Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

“Όπου υπάρχει καπνός …. υπάρχει και φωτιά”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Την Τετάρτη 15/3 πραγματοποιήθηκε στον 2ο όροφο του Ραδιομεγάρου η πρώτη Ανοιχτή Συζήτηση για θέματα του Εθνικού Πάρκου. Διοργανωτής της συζήτησης ήταν η Πρωτοβουλία Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα»......
Πρόκειται για μια νέα ομάδα με σκοπό να καταγράψει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, και να πιέσει για συλλογικές λύσεις σε αυτά. Βασική μας φιλοσοφία είναι ότι πρέπει πλέον να αφήσουμε πίσω την απάθεια και την αδιαφορία και να κινητοποιηθούμε σαν πολίτες για να προστατέψουμε τον τόπο μας πριν είναι αργά.

Στην εκδήλωση έλαμψαν δια της απουσίας τους (πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων) οι επίσημοι φορείς και σύλλογοι της πόλης αν και είχαν στην πλειοψηφία τους καλεστεί. Θετικό ήταν το ενδιαφέρον από πολίτες, που συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση και έδειξαν ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες.

Η συζήτηση από τον δεύτερο όροφο του ραδιοφωνικού σταθμού έγινε με φόντο τη μαύρη στήλη καπνού από κάποια πυρκαγιά κοντά στην χωματερή της Κλείσοβας η οποία ήταν για όλους μας μια επίμονη υπενθύμιση του αγώνα που πρέπει να δώσουμε.

Έγινε ενημέρωση για τα υφιστάμενα προβλήματα της Λιμνοθάλασσας που εντοπίζονται σε κάθε σημείο και περιοχή της, προβλήματα που θέλουμε να αναδείξουμε σαν ομάδα. Επίσης, ενημερώσαμε για την πρωτοβουλία που πήραμε σαν «Λιμνοθάλλαζα» να παρέμβουμε στην ανοιχτή διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπ. Περιβάλλοντος σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για χρήσεις γης, εκφράζοντας την άποψη μας που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει στην προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος που μας περιβάλλει (πατήστε εδώ για να δείτε την παρέμβαση μας: http://www.opengov.gr/minenv/?c=23722)  

Όπως είναι φυσικό όμως, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το μεγάλο θέμα των ημερών, δηλαδή την δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιορευστά στον κάμπο του Ευηνοχωρίου.

Στην συζήτηση είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της εταιρίας που κατασκευάζει τις μονάδες. Η συζήτηση δεν ήταν στείρα αντιπαράθεση με την εταιρία αλλά εκφράστηκαν απόψεις για την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού στο θέμα της παραγωγής ενέργειας στην περιοχή έχοντας ως βασική προτεραιότητα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Έγινε μια δυναμική συζήτηση και παρατέθηκαν στοιχεία και επιχειρήματα τόσο από τους εκπροσώπους όσο και από πολίτες πού γνωρίζουν το θέμα, είτε λόγω προσωπικής τους ενασχόλησης είτε λόγω κάποιας επιστημονικής ή επαγγελματικής σχέσης με το αντικείμενο. Το τέλος της συζήτησης βρήκε την μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων να τάσσονται ΚΑΤΑ της δημιουργία των μονάδων στην εν λόγω προστατευόμενη περιοχή. Ένας βασικός λόγος για αυτό ήταν η επιλογή της θέσης που θα δημιουργηθούν οι εν λόγω μονάδες, καθώς είναι αρκετά περίεργο το ότι θα χτιστούν σε αγροτική περιοχή, πολύ κοντά του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας, σε Προστατευόμενη Περιοχή (ΠΠ2). Αναδείχθηκε επίσης η επιτακτική ανάγκη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή μας με ορισμένες χρήσεις γης, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Η έλλειψη ενημέρωσης (εκούσια ή ακούσια) της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να συζητηθεί επιτέλους το θέμα ανοιχτά, με στοιχεία και επιχειρήματα. Θα θέλαμε αντίστοιχη παρέμβαση και συζήτηση να γίνει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και να ενημερωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ιδιαιτερότητα της περιοχής. Δηλώνουμε ότι αυτή η συζήτηση ήταν μόνο η αρχή: εμείς σαν Πρωτοβουλία Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» καλούμε όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ, να ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ, να ΣΥΖΗΤΟΥΝ και να ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ στις νέες προκλήσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε και να βελτιώσουμε τον τόπο μας. Ο διάλογος, η ενημέρωση και η συμμετοχή θα μας οδηγήσουν σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για την περιοχή μας.

Πρωτοβουλία πολιτών Λιμνοθάλλαζα
limnothallaza@gmail.com
facebook.com/limnothallaza/

Δεν υπάρχουν σχόλια: