Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Η Θεατρική Ομάδα του Π.Μ.Σ. «Το Αιτωλικό» δεν αποσπάστηκε από το Σύλλογο.

Πληροφορηθήκαμε μέσω του διαδικτύου τη δημιουργία μιας νέας θεατρικής ομάδας στην πόλη μας με το όνομα "στη σκηνή". Αρχικά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη νέα αυτή προσπάθεια. Θα πρέπει ωστόσο, να διευκρινιστούν κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν την ενημέρωση του κοινού της πόλης μας, των μελών του Συλλόγου μας, των συνεργατών και των χορηγών μας......


1.           Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Αιτωλικού είναι αυτή που  δημιουργήθηκε  το 2008 (υπάρχει και το σχετικό πρακτικό συνεδριάσεων υπ’ αριθμό Πράξη1η/12-1-2008 (Προεδρεύων Γ. Κομζιάς, αντιπρόεδρος Α. Σκύρλας, Γραμματέας Κ. Κοτσόργιου)  κάνοντας πράξη ακόμη έναν στόχο που προβλέπονταν στο καταστατικό του Συλλόγου. (περισσότερες λεπτομέρειες για την ίδρυση της ομάδας μπορείτε να δείτε εδώ)
Η  αναφορά ότι  υπήρξε διάλυση ή απόσπαση της σε έναν άλλο φορέα, δεν ισχύει και είναι ψευδής.
Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Αιτωλικού συνεχίζει την θεατρική της πορεία με τα ίδια άτομα ως μέλη, ανεβάζοντας φέτος με επιτυχία τον "Λεπρέντη", ενώ για το καλοκαίρι ετοιμάζει τη νέα της παράσταση και τη διοργάνωση της 2ης Θεατρικής Συνάντησης Ερασιτεχνικών Ομάδων.

2.           Η νέα αυτή Θεατρική ομάδα, ανήρτησε στο διαδίκτυο ιστοσελίδα, στην οποία περιλαμβάνει σχεδόν  αυτούσιο, το οπτικοακουστικό υλικό της επίσημης ιστοσελίδας της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό» (http://etolikotheater.weebly.com/), το  οποίο  αποτελεί μέρος του καταγεγραμμένου στα πρακτικά των συνεδριάσεων, οπτικοακουστικού
αρχείου του Συλλόγου. Προκύπτουν λοιπόν θέματα που αφορούν την χρησιμοποίηση υλικού, του οποίου τα δικαιώματα χρήσης του, ανήκουν στον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο «Το Αιτωλικό». Όλες οι θεατρικές παραγωγές μας, από το 2008 έως σήμερα συνοδεύονταν πάντα από έντυπο υλικό, με γνωστοποιήσεις στους υπεύθυνους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με ανακοινώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.  Όλα αυτά - και όχι μόνο - αποδεικνύουν σαφέστατα,  ποιος είναι ο φορέας και ο νόμιμος δικαιούχος χρήσης του συγκεκριμένου υλικού. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να τονίσουμε επίσης ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα, αναφέρονται τα ονόματα ατόμων-μελών και επαγγελματιών που πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο «Το Αιτωλικό» και δεν ανήκουν στη νέα ομάδα και θεωρούν ότι το οπτικοακουστικό υλικό που τους αφορά, αποτελεί την συμμετοχή τους στην Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό», στην οποία και παραμένουν, μη αποδεχόμενοι τον εαυτό τους ως συνεργάτες με οποιονδήποτε τρόπο, σε μια ομάδα η οποία δεν υπήρχε και που τώρα δημιουργήθηκε.

Η οικειοποίηση των συλλογικών κόπων και των προσπαθειών των μελών της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό» στην ιστοσελίδα μιας άλλης νέας ομάδας που τώρα δημιουργήθηκε, μας ωθεί να ζητήσουμε την απόσυρση του οπτικοακουστικού υλικού, που ανήκει στην εδώ και χρόνια δημοσιευμένη στο διαδίκτυο ιστοσελίδας μας και στο αρχείο του Συλλόγου μας. Η όποια αναφορά στην Θεατρική Ομάδα του Π.Μ.Σ. «Το Αιτωλικό» μπορεί να γίνει ως αναφορά συνεργασίας και μόνον.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Για το Δ.Σ. του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό»
Ο Πρόεδρος                Η Γραμματέας          Ο Έφορος του Θεατρικού Τμήματος

Π. Ακρίδας                        Α. Περγαντή                           Α. Χαραλάμπους

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά,ερασιτεχνικές ομάδες είστε και οι δύο δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία ποιός δικαιούται να κάνει χρήση του οπτικοακουστικού υλικού των προηγούμενων ετών.Εξάλλου είχατε κοινή συμπόρευση και ο κ. Λάτσινος ήταν μαζί και με την υπόλοιπη ομάδα ένας από τους κύριους συντελεστές αυτού του υλικού.Εχει κατά την ταπεινή μου γνώμη και αυτός δικαιώματα ως δημιουργός αυτού του αρχείου.Δεν σβήνουμε έτσι το παρελθόν κάποιου που μόχθησε γι΄αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του παραπάνω ανώνυμου των 8.37 εν μέρη όμως. Παρακολουθώ τη θεατρική Ομάδα του Αιτωλικού από τότε που δημιουργήθηκε. Τα δικαιώματα πιστεύω ότι ανήκουν σε όλους το ίδιο, εφόσον αφορά μια ερασιτεχνική ομάδα και μία συλλογική δουλειά που έγινε υπό έναν φορέα που τα υποστήριξε και τα χρηματοδότησε. Από τη στιγμή όμως που η θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου εξακολουθεί να υπάρχει με την πλειοψηφία των ατόμων που συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια - τους είδαμε στο "Λεπρέντη" φέτος το χειμώνα, μια εξαιρετική παράσταση κατά την ταπεινή μου γνώμη - η Θεατρική Ομάδα "στη σκηνή" αποτελεί μια νέα ομάδα. Είναι άδικο λοιπόν να παρουσιάζεται το υλικό ενός φορέα και μιας ομάδας ως ιστορικό μιας νέας ομάδας. Σε καμία περίπτωση όπως αναφέρεται και στο παραπάνω σχόλιο δεν πρέπει να σβήνουμε το παρελθόν κάποιου που μόχθησε γι αυτό. Αλλά πιστεύω ότι το σωστό και το αληθές θα ήταν το όποιο ιστορικό να αναφερθεί ως μια συνεργασία που υπήρξε και όχι ως ιστορικό της νέας ομάδας. Στο ιστολόγιο της σελίδας της ομάδας "Στη σκηνή" διάβασα ότι η ομάδα αυτή εμφανίστηκε στην πόλη του Αιτωλικού το 2008. Νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε ότι η ομάδα που δημιουργήθηκε τότε ήταν η ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιτωλικού. Το ότι κάποιοι συντελεστές αποχώρησαν και ακολούθησαν έναν δικό τους δρόμο δεν διαλύει την ομάδα, ούτε μπορεί να την αποσπάσει από τον φορέα της εφόσον αυτός συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό εκλαμβάνω και από το παραπάνω δελτίο τύπου. Εύχομαι στη νέα ομάδα κάθε επιτυχία στο καινούριο της ξεκίνημα και φιλικά θα ήθελα να της πω ότι θα έχει όλο το χρόνο να δημιουργήσει το δικό της αυτούσιο παραστασιολόγιο και οπτικοακουστικό υλικό. Νομίζω ότι έχει το δυναμικό να το καταφέρει εφόσον κοιτώντας το ιστολόγιο της είδα δυο τρία άτομα που έχουν ξαναπαίξει θέατρο ερασιτεχνικά και φυσικά ο σκηνοθέτης της έχει τη σχετική εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια που συμμετείχε στην Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αιτωλικού. Οπότε το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μια υγιής συνύπαρξη, ένας υγιής συναγωνισμός αν το προτιμάτε, μεταξύ των ομάδων και να μην προκαλεί η μία την άλλη με ψευδή ιστορικά και πικρόχολα σχόλια. Αυτοσεβασμός, αυτογνωσία, αξιοπρέπεια.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
φίλος από Μεσολόγγι