Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ψυχραιμία!

Tου ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΤΕΛΛΙΟΥ

Εύφλεκτο πεδίο είναι και πάλι η περιοχή του Αιτωλικού μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τα επεισόδια μεταξύ ντόπιων και τσιγγάνων της περιοχής.
Τα πνεύματα είναι πολύ οξυμένα και φτάνουν μερικές σπίθες για να ανάψει η φωτιά. Μια φωτιά που αν ξεσπάσει και πάλι, δεν θα είναι προς όφελος κανενός.......
Αναμφισβήτητα στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στο δήμο υπάρχει πρόβλημα που εκπορεύεται από την συμπεριφορά μερίδας τσιγγάνων. Μάλιστα ο μεγάλος αριθμός, το ένα δέκατο του δήμου σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεσολογγίου, έχει δημιουργήσει εστίες έντασης και προκλήσεις οι οποίες υποκινούνται από μερικούς, αλλά η μαζικότητα με την οποία συνήθως κινείται αυτή η κοινωνική ομάδα διογκώνει το μέγεθος. Στο Αιτωλικό οι κάτοικοι είχαν αποκτήσει εδώ και λίγα χρόνια έναν καθημερινό εφιάλτη. Μικρή και μεγάλη παραβατικότητα υπήρχε σε ημερήσια βάση μέχρι που η φιλήσυχη τοπική κοινωνία δεν άντεξε άλλο. Τα όσα συνέβαιναν είναι γνωστά και είναι ένα θέμα που έχε βάθος και πολλές πτυχές.
Όλα αυτά έλαβαν χώρα επειδή η οργανωμένη Πολιτεία έκανε τον Κινέζο. Με την ενθάρρυνση τοπικών αρχόντων ο αριθμός αυξήθηκε και παρεισέφρησαν στοιχεία με ροπή προς την παραβατικότητα. Κλοπές, απειλές, συμπεριφορές αντίθετες προς την έννοια του φιλήσυχου, προκλήσεις και πράξεις τις οποίες κανένας δεν ήθελε να καταπολεμήσει. Η παρανομία δεν ελεγχόταν, ούτε επιβάλλονταν κυρώσεις και ποινές. Αποτέλεσμα το θράσος να ενταθεί και το δράμα να μεγαλώνει.
Σήμερα φαίνεται πως κάτι πάει να αλλάξει. Σε αυτό καθοριστική ήταν η συμβολή των Αιτωλικιωτών που ξεσηκώθηκαν τον Αύγουστο και έστειλαν προς όλους μήνυμα ότι ως εδώ και μη παρέκει. Ωστόσο λύσεις θα βρεθούν μόνο αν λειτουργήσει το Κράτος όπως έχει καθήκον, αν εφαρμοστούν οι Νόμοι και υπουργεία, αστυνομία, δήμος, πολεοδομία, κ.λπ. κάνουν την δουλειά τους. Εχθροπραξίες και βεντέτες θα οδηγήσουν σε πράγματα που κανένας δεν θέλει να βιώσει. Οι Αιτωλικιώτες έστειλαν το μήνυμά τους ηχηρά. Η Πολιτεία όμως τώρα πρέπει να ξεκαθαρίσει πως «ανοχή τέλος» και να το κάνει όχι μόνο στο Αιτωλικό, αλλά και όπου υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα, όχι τέτοιας κλίμακας.
Παράλληλα ανάγκη είναι να εξακριβωθεί πόσο και γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός της εν λόγω κοινωνικής ομάδας στην περιοχή σε μεγέθη δυσανάλογα αυτών που μπορεί να αντέξει, ποιοι συνετέλεσαν σε αυτό και ποιοι ακόμη και σήμερα ευνοούν την υποβάθμιση του δήμου Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: