Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Μουσείο «Βάσω Κατράκη»: Επιστολή από τον Γιώργο Σφυρή

Στο φύλλο του Ιουλίου της εφημερίδας «Τα Νέα του Αιτωλικού», ο εκδότης της, δημοσίευσε επιστολή μου, που απευθυνόταν στα μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου, μαζί με απάντηση στα γραφόμενά μου, από τον κ. Κ. Σταυρόπουλο, αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου.


Θα σας παραθέσω την απάντησή μου προς την εφημερίδα, αφού προηγουμένως αναφερθώ συνοπτικά στην επιστολή μου.
Ήμουν για τρία χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου, ως εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου του Αιτωλικού και οικειοθελώς απεχώρησα (γιατί το Δ.Σ. του Μουσείου δεν λειτουργεί και κατά συνέπεια το Μουσείο υπολειτουργεί) μόλις έγιναν οι εκλογές του Συλλόγου μας, την Άνοιξη, και σ' αντικατάστασή μου ορίστηκε ο γραμματέας του Συλλόγου κ. Χρ. Λάτσινος.

Στις 27/5/2009 έγινε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Μουσείου ( συνεδριάσεις γίνονται περίπου στους έξι με οκτώ μήνες) στην Αθήνα και ο κ. Κ. Σταυρόπουλος, που έχει προσωπική «κόντρα» με τον κ. Χρ. Λάτσινο, μαζί με μερικούς ακόμη του Δ.Σ . του Μουσείου, αρνήθηκαν στον εκπρόσωπο μας να παρευρεθεί, επεμβαίνοντας μ' αυτό το τρόπο στα εσωτερικά του Συλλόγου μας. Έτσι έστειλα την επιστολή προς τα μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου, εκφράζοντας και αιτιολογώντας την άποψή μου, ότι κακώς λειτούργησαν μ' αυτό το τρόπο και με την ευκαιρία εξέφρασα τις απόψεις μου για τη λειτουργία του Μουσείου, του Δ.Σ. αυτού και τους λόγους της αποχώρησής μου.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία


Προς : εφημερίδα: «Τα Νέα του Αιτωλικού»
Αιτωλικό 11/8/2009

Θέμα: Απάντηση στο «Λάβαμε και δημοσιεύουμε Επιστολές για το μουσείο Β. Κατράκη»
Προς τον εκδότη «των Νέων του Αιτωλικού»

Η επιστολή μου, όπως θα είδατε, απευθυνόταν στα μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου και όχι προς εσάς. Γι' αυτό κακώς την δημοσιεύσατε χωρίς την σύμφωνη γνώμη μου. Αυτό που γράφετε ότι το κάνατε επειδή έτσι «είναι της αρχής» ο κ. Σταυρόπουλος θα σας πω κάτι. Όταν ήμασταν μικρά παιδιά και κάναμε κάτι που δεν ήταν σωστό και λέγαμε ότι κάποιος άλλος μας το είπε να το κάνουμε, οι μεγαλύτεροι μας έλεγαν : «εάν σου έλεγε, να πας να πνιγείς στο κανάλι, θα το έκανες;» Άρα το θέλατε και σεις και το δημοσιεύσατε χωρίς την σύμφωνη γνώμη μου, γιατί μικρό παιδί δεν είστε. Το λιγότερο που ζητώ από σας είναι να παραδεχτείτε το λάθος σας.


Προς τον κ. Σταυρόπουλο

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Μουσείου, στις 27/5/2009, θα θυμάστε ότι μέσω του προέδρου του Δ.Σ. κ. Ν. Γαλάνη, σας ευχαρίστησα έναν - έναν προσωπικά, για την γνωριμία και συνεργασία, χωρίς τίποτα λιγότερο ή περισσότερο και σας ανακοίνωσα την αποχώρησή μου από το Δ.Σ. που ήταν γνωστή στον πρόεδρο, προφορικά από εμένα, και επίσημα εγγράφως από τον Σύλλογο μας, μήνες πριν.

Εξ αιτίας αυτών που ειπώθηκαν, στην πιο πάνω συνεδρίαση, για μένα, το Σύλλογο μας και το νέο εκπρόσωπό του, έστειλα προσωπικά στο κάθε μέλος του Δ.Σ. την επιστολή και αναφέρω πράγματα, που σ' όλα τα συμβούλια ζητούσα απαντήσεις.

Πιστεύω ότι εσείς, η κ. Μαριάννα και κ. Σπύρος Κατράκης, ο κ. Νίκος Γαλάνης, ο κ. Σωτήρης Γερμανός και πάρα πολλοί άλλοι βοηθήσατε να γίνει το Μουσείο και βοηθάτε να λειτουργήσει, αλλά χρειάζεται κάτι ακόμη, που ο Δήμος και η Νομαρχία δεν το έχει. Γι αυτό πρότεινα (φυσικά και δεν είναι μόνο δική μου πρόταση) να πάει το Μουσείο στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Να μπω λίγο και στα γραφόμενά σας.
Δεν θα ζητούσα το Μουσείο να πάει στο Υπουργείο Πολιτισμού εάν ήθελα να ενταχθεί κάτω από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιτωλικού, που ειρωνικά αναφέρεται χορευτικό (να σας ενημερώσω ότι ο Σύλλογος μας, έκανε και κάνει γνωστό το Αιτωλικό, το εκπροσώπησε και το εκπροσωπεί επάξια, πολλές φορές, πέρα από τα σύνορα του Νομού και της Ελλάδας ).

Στα εργαστήρια του Μουσείου λειτούργησαν τμήματα ζωγραφικής, από το 2007, υλοποιώντας προγράμματα της Ν.Ε.Λ.Ε. Ατωλ/νίας, με το σκεπτικό να μπαίνει κόσμος στο χώρο του μουσείου και μόνο στη σφαίρα της φαντασίας είναι αυτά που γράφετε, για υποσχέσεις «σε αφελείς γονείς και ανυποψίαστους μαθητές». Τα πιο πάνω προγράμματα για να ξέρετε είναι ενηλίκων. Να σας θυμίσω τι μου είπατε όταν ζήτησα από το Δ.Σ. την αίθουσα για τους πιο πάνω σκοπούς: «εάν είναι στο μέλλον ν' αναφέρουμε, προς όφελος του Μουσείου, ότι στα εργαστήριά του λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής, να ΄ρθείτε» και δεν έγινε καμία κατάληψη του χώρου. Τα κλειδιά μας δόθηκαν με την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ.

«Δεν λειτουργεί το Μουσείο καθημερινά». Αλήθεια που το γράφω αυτό; Και γι αυτά που αναφέρετε στην ίδια παράγραφο, σας λέω τα εξής:
«Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» και «οι πολλοί παίρνουν την πόλη». Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνος σας, μην έχετε αυτή τη ψευδαίσθηση. Βέβαια η άποψή σας είναι σεβαστή και υπολογίσιμη. Δεν είναι λειτουργία ενός τέτοιου Μουσείου η επίσκεψη τεσσάρων - πέντε επωνύμων, μετά από σποραδικές ατομικές πρωτοβουλίες, αλλά χρειάζεται η πρόσληψη ενός ειδικού που θα λειτουργεί το Μουσείο βάσει κανόνων και θα υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. του.

Το ότι δεν έγινε ποτέ οικονομικός απολογισμός, δεν σημαίνει ότι φαγώθηκαν τα χρήματα που «αξιοποιήθηκαν εμπνευσμένα και αυστηρά νοικοκυρεμένα», εκτός και εάν εδώ ισχύει «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».
Για την ιστοσελίδα του Μουσείου, σας είπαμε ότι τα χρήματα υπάρχουν και δώστε μας το υλικό να την κάνουμε εμείς, όπως ακριβώς την θέλετε. Έτσι έγινε αν θυμάστε και με τα plexiglass -σκέπαστρα των έργων, που μας ζητούσατε 4000Ε και εμείς κάναμε τα ίδια, όπως ακριβώς μας τα ζητήσατε, μόνο με 1250Ε.

Κλείνοντας επαναλαμβάνω ξανά: «αφήστε τις προσωπικές αντιπαλότητες κι ανοίξτε τις πόρτες στους Αιτωλικιώτες που θέλουν, μπορούν και επιζητούν να βοηθήσουν» και εάν θέλετε ουσιαστικό διάλογο και όχι μονόλογο, όπως γίνεται τώρα, να τον κάνουμε, στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Μουσείου, όποτε κι αν γίνει και αν θέλετε να δείτε πόσο «πολύ καλά τα έχετε με τους Αιτωλικιώτες», κάντε ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. στο Αιτωλικό.
Ευχαριστώ
Γιώργος Σφυρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: