Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Απομάκρυνση των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού του Αιτωλικού από τη λιμνοθάλασσα

Ενα χρόνο και πλέον μετά τα έργα βελτίωσης λειτουργίας των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού της πόλης μας (σωλήνα σύνδεσης, - αναβάθμιση εγκαταστάσεων, - κατασκευή λεκάνης απορροής υγρών, - σωλήνα απομάκρυνσης των υγρών στον Ντολμά), ...
κάνοντας μια βόλτα με τα πόδια (την οποία κάνουν καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας) από το Μουσείο μέχρι το Πόρο, έχεις ν' απολαύσεις και να παρατηρήσεις:

* Στο Μουσείο περνάς γρήγορα ή με κλεισμένη τη μύτη από τη βρώμα του αντλιοστασίου (κόστος αποκατάστασης 300-500 Ε), που βρίσκεται στην κύρια είσοδο του, καθώς και από τα υπαίθρια αποχωρητήρια της εισόδου των εργαστηρίων του.

* Μετά όμως απολαμβάνεις τη διαδρομή (την μόνη ασφαλή στο νησί, από τροχοφόρα και τετράποδα) ονειροπολώντας και σκεπτόμενος θετικά, νοιώθοντας ηρεμία και θαυμάζοντας το μεγαλείο της φύσης, της λιμνοθάλασσας.
Μελανά σημεία οι χωματερές δεξιά και αριστερά του δρόμου και τα "γυφταίικα" απέναντι, με το νέο οικισμό τους, που δημιουργούν τώρα, μπροστά από το παλιό εργοστάσιο πλαστικών.

*Φτάνεις στις πελάδες και κάνεις τη σκέψη, ότι όλη η διαδρομή, δεξιά και αριστερά του δρόμου θα μπορούσε να είναι γεμάτη από νόμιμες πελάδες, ακόμη και ξενοδοχειακή εγκατάσταση τέτοιων.

* Φτάνοντας στο βιολογικό, αν δεν τρέξεις, ν' αποφύγεις τις «μυρωδιές», παρατηρείς:
-σκουπίδια και πλαστικά, εγκαταλειμμένα εκεί από τις περσινές εργασίες.
-η δεξαμενή καθίζησης στερεών, να έχει υπερχειλίσει και τα στερεά να έχουν περάσει το δρόμο και να έχουν μόνιμη πορεία στην λιμνοθάλασσα.
Τα στερεά πρέπει να απομακρύνονται με φορτηγά και φυσικά να μην γίνονται μπάζωμα της λιμνοθάλασσας, όπως έγινε στο παρελθόν πριν το βιολογικό.
-η δεξαμενή απορροής των υγρών, έγινε ένας απέραντος καλαμιώνας με βρώμικα νερά ( αυτό θα γίνει και στο Ντολμά ή Ράγκο, αν πάνε τα νερά εκεί) που στη συνέχεια χύνονται ανατολικά απευθείας στη λιμνοθάλασσα.

*Αφού αποφύγεις το βιολογικό φτάνεις στο Πόρο και νοιώθεις τη πλήρη εγκατάλειψη. Εδώ η Νομαρχία πριν χρόνια έκανε κάποια έργα χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, όπως δείχνει το αποτέλεσμα. Γιατί οι εγκαταστάσεις δεν δίνονται σε κάποιο φορέα ή ιδιώτη για αξιοποίηση;
Ατενίζοντας προς τον Πατραϊκό και τη πελάδα της Νομαρχίας (άλλο αγκάθι κι αυτό ) οι σκέψεις και οι προβληματισμοί σε πλημμυρίζουν, μια και ακούμε ότι θα γίνουν έργα. ¬-Θα σηκωθεί ο δρόμος από το Μουσείο μέχρι το βιολογικό (θα μπορούσε να σηκωθεί ο δρόμος της Τουρλίδας;), ενώ μπορούν να καθαρισθούν τα υπάρχοντα μισομπαζωμένα γεφύρια και να γίνουν τόσα ακόμη όσα χρειάζονται γεφύρια με τσιμεντοσωλήνες (μικρό κόστος) για τη διακίνηση των νερών. -Θα κατασκευαστεί γέφυρα πρόσβασης στο βιολογικό από το Ράγκο (απόσταση περίπου εκατό μέτρων, με τα σχετικά μπαζώματα). - Νέα ηλεκτροδότηση. -Nέα υδροδότηση,....και η αποχέτευση των υγρών, μετά τη δεξαμενή απορροής , θα πάει στο Ράγκο ( δηλαδή νέος βρωμερός καλαμιώνας στην είσοδο της πόλης και σε προστατευμένο χώρο). Αν γίνουν αυτά, φυσικά, τυχόν βλάβες στον αγωγό και στις εγκαταστάσεις δεν θα γίνονται έγκαιρα αντιληπτές και οι επισκευές θα είναι πολύ δαπανηρές ( πλωτά με γερανούς, ειδικά συνεργεία,...) κι όλα αυτά για παμπάλαιες εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν και δεν έχουν ζωή.

Κατηγοράμε τα "έργα" που έγιναν στη λιμνοθάλασσα τις περασμένες δεκαετίες, επαναλαμβάνοντας κατά την εκτίμησή μου τα ίδια λάθη.
Η λογική λύση είναι η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ από τη καρδιά της λιμνοθάλασσας
(αποκλείεται να έπαιρνε περιβαλλοντική έγκριση, αν γινόταν τώρα το έργο).
Τα χρήματα που είναι να δοθούν για τα πιο πάνω έργα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. Να δοθούν ν' απομακρυνθεί ο βιολογικός, εάν ενδιαφερόμαστε για τη λιμνοθάλασσα και το περιβάλλον.
Τώρα το που θα στηθεί ο νέος βιολογικός; Να στηθεί εκεί που στήνεται και στις πόλεις που δεν έχουν λιμνοθάλασσα
Πρέπει ν' απελευθερώσουμε τη λιμνοθάλασσα τουλάχιστον από το βιολογικό για ν' ανασάνει και μαζί μ' αυτή ν' ανασάνουμε και εμείς.
Και αν θέλουμε να βοηθήσουμε τη φύση να βρει το δρόμο της, γιατί « η φύση εκδικείται όποιους την κακοποιούν», ας φύγουν οι δρόμοι και τα «τηγάνια» από τη Παναγία της Φοινικιάς και εκατέρωθεν του Ράγκου μέχρι το αντλιοστάσιο, που δεν υπήρχαν πριν το ΄70 (έτσι θα κλείσει και η ανεξέλεγκτη χωματερή του Ράγκου), να γίνει εκβάθυνση της λιμνοθάλασσας από τα νέα ανατολικά γεφύρια μέχρι το Πατραϊκό, να φύγουν τα γυφταίϊκα και να σταματήσει κάθε μορφή ρύπανσης της λιμνοθάλασσας, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή, δημοτική ή ιδιωτική επιχείρηση και νοικοκυριό.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Γιώργος Σφυρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: