιατί η ΔΕΥΑΜ ρίχνει τις ευθύνες για την απαγόρευση, στη Δ/νση Υγιεινής αφού με χλωρίωση μπορεί το νερό να γίνει κατάλληλο και η απάντηση ήταν ότι αν αποστειρώσουμε το νερό δεν σημαίνει ότι είναι κ κατάλληλο, γιατί από τη στιγμή που ανιχνεύονται κοπρανώδη θα μπορούσε ένας μόνο κάτοικος από αυτούς που μολύνουν την πηγή να μεταδώσει την μόλυνσή του στο μισό Αιτωλικό με ένα μικρόβιο συγκέλωσης ή χολέρας το οποίο μικρόβιο δεν το πιάνει η απολύμανση που κάνουμε. Εξάλλου το νερό χρησιμοποιείται κ από βρέφη κ γέρους με προβλήματα υγείας που δεν μπορεί ο οργανισμός τους να αντισταθεί στα μικρόβια.
Η επόμενη ερώτηση μας ήταν αν πιστεύει ότι ένα διυλιστήριο θα έλυνε το πρόβλημα κ η απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι ένα διυλιστήριο μπορεί να πάρει νερό από απόβλητα κ με την κατάλληλη επεξεργασία το μετατρέπει σε πόσιμο. Υπάρχουν χιλιάδες μέθοδοι διύλισης που μπορούν να κάνουν το νερό πόσιμο, αρκεί να γίνει το σωστό διυλιστήριο και να λειτουργεί σωστά με το ανάλογο κόστος.
Γιατί λοιπόν ρωτήσαμε απαντήσατε στη ΔΕΥΑΜ ότι δεν εγγυάστε την καλή ποιότητα του νερού αν γίνει διυλιστήριο στο Αιτωλικό κ μας απάντησε ότι η Δ/νση Υγιεινής δεν είναι υπεύθυνη για τα έργα που γίνονται ούτε είναι τεχνικοί για να ξέρουν τι είδος διυλιστηρίου πρέπει να γίνει κ είναι παράλογο να τους ζητείται να βεβαιώσουν κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουν. Εφόσον γίνει σωστή μελέτη κ σωστό διυλιστήριο, τότε η δική τους δουλειά είναι να μετρήσουν το νερό που θα βγει από κει κ να πιστοποιήσουν την καλή του ποιότητα. Και πάλι μας τόνισε ότι δεν είναι αρμόδια η υπηρεσία της δ/νσης Υγείας για να υποδείξει έργα γιατί δεν είναι τεχνικοί αλλά πιστεύει ότι με συνεχείς παρεμβάσεις θα λυθεί το πρόβλημα κ κάπου εδώ μας έδιωξε ευγενικά γιατί είχε υπηρεσιακό ραντεβού.


Στη συνέχεια έγινε την Τρίτη 8-12-2015 η συνάντηση με το Δήμαρχο Μεσολογγίου Ν Καραπάνο. Μας υποδέχτηκε στο γραφείο του όπου παρευρίσκονταν και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ κ Καραπαπάς και μας είπε τα εξής:
Πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου είχε συναντήσεις με την Αντιπεριφεριάρχη κα Σταρακά και τον κ Φατούρο με την ελπίδα ότι θα λυθεί το θέμα σύντομα. Θα μας ενημερώσει λοιπόν ποιοι βάζουν εμπόδια στο λύση και ποιοι έχουν βάλει πλάτη κ βοηθάνε. Πρώτα όμως μας ανέφερε για τα 500 χιλιάρικα που ήταν για το νερό και έφυγαν για το ΧΥΤΑ, ότι αφού υπήρχε μελέτη 1.7 εκ. για τη μεταφορά του νερού από το Χαλαζιά στο Αιτωλικό, νερό το οποίο είναι καλό κ ας λένε οι Αιτωλικιώτες ότι έχει πολλά άλατα, κι αφου έχουν περάσει 4 χρόνια χωρίς να αξιοποιηθούν τα λεφτά που ετσι κι αλλιώς δεν φτάνουν, έπρεπε να απενταχθεί το έργο και να πάνε αλλού τα λεφτά για να μη χαθούν. Δεν μπορούσαν να πάνε στο Αιτωλικό κ τα διαθέσαμε για τον ΧΥΤΑ.
Στη συνέχεια μας ανέφερε ότι θα μπορούσε το Αιτωλικό να μείνει εκτός ΔΕΥΑΜ αλλά δεν το έκανε ο Κατσούλης κ ότι θα μπορούσε να γίνει αν τα έσοδα με τα έξοδα της ύδρευσης του Αιτωλικού ήταν ισοσκελισμένα, αλλά δεν είναι κ μην το πούμε πουθενά γιατί θα πρέπει να αυξήση την τιμή του νερού στο Αιτωλικό κατά 30%. Δηλαδή άρχισαν έμμεσα οι απειλές.
Έχει μας είπε μια λίστα με 50 υποδείξεις για επεμβάσεις κ βάση των υποδείξεων αυτών έριξαν 50 φορτηγά πάνω από τη διώρυγα για να τη στεγανοποιήσουν γιατί δεν έκανε καλή στεγανοποίηση το ΤΟΕΒ και επίσης ανακάλυψαν 15 σπίτια στο Κεφαλόβρυσο που ρίχνουν τους βόθρους τους μέσα στη διώρυγα κ γι’ αυτό ξεκίνησαν έργο να οδηγήσουν τους βόθρους αυτούς στο Βιολογικό του Αιτωλικού αλλά μια κυρία το σταμάτησε το έργο. Θα ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό κ όταν δώσει ο ΟΣΕ άδεια να περάσει ο αγωγός από την γραμμή θα ολοκληρωθεί το έργο. Επίσης στον ίδιο αγωγό θα συνδεθούν και οι υπόλοιποι βόθροι που καταλήγουν στον συγκεντρωτικό βόθρο που βρίσκεται στο στρατόπεδο του Κεφαλοβρύσου. Εξάλλου οι μετρήσεις της ΔΕΥΑΜ δείχνουν μηδενικό πρόβλημα στην πηγή κ απορούν γιατί δεν επιτρέπει η δ/νση υγιεινής να πίνει νερό ο κόσμος.
Στο σημείο αυτό ζητήσαμε να μας πει συγκεκριμένα  τι έχει γίνει μέχρι τώρα κ που στοχεύει ο Δήμος. Συγκεκριμένα αν με το έργο που μας είπε για τους 15 βόθρους ξεμπερδεύουμε και με τον κεντρικό βόθρο. Και εδώ μας αποκαλύπτει ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για κεντρικό βόθρο, αλλά μας έλεγε νωρίτερα για ένα βόθρο στεγανό που είχε φτιάξει ο Κατσούλης για 3 σπίτια τον οποίον αδειάζει τακτικά η ΔΕΥΑΜ με δικά της έξοδα.
Στη συνέχεια έγινε ερώτηση για το κόστος της ύδρευσης του Αιτωλικού όπου η ΔΕΗ από 200 χιλιάδες το 2010 έφτασε 500 σήμερα κ η απάντηση ήταν ότι πρώτα δεν δούλευε ο βιολογικός κ τώρα που δουλεύει ανεβάζει την δαπάνη της ΔΕΗ.
Ακολούθως μας ανέφερε ότι υπάρχει η λύση του διυλιστηρίου που στοιχίζει 1 με 1,5 εκ αλλά η Δ/νση Υγιεινής που τα ξέρει όλα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν του εγγυάται την λειτουργία του κ μάλιστα μας αποκάλυψε εμπιστευτικά ότι το κόστος είναι 2,5 εκκ. Εν πάση περιπτώσει έχει φτάσει στο παρά ένα με αυτά που υποδεικνύει η Δ/νση Υγιεινής, αλλά έχει και πλαν Β που έχει φτάσει στο 75% αλλά δεν μας το αποκαλύπτει ακόμα. Όμως μας αποκαλύπτει ότι είναι σε συζητήσεις με το Παυσανία τον Παπαγεωργίου κ μάλιστα μας ρώτησε αν τον ξέρει κανείς μας, ο οποίος όπως είπε βάζει πλάτη κ έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ποσό 3.100 εκ όπως του αποκάλυψε χθές ο αρμόδιος του υπουργείου και θα το υλοποιήσει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ που είναι ήδη εγκατεστημένη στη περιοχή μας κ φτιάχνει το δρόμο. Και όλο αυτό το κατάφερε γιατί έβαλε ένα πιστόλι στο κεφάλι του υπουργού και έτσι την επόμενη βδομάδα έχουν ραντεβού για την υλοποίηση του έργου η ΤΕΡΝΑ το υπουργείο και ο Δήμος. Και στο σημείο αυτό μας αποκαλύπτει ότι το πλαν Β είναι να έρθει νερό στο Αιτωλικό από τον Εύηνο, οπότε κ εγκαταλείπετε η λύση του διυλιστηρίου στο Αιτωλικό γιατί δεν ξέρουν αν το κόστος είναι 1 ή 2,5 εκ κ η δ/νση υγιεινής δεν του εγγυάται το αποτέλεσμα.
Για το έργο του Ευήνου μας είπε ότι παρέδωσαν μια προμελέτη στο υπουργείο κ την μελέτη θα την αναλάβει η ΤΕΡΝΑ. Για να πετύχουν την χρηματοδότηση τους ζήτησε το υπουργείο κ έδωσαν αμέσων τις μετρήσεις που δείχνουν ότι το νερό είναι ακατάλληλο. Εδώ να τονίσουμε ότι μέχρι τώρα μας έλεγαν και η ΔΕΥΑΜ κ ο Δήμαρχος ότι το νερό είναι κατάλληλο και δεν άφηνε η δ/νση υγιεινής να χρησιμοποιηθεί και όταν ζήτησε το υπουργείο βρέθηκαν αμέσως μετρήσεις που δείχνουν ότι το νερό δεν πίνεται.
 Σαν χρονικό ορίζοντα βλέπει να αρχίζει το έργο μέσα στο 2016 ίσως τον Φεβρουάριο, αλλά θα μας πεί κ θα ανακοινώσει στον τύπο την άλλη βδομάδα, μετά από την τριμερή συνάντηση. Μάλιστα δε μας αποκάλυψε ότι κάποιος πολιτικός που δεν μας αποκαλύπτει το όνομα του, τον πολεμάει να μην γίνει το έργο επι θητείας Καραπάνου.
Να σημειώσουμε ότι ο Δήμαρχος ήταν χειμαρρώδης κατά τη συζήτηση σε σημείο που δεν μπορούσε να ολοκληρώσει ερώτηση κανείς μας. Οπότε αναγκαστήκαμε να του θέσουμε σχετικά επιτακτικά δύο ερωτήματα μαζί όταν βρέθηκε η ευκαιρία τα οποία ήταν: αφού θα πάρουμε νερό από τον Εύηνο αν κ δεν υπάρχει μελέτη άρα με κίνδυνο καθυστέρησης 2 ή 3 χρόνια και αφού ο Εύηνος έχει τη δική του μόλυνση κ θα χρειαστεί επεξεργασία με κάποιο διυλιστήριο, γιατί δεν φτιάχνουμε κατευθείαν το διυλιστήριο στο Κεφαλόβρυσο που υπάρχει η πηγή κ είναι το νερό εξασφαλισμένο; Και δεύτερο ερώτημα τι γίνεται με τον βιολογικό του Αιτωλικού; Γιατί στην αυτοψία που έγινε δεν λειτουργούσε κ γιατί γεμίζει η λιμνοθάλασσα με φύκια που προέρχονται από την μη λειτουργία του βιολογικού;
Η απάντηση ήταν όποιος θέλει να πάει με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στον βιολογικό για να διαπιστώσει ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια κ είναι ψέμα ότι έχει πρόβλημα ο βιολογικός. Απλά την ημέρα της αυτοψίας είχε χαλάσει ένας πινακας κ δεν λειτουργούσε προσωρινά αλλά η βλάβη φτιάχτηκε αμέσως κ λειτούργησε κανονικά χωρίς πρόβλημα.
Επιστρέφει η συζήτηση στο θέμα του νερού και ρωτάμε αν η ΤΕΡΝΑ θα μπορέσει να φέρει εις πέρας το έργο ή αν θα κολλήσει όπως όλα τα δημόσια έργα λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και η απάντηση ήταν ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και σε τελική ανάλυση τι μας νοιάζει εμάς από πού θα είναι τα λεφτά, αρκεί που δεν τα επιβαρύνεται ο Δήμος.
Αναφέρθηκε πάλι η διαμάχη μεταξύ Δήμου και δ/νσης υγιεινής για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, εμείς αναφέραμε ότι η δ/νση είναι αναρμόδια για τα έργα κατά δήλωση του κ Φατούρου. Μας αποκάλυψε λοιπόν  ο Δήμαρχος ότι όταν τελειώσουν με τις παρεμβάσεις στο Κεφαλόβρυσο θα χρειαστεί να γίνουν μετρήσεις επί ένα τρίμηνο, κατά προτίμηση σε περίοδο βροχοπτώσεων και αν είναι καλές θα επιτραπεί η χρήση του νερού ξανά ή θα ξέρουμε τι είδους διυλιστήριο απαιτείται.
Σε παρατήρηση δική μας αν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει πρόβλημα πάλι η δ/νση υγιεινής με την καθαρότητα, ο Δήμαρχος έδραξε την ευκαιρία για να υπερασπιστή την λύση του Ευήνου.
Ακολουθεί το θέμα της μείωσης της τιμής του νερού, όπου ενημερωθήκαμε ότι ενώ είχε αποφασιστεί η μείωση κατά 50% της τιμής του νερού, όχι όμως του παγίου και της αποχέτευσης, για τα έτη 14 και 15 και τα επόμενα, η αποκεντρωμένη διοίκηση απέρριψε την πρόταση γιατί δεν προβλεπόταν στον προϋπολογισμό. Το κόστος της μείωσης είναι 300 χιλιάρικα κατ έτος και στο νέο έτος θα ενταχτεί στον προϋπολογισμό και θα πληρώνει κάθε σπίτι περίπου 12 με 15 ευρώ το μήνα δηλαδή 30 ευρώ το δίμηνο με λογική κατανάλωση. Όμως τα 300 χιλιάρικα είναι δυσβάστακτα για το Δήμο και περιμένουν νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τα χρέη του νερού να πηγαίνουν στην εφορία με ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων. Εξάλλου δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι δεν πίνουμε νερό άρα γιατί να πληρώνουμε, γιατί το νερό που πίνουμε είναι μόνο το 15% από αυτό που καταναλώνουμε για όλες τις χρήσεις του σπιτιού, δηλ πλύσιμο ρούχων, πιάτων, ανθρώπων, αποχέτευση κλπ. Πρέπει λοιπόν εμείς σαν επιτροπή να πείσουμε τους πολίτες να δίνουν κάθε μήνα από το νέο έτος 10 εως 20 ευρώ για το νερό και αυτοί θα κάνουν συμβούλιο την ίδια μέρα για να βρουν τρόπους να πείσουν τον κόσμο να πληρώνει, να βοηθήσουμε και μείς πείθοντας τον κόσμο να πληρώσει και αν δεν πληρώσουμε θα αρχίσουν οι διακοπές νερού κάνοντας αρχή από τις επιχειρήσεις. Δηλαδή Δήμαρχε του είπαμε θέλετε να πούμε σε ανθρώπους που έχουν λογαριασμούς 2 και 3 χιλιάρικα να έρθουν να δώσουν 20 ευρώ το μήνα; Μα δεν υπάρχουν τέτοιοι λογαριασμοί μας απάντησε παρά μόνο έναν έχει βρει και αν βρούμε εμείς να τους πάμε.
Δηλαδή Δήμαρχε μας ζητάς να πληρώσουμε τιμές νερού για το βοθρόλυμα που μας προμηθεύεται ρωτήσαμε. Και ποιος λέει ότι είναι βοθρόλυμα μας απάντησε, το νερό είναι μια χαρά. Φέρτε μου ένα χαρτί που να το χαρακτηρίζει έτσι και μου λύνεται τα χέρια.
Στη συνέχεια μας βεβαίωσε ότι δεν ισχύει αυτό που μας είπε η δ/νση υγιεινής περί κατανάλωσης νερού όσο το Αγρίνιο γιατί δαπανήθηκαν 70 χιλ ευρώ και συνδέθηκε το νέο δίκτυο και αν μπορούσε να γίνει αλλαγή δικτύου και στο συνοικισμό του σταθμού θα μπορούσε να υδροδοτηθεί το Αιτωλικό από τις δύο μικρές νέες πηγές, αλλά επειδή δεν μπορούν να χάσουν τη 4ετία περιμένοντας να γίνει δίκτυο εκεί, καταλήξανε στη λύση που δρομολογούν.
Εν κατακλείδι κλείνοντας περιμένουμε να γίνει την ερχόμενη βδομάδα η συνάντηση με τον Σπίρτζη του Υπουργείου την ΤΕΡΝΑ και τον Δήμο, δρομολογούμε την λύση της υδροδότησης του Αιτωλικού από τον Εύηνο και σας ενημερώνω.
Αυτή ήταν εν συντομία η συζήτηση με το Δήμαρχο η οποία διήρκησε λίγο περισσότερο από 2 ώρες.
Τα συμπεράσματα τα δικά μας από τις συναντήσεις είναι τα εξής:
  1. ΔΕΥΑΜ αδιαφορεί τελείως για το αν θα πιεί καθαρό νερό το Αιτωλικό. Το μόνο μέλημα τους είναι να εισπράττονται οι λογαριασμοί νερού (αυτοί οι παραφουσκωμένοι) για να μπορεί να λειτουργεί σαν επιχείρηση με δεκάδες εργαζομένους (ψηφαλάκια) και τα σχετικά έξοδα που πρέπει να καλύπτουμε εμείς πίνουμε δεν πίνουμε νερό.
  2. Η Δ/νση Υγείας λειτουργεί καθαρά υπηρεσιακά και στα πλαίσια των καθηκόντων της να κάνει μετρήσεις της καθαρότητας του νερού, αλλά δεν παραλείπουν είτε επίσημα είτε ανεπίσημα να υποδεικνύουν έργα και παρεμβάσεις
  3. Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κατέθεσε στον Υφυπουργό κ. Μπαλάφα τα εξής αιτήματα:
1.      Το πρώτο και βασικότερο είναι αυτό που αφορά στο χρέος της ΔΕΥΑΜ προς τη ΔΕΗ
2.      Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με την παραχώρηση της ακινήτων του δημοσίου που βρίσκονται στα όρια του δήμου Μεσολογγίου
3.      Το τρίτο αφορά στην επιστροφή του τμήματος ΘΕΚΑ του ΤΕΙ Μεσολογγίου από την Αμαλιάδα και την επιστροφή της έδρας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι, αλλά και την δημιουργία και άλλων τμημάτων.
4.      το νοσοκομείο Μεσολογγίου, το οποίο είναι ανάγκη να στελεχωθεί με γιατρούς, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα
5.      την απόσχιση του Γαλατά και του Περιθωρίου από το δήμο Ναυπακτίας και την προσάρτησή τους στο δήμο Μεσολογγίου.



Δηλαδή έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα και προτεραιότητα για τον Δήμαρχο Μεσολογγίου Ν Καραπάνο, η συνένωση Γαλατά και Περιθωρίου με το Μεσολόγγι (οι ψήφοι είναι το ζητούμενο) παρά το νερό του Αιτωλικού που δεν αναφέρθηκε καν.


 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Π ΣΤΑΡΑΜΟΥ



Κύριε διαχειριστά,

Δημοσιεύσατε ένα άρθρο την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016, κάτι σαν πρακτικό της συγκέντρωσης που έγινε στο Δημαρχείο Αιτωλικού την ίδια μέρα. Το άρθρο παρά τις αιχμές προς όλες τις κατευθύνσεις είναι χωρίς υπογραφή και δημοσιεύτηκε. Επειδή θίγομαι και εγώ, και μάλιστα από την αρχή του άρθρου, παρακαλώ δημοσιεύστε και την δική μου, υπογεγραμμένη απάντηση, αυτούσια με την μορφοποίηση της, χωρίς επεμβάσεις.

«Παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου μέσα σε μια κατασκότεινη παγωμένη αίθουσα. Και αυτό γιατί παρόλο που είχαν ειδοποιηθεί από την Πέμπτη οι αρμόδιοι εκλεγμένοι υπεύθυνοι του Δήμου, δεν φρόντισε κανείς να ανοίξει η αίθουσα που βρίσκονται οι διακόπτες του ρεύματος...... Φυσικά και ένα τζάμι που είναι σπασμένο στην πόρτα του μπαλκονιού, δεν θεωρήθηκε σπουδαίο ώστε να αντικατασταθεί. Έτσι η συγκέντρωση έγινε στα σκοτάδια, στο κρύο και με τις κουρτίνες να ανεμίζουν από τον αέρα.»

Αυτά αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύσατε στον πρόλογό του.

Οι αρμόδιοι εκλεγμένοι υπεύθυνοι του Δήμου για το Αιτωλικό είμαστε εγώ, ο αντιδήμαρχος Αιτωλικού δηλαδή, και ο Πρόεδρος Δ.Κ. Αιτωλικού σύμφωνα με τον Καλλικράτη και τα καθήκοντα που μας έχει αναθέσει ο Δήμαρχος.
Τους αρμόδιους εκλεγμένους υπεύθυνους του Δήμου λοιπόν ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ! Ούτε την Πέμπτη, ούτε την Παρασκευή, αλλά το Σάββατο το απόγευμα ενημερώθηκε ο Πρόεδρος από τον Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος της επιτροπής, κ. Σταμούλη, και αυτός ενημέρωσε εμένα το ίδιο βράδυ. Την ίδια διαδικασία ακολούθησε αυτή η επιτροπή και στην προηγούμενη συγκέντρωση που έκανε στο Δημαρχείο. Υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να βρει την πόρτα κλειστή.
Επειδή όμως καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν γίνεται επειδή είναι κάποιοι αμελείς, να μείνει ο κόσμος απέξω, και επειδή το Δημαρχείο είναι του λαού του Αιτωλικού, ο Πρόεδρος του Αιτωλικού που θα απουσίαζε την Κυριακή, φρόντισε να αφήσει τα κλειδιά στον κ. Σταμούλη.
Αν η επιτροπή είχε φροντίσει να αιτηθεί την χρήση της αίθουσας, εγγράφως ως πρέπει, θα είχε ενημερωθεί για την κατάσταση της αίθουσας. Λέω εγγράφως, γιατί από πολιτιστικούς συλλόγους μέχρι τον σύλλογο αιμοδοτών, όποιος αιτείται την χρήση του Δημαρχείου, καταθέτει εγκαίρως έγγραφο, το οποίο γίνεται σαφώς a priori δεκτό.
Ποια είναι η κατάσταση της αίθουσας όμως; Η αίθουσα καθαρίζεται καθημερινά, επιτέλους μονώθηκε και βάφτηκε η οροφή της, ειδάλλως εκτός από κατασκότεινη παγωμένη αίθουσα, θα ήταν και βρεγμένη, και τοποθετήθηκαν και τα άσπρα καθίσματα αντικαθιστώντας τις άχρηστες καρέκλες που υπήρχαν. Χρειάζονται επισκευή τα ηλεκτρολογικά της για να είναι φωτεινή η αίθουσα, και χρειάζεται τοποθέτηση νέων κλιματιστικών για να είναι και ζεστή. Προς το παρόν προτιμήθηκε να δαπανηθούν χρήματα για την μόνωσή της και όχι για τα υπόλοιπα αφού δεν υπάρχει και αναγκαιότητα. Όλα θα γίνουν, εν καιρώ όμως. Και πάλι, όλα αυτά θα τα ήξερε η επιτροπή αν είχε φροντίσει να ενημερώσει εγκαίρως τους αρμόδιους.
Για την ταμπακιέρα δεν είπαμε όμως. Συστάθηκε μια επιτροπή για την αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού. Επιτροπή που αποφάσισε πως δεν χρειάζεται ούτε καν να ενημερώσει τους εκλεγμένους αρμόδιους για το Αιτωλικό για τις προθέσεις της, πόσο μάλλον να τους καλέσει στις συναντήσεις της. Η Δημοτική αρχή από την ημέρα που ανέλαβε προσπαθεί για την επίλυση του προβλήματος, αφού είναι δέσμευση του Δημάρχου η επίλυση του προβλήματος, αλλά και οι εκλεγμένοι αρμόδιοι για το Αιτωλικό το έχουν στην καθημερινή τους ατζέντα. Μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες παρεμβάσεις, τέλος Ιανουαρίου δηλαδή, η Δημοτική Αρχή θα συγκαλέσει Δημοτικό συμβούλιο μόνο για το πρόβλημα του νερού του Αιτωλικού, όπου θα ενημερωθείτε όλοι για τις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή, και αυτές που προτίθεται να κάνει.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία,

Εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους!

Παναγιώτης Π. Σταράμος
Αντιδήμαρχος Αιτωλικού


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απορώ ! Γιατί εγκαταλείπεται η εξυγίανση της πηγής του Κεφαλοβρύσου και επιλέγετε η λύση της υδροδότησης από τον Εύηνο ποταμό .
Γιατί επιλέγετε μια δαπανηρή λύση και όχι η οικονομική με την κατασκευή διυλιστηρίου στη δεξαμενή .
Θα πουν πως το κόστος λειτουργίας του διυλιστηρίου είναι μεγάλο .
Γιατί το κόστος μεταφοράς του νερού από τον Εύηνο είναι μικρό ;
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα

Ανώνυμος είπε...

Είναι δύσκολο για κάποιον, ο οποίος με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στο Δήμο, να βγαίνει σε δημόσια μέσα και να εκλιπαρεί ως άλλος Άδωνης Γεωργιάδης, να μην του πάρει τη δόξα του ξεπουλήματος της λιμνοθάλασσας, το ΤΑΙΠΕΔ και μετά να κατεβάζει τον πήχη της προσωπικότητας του, ως πολιτικό και κοινωνικό ον, μιλώντας με γλώσσα πεζοδρομίου, ότι πρέπει να ζητήσει συγνώμη που δεν πρόφτασε να ταβανιάσει το Αιτωλικό.

Δηλαδή ο κ. Σταράμος ήθελε μέρες περίσκεψης και προετοιμασίας για να μπορέσει να παραδώσει τα κλειδιά της αίθουσας με τους διακόπτες; Θέλει χρόνια η αντικατάσταση ενός τζαμιού;

Αν κατάλαβε ο κ. Σταράμος και όλοι οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, το θέμα συζήτησης ήταν το νερό που πίνουμε όλοι μας και όχι η καλλιγραφία ή οι τυπικότητες της όποιας συντονιστικής επιτροπής. Ούτε βέβαια το μέλλον του δημάρχου της ιεράς πόλης του Μεσολογγίου.

Είστε υποχρεωμένοι κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι να παραβρίσκεστε σε τέτοιες εκδηλώσεις, ακόμη περισσότερο αν δεν έχετε λάβει οποιαδήποτε μορφή πρόσκλησης. Όλοι μας είδαμε την ανακοίνωση της συνάντησης για το νερό σε κάθε γωνιά του Αιτωλικού, εσείς δεν την είδατε;

Εκτός βέβαια και αν θεωρείτε τον εαυτό σας υπεράνω της έννοιας του δημότη.

Τρανή εξαίρεση η παρουσία κάποιων δημοτικών συμβούλων και ιδικά του Πάνου Σταμούλη

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον σου χαλάει τα συμφέροντα η ανάπτυξη, γι αυτό και το κόλλημα με το ταιπεδ, όπου διαβάσεις σταραμος, εμφανίζεται ο πολεμιος του ταιπεδ από κάτω. Μακάρι να ήταν το επιπεδο του σταραμου το επίπεδο του πεζοδρόμιου, θα ήμασταν όλοι άρχοντες. Μόλις σας θίξει κάποιος τα συμφέροντα και τα μαγαζάκια σας να τον φάτε.

Ανώνυμος είπε...

Ας μη μιλήσουμε για μαγαζάκια, δεν συμφέρει, είπαμε το παιδί είναι καλό, αλλά μέχρι εκεί. Όσο για την ανάπτυξη, δεν ξέρω τι εννοείς για το ποιος δεν τη θέλει. Αν είναι ανάπτυξη του τύπου Μπούζας, να μας λείπει. Αν είναι ανάπτυξη που στηρίζεται στα χέρια μας, στους δημότες του Αιτωλικού και στο επιστημονικό δυναμικό της πόλης μας και η οποία δεν θα έχει τα θεμέλιά της στο ξεπούλημα περιουσίας (δημοτικής ή δημόσιας), καλοδεχούμενη.