Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Έκλεισε ο Άστιγγας

Την προσωρινή διακοπή εργασιών αποφάσισε η νομαρχία μετά τα παράπονα των κατοίκων Μεσολογγίου και Αιτωλικού - Η αποπνικτική ατμόσφαιρα και η έντονη μυρωδιά ξεσήκωσαν τον κόσμο...
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες πολλών κάτοικων του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο καπνός που βγαίνει από τις καμινάδες του πυρηνελαιουργείου που είναι εγκατεστημένο μεταξύ των δυο πόλεων.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για υποβάθμιση της περιοχής από τη λειτουργία του εργοστασίου εξαιτίας της δυσοσμίας που δημιουργείται, και έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται αναπνευστικά προβλήματα σε ανθρώπους με ευαισθησίες στην υγεία τους, αλλά και σε έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά. Μάλιστα κάποιες ημέρες τα πράγματα γίνονται χειρότερα, λόγω της φοράς του αέρα, και τότε οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών δεν μπορούν ούτε καν να αναπνεύσουν!

Μια από τις χειρότερες ήμερες ήταν η προχθεσινή που ανάγκασε τους κατοίκους να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας, για να καταγγείλουν το γεγονός. Ο αρμόδιος αντινομάρχης Δημοσθένης Καπώνης, κάλεσε τον ιδιοκτήτη, ο οποίος διαμένει στο Ναύπλιο και αφού τον ενημέρωσε για την κατάσταση που δημιουργεί η μονάδα, τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, του έδωσε προφορική εντολή να διακόψει τις εργασίες του.

Ο ίδιος βέβαια ανησυχώντας για το μέλλον της δραστηριότητάς του κατέθεσε αίτηση στις υπηρεσίες της νομαρχίας επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα απόθεμα πυρήνα στις εγκαταστάσεις, και πρέπει η διαδικασία επεξεργασίας του να ολοκληρωθεί. Ωστόσο όμως η διακοπή της δραστηριότητας είναι γεγονός και οι υπόλοιπες παράμετροι, όπως είπε ο αντινομάρχης, θα εξεταστούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς η νομαρχία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη κυρίως σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.

Στην επόμενη φάση θα εξεταστεί η τύχη της μονάδας, καθώς πρόκειται για μια αλυσίδα δραστηριοτήτων που εξαρτώνται από αυτή, όπως είναι τα ελαιοτριβεία της περιοχής, αφού το σύνολο του πυρήνα απορροφάται από το συγκεκριμένο πυρηνελαιουργείο. Αν, δηλαδή, πάψει η λειτουργία του εντελώς, υπάρχει φόβος αυτό το υλικό να πετιέται ανεξέλεγκτα σε αυλάκια και οπουδήποτε αλλού. Παράλληλα υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που θα μείνουν χωρίς δουλειά. Αυτά όμως είναι ζητήματα που όπως λέει ο κ. Καπώνης θα εξεταστούν με προσοχή το επόμενο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο λειτουργούσε με προσωρινή άδεια, καθώς εκκρεμούσε έργο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών του, που βέβαια ακόμα δεν έγιναν.

Για την ιστορία επίσης να αναφέρουμε ότι πρόκειται για το εργοστάσιο σαπωνοποιίας και επεξεργασίας του πυρήνα «'Aστιγγας», που λειτουργούσε στο Αιτωλικό εδώ και πολλά χρόνια και αργότερα, περίπου στη δεκαετία του 1970, μεταφέρθηκε στο Μεσόκαμπο Μεσολογγίου, διατηρώντας μόνο τη δραστηριότητα που έχει σχέση με την παραγωγή πυρηνελαίου. Ωστόσο όμως εκείνη την εποχή τα δεδομένα της προστασίας του περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της περιοχής ήταν διαφορετικά, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή που οι προϋποθέσεις που τίθενται για την λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων είναι περισσότερες.

Πηγή: ΑΙΧΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: