Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Θεατρική Παράσταση "Ο Καραγκιόζης και τα 82 εντάλματα"

2η Θεατρική Συνάντηση Ερασιτεχνικών Ομάδων
"ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΨΕΙΣ" 17-28 Ιουλίου Αιτωλικό 2013
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013, ώρα 9.15 μ.μ.

"Ο Καραγκιόζης και τα 82 εντάλματα" από τη Θεατρική Ομάδα "Μπουλούκι", Αθήνα

Για το έργο.....


''Ο Καραγκιόζης και τα 82 εντάλματα'', υπογραμμίζουμε,παράσταση με ηθοποιούς και όχι θέατρο σκιών είναι μια ''χειροποίητη'' λαϊκή παράσταση, που οφείλει την γοητεία της στην καταγωγή της, το θέατρο σκιών μας, τον γνωστό μας Καραγκιόζη, καθώς και στην διαχρονικότητα του μύθου που παρουσιάζει επί σκηνής.

Το έργο ''Ο Καραγκιόζης και τα 82 εντάλματα'' κατάγεται από τα λαϊκά θέατρα της γειτονιάς που υπήρχαν κατά δεκάδες στην Αθήνα του '20 και του '30 και που από εκεί ο μεγάλος καραγκιοζοπαίχτης μας, Αντώνης Μόλλας, το ξεσήκωσε και το διαμόρφωσε, δίνοντάς του ''καραγκιοζίστικο'' χρώμα και περνώντας το στο μπερντέ του Καραγκιόζη. Ο θίασος Μπουλούκι, ξαναδίνει στο έργο αυτό την θεατρική του φρεσκάδα κρατώντας τον βασικό κορμό και τα ευφυολογήματα του Μόλλα και έχοντας σαν αδιαφιλονίκητους ήρωες του έργου τους γνωστούς μας Καραγκιόζη, Χατζηαβάτη, Μπαρμπαγιώργο, Νιόνιο κτλπ. Με αφορμή την οικονομική κρίση και την αδυναμία του νεοέλληνα να τα βγάλει πέρα με τα εγχώρια και διεθνή μεγαλοσυμφέροντα, έφτιαξαν λοιπόν αυτή την καθαρά ''καραγκιοζίστικη'' παράσταση για να μιλήσουνε με χιούμορ,σαρκασμό και αλήθεια για το σήμερα.

Υπόθεση
Ο Καραγκιόζης καταζητείται από το σεράι για 82 κατηγορίες και ο αξιωματικός Ταχήρ διατάζει να τον συλλάβουν. Όμως, ο δαιμόνιος ήρωάς μας παρασταίνει τον πεθαμένο έτσι ώστε να καούν στην φωτιά τα εντάλματα και τελικά τα καταφέρνει. Στην περιπέτειά του εμπλέκει τη γυναίκα του Αγλαΐα και τα Κολλητήρια δημιουργώντας απίστευτες κωμικές σκηνές και απρόοπτα. Η λαιμαργία του Καραγκιόζη όμως για το χρήμα θα τον κάνει να κοροϊδέψει και τον θείο του Μπαρμπαγιώργο και τον θείο της Αγλαΐας με τις γνωστές συνέπειες για...την καμπούρα του. Μια κωμωδία απίστευτα διαχρονική όσον αφορά στον σημερινό εφιάλτη του νεοέλληνα και ένα κυνικό, θυμοσοφικό σχόλιο του λαϊκού μας ήρωα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους Έλληνες και ξένους ''βρικόλακες'' που πίνουν το αίμα του λαού.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία:Γιάννης Ζαμπούνης-Χρήστος Συρμακέζης
Σκηνικά-κοστούμια:θίασος Μπουλούκι
Παίζουν:Γιάννης Ζαμπούνης,Δομηνίκη Παπαστεργίου,Γιάννης Μαριάς,Γιώργος Σμπυράκης,Χρήστος Συρμακέζης.

Για την ομάδα

Ο θίασος Μπουλούκι δημιουργήθηκε το Μάιο του 2009 από την ανάγκη μας για θεατρική έκφραση εκτός του πεδίου του αστικού θεάτρου και μέσα στον άπειρο χώρο που παρέχει ο δρόμος,η περιοδεία,το ταξίδεμα….. Στόχος μας και ανάγκη η αναζήτηση ανθρώπων και ομάδων ανθρώπων (είτε ως κοινό είτε ως συνεργάτες) που ακόμα ονειρεύονται, αγωνίζονται ενάντια στο σκότος που μας κυκλώνει και που έχουν κι αυτοί ανάγκη από ψυχαγωγία λαϊκή και μακριά από κέντρα ΄μαζικής ¨κουλτούρας – αναζητητές μιας «μαγικής» κουλτούρας…. Τα τρένα και τα πλοία μας θελήσαμε να είναι οι μορφές του θεάτρου που συγκινούν ακόμα μικρούς και μεγάλους. Θέατρο του ¨παταριού¨, λαϊκή κωμωδία, ο Καραγκιόζης, οι μάσκες, η παντομίμα, το βαριετέ, το τσίρκο, η commedia del’arte, το κουκλοθέατρο και κείμενα νέα ή παλιά είναι οι πηγές μας , από εκεί καταγόμαστε. Με το όνομα ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ αποτίουμε φόρο τιμής στους μικροθιάσους-τα λεγόμενα μπουλούκια -που με στερήσεις και σε εποχές δύσκολες περιέτρεχαν την επαρχία ψυχαγωγώντας το κοινό τους με ένα ευρύ ρεπερτόριο. Έτσι και εμείς…Με πίστη στο σκοπό μας και σαφή επιθυμία να παίξουμε παντού και να καταθέσουμε όσα περισσότερα μπορούμε, αρχίσαμε το ταξίδι μας. Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε την ομάδα και την πρώτη μας παράσταση ,»Το πανηγύρι» του Ζαν Κοκτώ, παράσταση δρόμου. Πρώτη παρουσίαση του ¨Πανηγυριού¨, στον πεζόδρομο του Θησείου(Αθήνα)τον Ιούνιο του 2009…Και ακολουθούν και άλλες…
Ιστοσελίδα: www.boulouki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: