Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Κατάλυση των εθίμων;

Έθιμο είναι η κοινή συνήθεια που προέρχεται και τηρείται από παράδοση και είναι βαθιά ριζωμένο στην ψυχή του λαού. Τα έθιμα διαιρούνται σε δύο βασικές ομάδες: τα κοινωνικά και τα θρησκευτικά. Στα δεύτερα ανήκουν τα σχετικά με τη λατρεία του Θεού...

Ένα από αυτά τα έθιμα στο Αιτωλικό, είναι και ο εορτασμός της Ανάστασης του Κυρίου να γίνεται στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού με τις δύο ενορίες μαζί. Οι εφημέριοι και των δύο ναών, ανεβαίνουν στην εξέδρα που στήνεται για τον λόγω αυτόν στη μέση της πλατείας και από κοινού ψάλουν το «Χριστός Ανάστη».

Δυστυχώς φέτος για δεύτερη χρονιά, ο εφημέριος της ενορίας των Ταξιαρχών, επέλεξε να γιορτάσει την Ανάσταση χωριστά από την άλλη ενορία, ενάντια σε κάθε έθιμο και κάθε παράδοση.

Για δεύτερη χρονιά οι ενορίτες των Ταξιαρχών, γιόρτασαν την Ανάσταση στην πλατεία απούσης της εκκλησίας τους.
Και όλα αυτά χάριν του αυταρχισμού του εφημερίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Αυταρχισμός που έρχεται σαν συνέχεια των άλλων αψυχολόγητων ενεργειών του εφημερίου, δηλαδή την καθαίρεση της μολυβδοσκεπής του κεντρικού τρούλου της εκκλησίας και αντικατάσταση της με κεραμίδια και τη μερική κατεδάφιση του καμπαναριού του ναού.

Και οι δύο ενέργειες χωρίς μελέτη, χωρίς άδεια, χωρίς ορατή σκοπιμότητα.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έλεγε «ελάτε όπως είστε σας αγαπάμε όλους και σας θέλουμε». Ο εφημέριος της ενορίας των Ταξιαρχών με την συμπεριφορά του διώχνει τους ενορίτες από την εκκλησία.

Δικαιολογίες περί κροτίδων και βεγγαλικών δεν δικαιολογούν αυτήν τη στάση. Αν ο εφημέριος θεωρεί υπερβολικά τα βεγγαλικά, μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο και τον Διοικητή του Αστυνομικού τμήματος και να ζητήσει να φροντίσουν να περιορίσουν την ρίψη κροτίδων.

Εκτός και αν δεν θέλει να χαλάσει τις πελατειακές ψηφοθηρικές σχέσεις που διατηρεί με τον Δήμαρχο
Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει δικαίωμα να καταλύει ένα έθιμο πολλών ετών, δηλαδή τον εορτασμό της Ανάστασης στην κεντρική πλατεία όλων των Αιτωλικιωτών μαζί.
Δείτε σχετικό περισινό άρθρο εδώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήνυμα για τον εφημέριο του Ι.Ν.Παμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού.
"Πόσο φοβερός φαίνεται ο κόσμος σ΄όποιον... δεν γνωρίζει τον εαυτόν του"!!! Να προσέχεις παπά να προσέχεις.Πρώτα τον εαυτούλη σου και την τσέπη σου κι αν βρεις καιρό ρίξε και καμιά ματιά στο ποιμνιό σου!

Ανώνυμος είπε...

Να επικοινωνήσει με ποιόν ακριβώς; Με τον δήμαρχο; ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ Χ Α ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ Χ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ ΑΧ
Τειρεσίας