Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΔΕΥΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Πόλεμο κήρυξε η διοίκηση της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου στο Αιτωλικό κόβοντας το νερό στα καταστήματα, αλλά και κολλώντας ειδοποιήσεις στα σπίτια για επικείμενη διακοπή υδροδότησης.
Μετά από χρόνια ολόκληρα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης η εταιρεία έφτασε σε σημείο που η χρεοκοπία της και η εκκαθάρισή της είναι μονόδρομος.
Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Ν Καραπάνος έχει εξαγγείλει ήδη την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας, τα αποτελέσματα της οποίας δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να τα μαντέψει.....

Τα χρέη είναι τόσα πολλά που κάνουν την λειτουργία της επιχείρησης αδύνατη. Ήδη η ΔΕΗ έχει εξαγγείλει διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων.
 Έτσι οι ιθύνοντες αρνούμενοι τις τεράστιες ευθύνες τους, έψαξαν να βρουν τι φταίει και το βρήκαν πολύ εύκολα. Οι κακοί Αιτωλικιώτες. Αυτοί που δεν πληρώνουν νερό και έχουν απαιτήσεις να πίνουν καθαρό νερό.
Είναι άραγε το Αιτωλικό η αιτία του κακού για τη ΔΕΥΑΜ ή μήπως δεν είναι τα πράγματα όπως προσπαθούν να τα παρουσιάσουν;
Όταν έπαψε να υπάρχει ο Δήμος Αιτωλικού και το Αιτωλικό έγινε Δημοτική Κοινότητα, την υδροδότηση την ανέλαβε η ΔΕΥΑΜ. Τα χρέη που μεταφέρθηκαν από τον Δήμο Αιτωλικού προς τη ΔΕΥΑΜ ήταν ΜΗΔΕΝ, ΤΙΠΟΤΑ, ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ. Και ειδικά προς την ΔΕΗ δεν υπήρχε χρέος γιατί η ΔΕΗ παρακρατούσε κάθε μήνα τον Δημοτικό Φόρο και τα Δημοτικά Τέλη που πλήρωναν οι δημότες με τους λογαριασμούς ρεύματος και κάνοντας την μηνιαία εκκαθάριση (κατανάλωση ρεύματος αντλιοστασίων και δημοτικών χώρων μείον την παρακράτηση των ΔΤ και ΔΦ) επέστρεφε συνήθως στον Δήμο Αιτωλικού και ποσό της τάξης των 10.000 έως 20.000 ευρώ, εκτός από τις περιόδους υψηλής κατανάλωσης ρεύματος που έβγαινε χρεωμένος ο Δήμος από 5.000 έως 10.000 ευρώ (υπήρχε πάντα έλλειμα από τις κοινότητες Αγίου Ηλία και Χρυσοβεργίου).
Αντίθετα η ΔΕΥΑΜ βρήκε ότι δεν γινόταν μετρήσεις τα 2 τελευταία χρόνια του Δήμου Αιτωλικού και δεν έβγαιναν λογαριασμοί ύδρευσης (λόγω της απαγόρευσης χρήσης που έγινε το 2008) και έκανε καταμετρήσεις των υδρομέτρων, χρέωσε τους Αιτωλικιώτες και άρχισε να απαιτεί την πληρωμή υπέρογκων ποσών για νερό που δεν είχε διαθέσει αυτή, ξεσηκώνοντας την πρώτη θύελλα αντιδράσεων των Αιτωλικιωτών εναντίον της.
Εν τω μεταξύ η ΔΕΥΑΜ κληρονόμησε το πρόβλημα ύδρευσης του Αιτωλικού και πριν κάνει οτιδήποτε για την επίλυση του αλλάζει την τιμολόγηση που είχε μέχρι τότε το Αιτωλικό και καθιερώνει το τιμολόγιο του Μεσολογγίου (αυξημένη χρέωση ανα κυβικό συν 80% ειδικό τέλος Ν1069/80 συν ΦΠΑ) υπερδιπλάσια χρέωση νερού από οτι πλήρωνε μέχρι τότε το Αιτωλικό, για νερό που δεν πίνονταν.
Στο σημείο αυτό να δούμε ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη το 2011.
Όταν ανέλαβε η ΔΕΥΑΜ την ύδρευση του Αιτωλικού επισκέπτονται τα γραφεία της δύο πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι του Αιτωλικού (ο ένας Αντιδήμαρχος) τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου και ζητούν το αρμόδιο πρόσωπο προκειμένου να ενημερώσουν για το πρόβλημα που έχει το Αιτωλικό και ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τον πρώην Δήμο Αιτωλικού για την επίλυση του.
Παραπέμπονται σε κάποια υπάλληλο (και αυτής το όνομα στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου) την οποία ενημερώνουν για το έργο που έγινε στα «Τσαγκρινέικα» δηλαδή γεωτρήσεις, τοποθέτηση μοτέρ, διάστρωση σωλήνων μέχρι το υδραγωγείο Κεφαλοβρύσου. Επίσης ενημερώνουν ότι λόγω αστοχίας της μελέτης το νερό δεν επαρκεί για ολόκληρο το Αιτωλικό και πρέπει να γίνει μια συμπληρωματική γεώτρηση για να ολοκληρωθεί το έργο με την διαμόρφωση του χώρου και τη σύνδεση με τη ΔΕΗ.
Μετά από αυτή την ενημέρωση, επισκέπτεται ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ τον ένα εκ των δύο Συμβούλων στην επαγγελματική του στέγη στο Αιτωλικό και ενημερώνεται και αυτός για το πρόβλημα.
Στη συνέχεια η ΔΕΥΑΜ προχωράει στην ολοκλήρωση των εργασιών στα «Τσαγκρινέικα» (περίφραξη γεωτρήσεων, διαμόρφωση χώρου, σύνδεση με τη ΔΕΗ) ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ και αποφασίζει ότι το νερό δεν επαρκεί για το Αιτωλικό και το δίνει για κατανάλωση στο Κεφαλόβρυσο και το Χαλίκι σε ένα πληθυσμό 500 περίπου ατόμων.
Από τότε μέχρι το 2016 το Αιτωλικό δεν πίνει νερό και για την λύση του προβλήματος γίνονται διάφορες παρεμβάσεις και αστοχίες που στοιχίζουν στον Δήμο Μεσολογγίου 600 – 700 χιλιάδες ευρώ όπως ανέφερε σε ένα από τα συμβούλια ο Δήμαρχος Ν Καραπάνος.
Η ΔΕΥΑΜ στις επισκέψεις και τις διαμαρτυρίες των Αιτωλικιωτών ισχυρίζεται ότι το νερό είναι πόσιμο και φταίει η Δ/νση Υγείας που δεν δίνει άρση απαγόρευσης.
Φτάνουμε στα γεγονότα της πρωτοχρονιάς 2017, τα βοθρολήμματα που βγαίνουν από τις βρύσες διαψεύδουν κάθε ισχυρισμό οποιασδήποτε ανίκανης διοίκησης. Το Αιτωλικό μαζεύεται στο Δημαρχείο Μεσολογγίου και απειλούνται επεισόδιά. Μερικοί θερμοκέφαλοι απειλούν να κάψουν τα γραφεία της ΔΕΥΑΜ (ευτυχώς επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι).
Η πρόταση για υδροδότηση από τα «Τσαγκρινέικα» πέφτει ξανά στο τραπέζι.
Και τότε συντελείται ένα θαύμα ισάξιο αυτού που έκανε ο Χριστός πολλαπλασιάζοντας τους άρτους και τα ψάρια στην έρημο. Οι μεσσίες της ΔΕΥΑΜ παίρνουν το νερό από Κεφαλόβρυσο και Χαλίκι και το δίνουν στο Αιτωλικό και εκεί που έπιναν 500 άτομα, τώρα φτάνει για 4.500 άτομα. Έτσι απλά με μία κίνηση σχεδόν λύνουν ένα πρόβλημα 8 ετών, ένα πραγματικό θαύμα.
Επίσης παίρνουν προσφορά για νέα γεώτρηση συμπληρωματική για να πιεί νερό όλο το Αιτωλικό μαζί με το Κεφαλόβρυσο και το Χαλίκι, η οποία είναι για 32.000 ευρώ και παράδοση της γεώτρησης έτοιμη «με το κλειδί στο χέρι» μέσα σε ένα μήνα. Δεν την δέχεται η ΔΕΥΑΜ και βάζει δικό της να κάνει τη γεώτρηση. Μπαίνει ο Ιούλιος και ακόμα νερό δεν είδαμε. Ποιος ξέρει ίσως να χρειαστούν πάλι 600-700 χιλιάδες ευρώ.
Τελικά από τα παραπάνω τι συμπέρασμα βγαίνει; Φταίει το Αιτωλικό για την οικονομική ένδεια της ΔΕΥΑΜ ή μήπως το πρόβλημα του Αιτωλικού συνετέλεσε στη διαχείριση κονδυλίων επιβραδύνοντας την οικονομική κατάρρευση της εταιρείας;
Απευθύνω μια ερώτηση στο Νίκο Καραπάνο όχι σαν Δήμαρχο του Μεσολογγίου αλλά σαν ένα επιτυχημένο επιχειρηματία. Αν αυτή η εταιρία που λέγετε ΔΕΥΑΜ ήταν δική σου θα της φερόσουν με αυτό τον τρόπο; Θα έδινες την Διεύθυνσή της και τη διαχείριση των 5.000.000 € του κύκλου εργασιών της σε άτομα άσχετα με τα οικονομικά; Θα ανέθετες την Προεδρία της σε απλούς αγρότες και υπαλλήλους αντί σε επιστήμονες τεχνοκράτες;
Αν τα σημερινά αποτελέσματα, που οφείλονται στην κακή διοίκηση και στην κακή διαχείριση και τα οποία οδηγούν στην πτώχευση την εταιρεία, τα είχε φέρει ένα Διοικητικό Συμβούλιο στην Ιαπωνία, θα είχαν κάνει χαρακίρι όλοι μαζί. Στην Ευρώπη το ίδιο συμβούλιο θα απολυόταν με συνοπτικές διαδικασίες και τα κατορθώματα τους θα τους ακολουθούσαν για μια ζωή στο βιογραφικό τους. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι το ίδιο συμβούλιο δεν καταλαβαίνει τίποτα και βγάζει και γλώσσα. Βρήκαν την λύση της διακοπής του νερού των Αιτωλικιωτών για να εκδικηθούν τους κακούς Αιτωλικιώτες που απαιτούσαν όλο θράσος πόσιμο νερό και τους στέρησαν την παχιά αγελάδα που άρμεγαν, αλλά χτυπούν και τον κακό Δήμαρχο που θέλει να κάνει μελέτη βιωσιμότητας και να τους στερήσει τα προνόμια, πολεμώντας το Αιτωλικό που τον ανέδειξε Δήμαρχο.
κ. Δήμαρχε, το πολιτικό ανάστημα του κάθε άνδρα φαίνεται από τις αποφάσεις του. Εξασφάλισε το μέλλον των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜ και ξερίζωσε το καρκίνωμα με χειρουργική επέμβαση και όχι με ασπιρίνες.
Το όφελος για ολόκληρο το Δήμο Μεσολογγίου θα είναι η κατακόρυφη πτώση της τιμής του νερού εν μέσω οικονομικής κρίσης, αφού δεν θα υπάρχει το ειδικό τέλος και ο ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να στοιχίζει λιγότερο από τη μισή σημερινή τιμή, με σαφώς λιγότερο κόστος αφού το προσωπικό θα αμείβεται με τις συμβάσεις του Δήμου και όχι με μισθούς των golden boys.
Και το βασικότερο θα λειτουργούν τα υδραγωγεία και οι βιολογικοί καθαρισμοί του Δήμου κανονικά και όχι στα λόγια και με ψευδορκίες στα δικαστήρια.

1 σχόλιο:

Terrygiglas είπε...

Η δεν καταλαβενο Ελληνικά ή δεν ξέρουμε τη γίνεται τόσα χρόνια, εγώ έχω καταλάβει κάτι στα 15 χρόνια που ζω εδώ ότι όλοι μην και δεν ,χωρευαν πάνω σε πτώματα. Γράφετε ότι ο αγ. Ηλίας και χρυσόβερη είναι πίσο σε πληρωμές αυτή βγάζουν Τόνους ελιές (αν έχω καταλάβει καλα).Εγώ προτού γίνει Δήμος Μεσολογγίου πλήρωνα νερό σαν να είναι χρυσό,και αλοι δεν πλήρωναν τίποτα γιατί είχαν κάποιον, κάποια ,να όμως εγώ είχα πάει πόλες φωρες,να φωνάξω Γιατί? Μπορεί να χάνει η σοληνασου, και τώρα δεν χάνει?,η σοληνα μου .Τροπή για αυτά που γίνονται χρόνια τώρα,εγώ δεν είμαι από εδώ ,αλλά μάζεψε τα αμαζεπτα τώρα,πότε δεν είναι αργά βάλτε επιστήμονες και όχι ο καθένα σας που βγαίνει βάζει κουμπαρά και κουμπάρο,Sorry, αλλά πατοσαμε,πρέπει να γίνει κάτι ,όλοι μαζί μια δύναμη για τα παιδιά μας( ρε,γάμοτο )Σταμάτησέτε να βολεύεται, και αρχίστε να φτιάξετε ευχαριστώ, Love Greece love my country.