Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Συνεδρίαση του ΔΣ του Μουσείου «Βάσω Κατράκη»

Πρόσφατα, έγινε μια πρώτη συνάντηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου “ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ”, στον ίδιο χώρο του Μουσείου.
 Ο πρόεδρος και δήμαρχος του Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου κ. Ν. Καραπάνος έθεσε επί τάπητος τα θέματα, ενώ συζητήθηκαν απόψεις από τα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου το Μουσείο να επαναλειτουργήσει. Υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες όμως δεν εμποδίζουν το άνοιγμα του Μουσείου στο κοινό......

 Ένα άτομο, από το εργατικό δυναμικό του Δήμου, κατά την άποψη του δημάρχου, μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα, ώστε το Μουσείο να είναι καθημερινά ανοικτό.
 Επίσης, τέθηκε το θέμα της συντήρησης και της ασφάλειας των 400 έργων που στεγάζονται στις αίθουσες του Μουσείου.
 Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη και άμεση λειτουργία του Μουσείου. Μπορούν να ξεπεραστούν μικροπροβλήματα, υποχρεώσεις και κάποιες οφειλές, ώστε ο χώρος ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει ο μέσος επισκέπτης σήμερα.
 Τελικά, έγινε και δεύτερη συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. και βγήκαν στην επιφάνεια και δεύτερα προβλήματα και υποχρεώσεις.
 Άξια λόγου είναι η πρόταση για τη διαφήμιση του Μουσείου μέσω προϊόντων που θα διατίθενται αποκλειστικά από το Μουσείο, με δεύτερο στόχο την εύρεση οικονομικών πόρων για τα λειτουργικά έξοδα του Μουσείου.
 Η σκέψη είναι απλή, όπως σ’ όλα τα μουσεία του κόσμου: Επιλέγονται κάποια χαρακτηριστικά έργα της Βάσως Κατράκη, τυπώνονται - σε μπλούζες, σε ποτήρια, σε τσάντες και σε διάφορα άλλα εξαρτήματα - και διατίθενται σε κατάλληλες τιμές, ώστε άμεσα το Μουσείο να έρθει σ’ επαφή με τον κάθε επισκέπτη ή τυχαίο περαστικό απ’ το Αιτωλικό και το Μουσείο.
Σύντομα, πιστεύουμε ο χώρος ν’ νοίξει στο κοινό και, σιγά - σιγά, το Μουσείο να γίνει “σημείο αναφοράς” για τη Δυτική Ελλάδα, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη που παραμένει μακρινό όνειρο. Ο αγώνας είναι κοινός κι όλοι οι πολίτες του Δήμου πρέπει να συμπαρασταθούν σ’ αυτή την προσπάθεια. Με άμεσες αποφάσεις, μπορούμε να έχουμε και άμεσα αποτελέσματα.
Και μια υποσημείωση: Να ξεχάσουμε τον όρο “Κατράκειο”. Το Μουσείο φέρει την επωνυμία “Βάσω Κατράκη”. Μια μικρή λεπτομέρεια  που έχει το βάρος της.
Και μια δεύτερη λεπτομέρεια: Δεν είναι δυνατόν, ένα τέτοιο μουσείο να λειτουργεί σ’ έναν τόπο που δεν διαθέτει τα ελάχιστα απαιτούμενα για τον επισκέπτη: Η ποιότητα ζωής του Αιτωλικού πρέπει ν’ αλλάξει. Ν’ αυξηθούν οι πεζοδρομήσεις, να καλλωπιστούν οι πλατείες, ν’ αξιοποιηθούν τα στενά, να πάρουν χρώμα σπίτια και καταστήματα και να περιοριστούν τ’ αυτοκίνητα στο λεγόμενο ιστορικό κέντρο και, γιατί όχι, σ’ ολόκληρο το νησί! Πρέπει ο κόσμος, ντόπιος και ξένος, να γυρίζει το νησί με τα πόδια. Διαφορετικά, ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ!

tagiofyria.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Βρέθηκα στην Αθήνα σε χώρο καλλιτεχνών και φιλότεχνου κοινού.Ολοι τους διατύπωναν την λύπη τους που ένα τόσο σημαντικό έργο, σαν αυτό της Βάσως Κατράκη,είναι απρόσιτο στον κόσμο.Ενώ παράλληλα γνώριζαν και για τα προβλήματα που το ταλαιπωρούν.Ευχή όλων ήταν ότι πρέπει να γίνει κάτι και σύντομα.