Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Εμπλουτισμός της Λιμνοθάλασσας με ψάρια

Τις προηγούμενες μέρες πληροφορηθήκαμε για τον εμπλουτισμό των λιμνών της Αιτωλοακαρνανίας και της λίμνης των Ιωαννίνων με χέλια.
Μια θετική προσπάθεια και ελπιδοφόρα ......όχι μόνο για την ανάκαμψη των οικοσυστημάτων αυτών των λιμνών αλλά και για την τόνωση του εισοδήματος των ντόπιων ψαράδων.
Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται, γιατί κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιείται και στο Αιτωλικό.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα σε αλιεύματα και κυρίως σε χέλια έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος, στη Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, θα ήταν καλύτερη και αποτελεσματικότερη, διότι άλλο είναι το χέλι (ποιοτικά) που μεγαλώνει και ψαρεύεται στο γλυκό νερό της λίμνης και άλλο της Λιμνοθάλασσας.

Εδώ θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία μου πάνω στη προσπάθεια που έγινε από την πλευρά μου, ώστε να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα.
Πριν περίπου 5 χρόνια, απευθύνθηκα στο Δήμο Αιτωλικού με συγκεκριμένη πρόταση, που αφορούσε στον εμπλουτισμό της Λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού με κέφαλο, (σημειωτέων ότι ο εμπλουτισμός πρώτη φορά γίνετε με χέλια, στις προαναφερόμενες λίμνες. Μέχρι σήμερα ο εμπλουτισμός γινόταν μόνο με κέφαλο, λόγο της ανθεκτικότητας του κέφαλου στη χαμηλή αλατότητα και λόγο της υψηλής του τιμής).

Η απάντηση ήταν όχι απλά θετική αλλά ενθουσιώδης.
Θεωρώντας ότι τα λεγόμενα και ο ενθουσιασμός είναι ειλικρινή και η Δημοτική μας Αρχή αξιόπιστη, προχώρησα σε συνεργασία με το ΤΕΙ Μεσολογγίου. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν μια ολοκληρωμένη μελέτη και πρόταση για την καταπολέμηση του υδρόθειου στο κανάλι του Αιτωλικού.
Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στο Δήμο Αιτωλικού αλλά και στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Αυτό διεύρυνε την συνεργασία φέρνοντας το ΤΕΙ με τον Δήμο Αιτωλικού ακόμη ποιο κοντά.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υπάρχει ανταλλαγή επιστολών και αποδοχή από το τμήμα της Ιχθυολογίας, πρόταση του Δημάρχου Αιτωλικού, να δημιουργηθεί εργαστήριο του τμήματος, μετά την παραχώρηση του δημοτικού οικήματος στο Πόρο.
Έμενε μόνο η τελική πράξη παραχώρησης και έναρξης των εργασιών για τη δημιουργία του εργαστηρίου.

Από εκεί όμως και μετά, το απόλυτο χάος. Ο Δήμος με μια ανεξήγητη απάθεια, που μόνο εσκεμμένη μπορεί να χαρακτηριστεί (για λόγους που αγνοώ), δεν προχώρησε ποτέ στην παραχώρηση του χώρου, πάγωσαν οι συζητήσεις, δεν τιμήθηκαν υπογραφές.
Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι, αυτό το τμήμα δεν έγινε ποτέ.
Το ΤΕΙ κατασυκοφαντήθηκε, ο εμπλουτισμός έμεινε στα συρτάρια, η μελέτη για το υδρόθειο, έμεινε στα αζήτητα.
Ακόμη και κάποιες αναλύσεις για το πόσιμο νερό που έγιναν από το ΤΕΙ για λογαριασμό του Δήμου Αιτωλικού έμειναν απλήρωτα, τουλάχιστον για 3 χρόνια. Δεν ξέρω αν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα.
Ο καθηγητής κ. Βορινάκης που έκοψε τα σχετικά τιμολόγια, πήρε σύνταξη, οπότε η έκβαση της υπόθεσης, μου είναι άγνωστη.

Αργότερα πληροφορήθηκα ότι το ίδιο οίκημα (στον Πόρο) ο Δήμαρχος Αιτωλικού το είχε τάξει και σε άλλους συλλόγους αλλά και σε άλλους, γενικά και αόριστα. Γεγονός που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω.
Δυστυχώς όμως η κατάληξη και το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης, συνηγορεί στην ορθότητα των ανεπίσημων πληροφοριών.
Είναι αδικαιολόγητη, ανεξήγητη (τουλάχιστον με τον κοινό νου) και επιεικώς απαράδεκτη, αυτή η αψυχολόγητη απάθεια για το μέλλον της πόλης μας, από την ίδια τη Δημοτική του Αρχή.

Όσο για εμένα! Είχα την τύχη να βιώνω τα δεινά της πολιτικής της σημερινής Δημοτικής Αρχής, όπως κάθε πολίτης του Δήμου μας.
Ακόμη και όταν σε ημερίδα που είχε παρευρεθεί ο κ. Ρακιντζής (επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης) στο Μεσολόγγι απεύθυνα δημόσιο κατηγορώ εναντίον της Δημοτικής Αρχής του Αιτωλικού για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Λιμνοθάλασσα με το έργο της ρίψης των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού πάνω στο Ντολμά, η απάντηση και η δικαιολογία ήταν μία: «Τα λέει όλα αυτά ο κ. αυτός γιατί δεν τον πήρα για δουλειά και δεν του έκανα τη χάρη σε κάποια προγράμματα ώστε να τα κονομήσει».

Το μοναδικό ερώτημα που έθεσε ο Δήμαρχος σε εκείνη τη συγκέντρωση ήταν: «Λέμε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί τήξη των πάγων με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και εμείς στο Αιτωλικό παρατηρούμε το εντελώς αντίθετο φαινόμενο. Η θάλασσα κατεβαίνει και ο πυθμένας της γίνετε απειλητικά ορατός. Πως εξηγείτε αυτό;»

Ίσως τώρα καταλάβουν και κάποιοι συμπολίτες μας που κατά καιρούς δημιουργούν επιτροπές σωτηρίας της Λιμνοθάλασσας ή άλλου τομέα, ότι πρέπει πάνω απ όλα να συνεργάζονται με το ανθρώπινο δυναμικό, επιστημονικό, εργατικό ή πολιτιστικό, πριν απ όλα του τόπου του. Γιατί έστω και μια κίνηση η οποία πηγάζει αναμφισβήτητα από καλή πρόθεση, μπορεί να γίνει ταφόπλακα για τον ίδιο μας το τόπο και το μέλλον της νέας γενιάς, που και σπουδάζει και εργάζεται αλλά και διψά για συμμετοχή στο οικοδόμημα της κοινωνίας μας.


Μπότας Θεόδωρος
Βιολόγος- Περιβαλλοντολόγος
master Ιχθυολογίας

ΥΓ . Όσοι αμφισβητούν τα γραφόμενα για το ΤΕΙ Μεσολογγίου τους προκαλώ να ζητήσουν οι ίδιοι αντίγραφο των επιστολών που υπάρχουν στα αρχεία του ιδρύματος με όλους τους αριθμούς πρωτοκόλλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: