Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Σημαντική έκδοση του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου για τη ναυτική παράδοση του Αιτωλικού!

Μια ενδιαφέρουσα έκδοση του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου με τίτλο: «Φύλλα ιστορίας από τη ναυτική παράδοση του Αιτωλικού και τα ομοιώματα πλοίων του Δημήτρη Μάρα», παρουσιάστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο «Βάσω Κατράκη» και αφορούσε τη ναυτική παράδοση του Αιτωλικού.
Τη συγγραφική ομάδα του βιβλίου αποτελούν:........
η κ. Σπυριδούλα Κ. Αλεξανδροπούλου, πτυχιούχος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Μάγδα Βελτσίστα, Καθηγήτρια – Ιστορικός, ο κ. Επαμεινώνδας Α. Καρβέλης, Ναυπηγός- Μηχανολόγος Μηχανικός και η Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και μουσειολόγος, Σαπφώ Μορτάκη.
Η επιμέλεια της έκδοσης πραγματοποιήθηκε από τους: κ.κ. Αριστογιάννη Γαρμπή, Επικ. Καθηγητή του τμήματος Ε.Π.Δ.Ο. και Επαμεινώνδα Α. Καρβέλη, Ναυπηγό- Μηχανολόγο Μηχανικό, ενώ η εκτύπωση – βιβλιοδεσία από τις Εκδόσεις Θ. Παπαηλίου.
«Το ΤΕΙ Μεσολογγίου ως σύγχρονο εκπαιδευτικό Ίδρυμα Άνώτατης Εκπαίδευσης προσφέρει σπουδές σ’ ένα ευρύτερο φάσμα αντικειμένων, από την σύγχρονη, τεχνολογία και τη γεωπονία, μέχρι την κοινωνική οικονομία. Οφείλη όμως τη φήμη του στο πρωτοπόρο τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής διαχείρισης, ένα τμήμα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον υδάτινο πλούτο της περιοχής. Την ιστορική διάσταση αυτής της περιοχής, όπως εκφράζεται από τη Ναυτική παράδοση του Αιτωλικού, έρχεται να αναψηλαφίσει η παρούσα έκδοση στηριγμένη στις επαγγελματικές ανησυχίες και μνήμες του Αιτωλικιώτη Επαμεινώνδα Καρβέλη. 
 Την ιδέα για την έκδοση από κοινού με την παρουσίαση των ομοιωμάτων πλοίων του Δημήτρη Μάρα, θεωρήσαμε ότι οφείλαμε να στηρίξουμε ως Ίδρυμα», αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου.
Οι συντελεστές του βιβλίου ανέσυραν πολύτιμα στοιχεία μέσα από ιστορικές πηγές, προσωπικές μαρτυρίες και αρχεία, ενώ το βιβλίο συγκροτούν επτά ενότητες - κεφάλαια, που περιλαμβάνουν:
α) Αναδρομή στη ναυτική ιστορία της περιοχής  του Αιτωλικού, β) Ανθολόγημα Ιστορικών πηγών από την ιστορία του Αιτωλικού, γ) παρουσίαση του επαναστατικού πλοίου για την εποχή «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», απόκτημα τού τότε νεοϊδρυθέντος Ελληνικού κράτους, από τον κύριο δημιουργό του, φιλέλληνα Άστιγγα, δ) Στοιχεία της ναυτικής παράδοσης του Αιτωλικού (πλοία – καραβοκύρηδες – Ναυπηγεία), βασισμένα στα αρχεία των απογόνων Αιτωλικιωτών καραβοκύρηδων, ναυπηγών και ναυτικών, εμπλουτισμένα με σπάνιες φωτογραφίες και μαρτυρίες καθώς και ναυπηγικά σχέδια για τη ναυπηγική και την τεχνολογία της τότε εποχής, ε) Έργα της μεγάλης χαράκτριας Βάσως Κατράκη, εμπνευσμένα από τη λιμνοθάλασσα και τα καράβια της, συνοδευμένα με κείμενα του Ιστορικού και κριτικού τέχνης κ. Κώστα Σταυρόπουλο, στ) ιστορική ανασκόπηση της εξέλιξης της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής στον Ελλαδικό χώρο.  Τέλος, σε ειδικό κεφάλαιο παρουσιάζονται εικόνες με ομοιώματα πλοίων του κ. Δημήτρη Μάρα, πιστά αντίγραφα ιστορικών πλοίων.
Η έκδοση αυτή του  Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, θα αποσταλεί στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε πνευματικούς φορείς της χώρας.
 
Φωτογραφία από αριστερά: Δημήτρης Μάρας (δημιουργός), Βαγγέλης Στεργίου-Πολίτης (Καθηγητής, Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου), Επαμεινώνδας Καρβέλης (Ναυπηγός), Αριστογιάννης Γαρμπής (Επικ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: