Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πέθανε σαν σκυλί ψάχνοντας για Εντατική

«Ηθελαν με κάθε κόστος και θυσία της υγείας και της ζωής του παιδιού μου ελεύθερο προς εμπορία το κρεβάτι της Εντατικής στο Ρίο». Συγκλονιστική είναι η μηνυτήρια αναφορά μητέρας 27χρονου ασθενούς που έγινε μπαλάκι των γιατρών και μεταφερόταν άσκοπα από τη μία Εντατική στην άλλη, με αποτέλεσμα να καταλήξει ύστερα από πολλά βάσανα. Στη μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών η μητέρα του αδικοχαμένου Νεκτάριου Σακκά καταφέρεται με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον των υπευθύνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου,........
τους οποίους κατηγορεί για εμπορία θέσεων στη μονάδα εντατικής θεραπείας και πλαστογράφηση της υπογραφής του νεκρού συζύγου της!
Η «Espresso» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ολόκληρη τη μηνυτήρια αναφορά για μια υπόθεση που έχει «παγώσει» την Πάτρα. «Τον πέταξαν σαν σκυλί» είναι τα λόγια της Ελένης Σακκά, μητέρας του Νεκτάριου, ο οποίος κατέληξε μετά την τελευταία -από τις πολλές- διακομιδή του σε νοσοκομείο της επαρχίας. Οπως τονίζει, ο γιος της υπέφερε μαρτυρικό θάνατο, αφού προηγουμένως βασανίστηκε φρικτά σε ατέλειωτες διαδρομές με το ασθενοφόρο.

Ταλαιπωρία

Ο εφιάλτης για τη βασανισμένη μητέρα άρχισε στις 6 Απριλίου του 2009, όταν ο Νεκτάριος χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» του Μεσολογγίου, με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Δύο μέρες αργότερα, όπως αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά, «μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου, στο οποίο μετά από ανήκουστη ταλαιπωρία στα εξωτερικά ιατρεία τον μετέφεραν στην Καρδιολογική Κλινική και εν τέλει στην Εντατική, στην οποία έπρεπε να μεταφερθεί από την πρώτη στιγμή». Από εκείνη τη στιγμή άρχισε το πραγματικό μαρτύριο για τον Νεκτάριο, αφού μετά την πρόθεση του νοσοκομείου να τον βγάλει από την Εντατική άρχιισαν να τον περιφέρουν από το ένα νοσοκομείο της επαρχίας στο άλλο, μέχρι που κατέληξε.
«Εδωσαν εντολή σε ασθενοφόρο με ειδικευόμενο γιατρό να τον μεταφέρει σε Εντατική στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, χωρίς καμία απολύτως σοβαρή δικαιολογία και αιτία, αλλά και χωρίς καμία εγγύηση ασφαλούς μεταφοράς. Αυτό έγινε, όπως διαπίστωσα, στο πλαίσιο ωμής, απροσχημάτιστης και βάρβαρης εμπορίας θέσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με απόλυτη ευθύνη και πρωτοβουλία αρμοδίων του νοσοκομείου».
Καταπέλτης, η κ. Σακκά κάνει λόγο για εκδίωξη του γιου της από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ρίου, «παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις ακόμη και των ειδικευόμενων, που και με την ελάχιστη πείρα τους ήταν σε θέση να προβλέψουν ασφαλώς τις μοιραίες συνέπειες αυτής της πέρα από κάθε λογική, νομιμότητα, δεοντολογία αλλά και στοιχειώδη ευαισθησία και ανθρωπιά απόφασης».
Περιπλάνηση
Κατά την ίδια πάντα, αμέσως μετά το ασθενοφόρο που μετέφερε τον Νεκτάριο περιπλανήθηκε με την ειδικευόμενη γιατρό στους δρόμους της Αιτωλοακαρνανίας, ώσπου στην Αμφιλοχία η κατάσταση του Νεκτάριου χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο. Η ειδικευόμενη γιατρός δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την αιμορραγία και το ασθενοφόρο επέστρεψε στο κοντινότερο νοσοκομείο του Αγρινίου, όπου καταβλήθηκε προσπάθεια να σταματήσει με υποτυπώδη μέσα η αιμορραγία που είχε προκληθεί στη διάρκεια του ταξιδιού. Τελικά η κρισιμότητα της κατάστασης του 27χρονου επέβαλλε να μεταφερθεί και πάλι στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου όμως για δεύτερη φορά δεν παρέμεινε πολύ: «Η κτηνώδης μεταχείρισή του, απαυδούσα προς την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια, συνεχίστηκε, αφού διατάχτηκε εκ νέου μεταφορά του στα Γιάννενα. Ηθελαν με κάθε κόστος και θυσία της υγείας και της ζωής του παιδιού μου ελεύθερο προς εμπορία το κρεβάτι της Εντατικής στο Ρίο».
Μοιραίο ταξίδι
Κατά τη νέα μαρτυρική μεταφορά του Νεκτάριου υπό τις ίδιες συνθήκες στα Γιάννενα επιδεινώθηκε η κατάστασή του και τον έβαλαν άρον-άρον στην Εντατική του νοσοκομείου της Αρτας, την πρώτη που βρέθηκε στο μοιραίο και χωρίς επιστροφή ταξίδι… «Οπως ήταν μαθηματικά βέβαιο, η ήδη μέχρις εσχάτων κλονισμένη υγεία του δεν ήταν δυνατόν να αντέξει τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη στα χέρια των ανθρώπων που είχε εμπιστευθεί τη ζωή του και κατέληξε»! Οπως καταλήγει η μητέρα του 27χρονου Νεκτάριου, η ζωή του γιου της «θυσιάστηκε στον βωμό κυκλωμάτων επίορκων που ασκούν εμπόριο και αποκομίζουν κέρδος από την ανθρώπινη ανάγκη και τον πόνο».
Για όλους τους παραπάνω λόγους στο τέλος της αναφοράς της ζητάει την ποινική δίωξη και την παραδειγματική τιμωρία παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Για την τελευταία αξίωση της κυρίας Σακκά, μητέρας του άτυχου Νεκτάριου, θα αποφανθεί τους προσεχείς μήνες ο εισαγγελέας που έχει χρεωθεί την υπόθεση, καθώς ολοκληρώθηκε το στάδιο της προανάκρισης και απομένει να βγει η απόφαση για το αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και αν ναι, σε τι βαθμό.

«Πλαστογράφησαν την υπογραφή του νεκρού πατέρα του!»

Ομως ο Γολγοθάς της μητέρας δεν σταματά εκεί! Σε συνέχεια των δραματικών ωρών που πέρασε μέχρι να της παραδώσουν νεκρό στα χέρια της το παιδί της, έμελλε να διαπιστώσει και δεύτερη φορά το ανάλγητο πρόσωπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οταν, όπως λέει, αντιλήφθηκε ότι πλαστογράφησαν την υπογραφή του συζύγου της, ο οποίος δεν βρισκόταν στη ζωή!
«Ενδεικτικό της έλλειψης ηθικών ενδοιασμών, της σταθερής εγκληματικής τους βούλησης, της προμελέτης και της έντασης του δόλου των ως υπευθύνων είναι η πλαστογράφηση της υπογραφής του συζύγου μου και πατέρα του ασθενούς, ο οποίος δήθεν συγκατατέθηκε στη μεταφορά του από την Εντατική του Ρίου. Αυτό ποτέ δεν συνέβη, ούτε μπορούσε να συμβεί, όπως θα διαπιστώσετε. Θα μείνετε κι εσείς άναυδος ανακαλύπτοντας τον λόγο για τον οποίο ο τραγικός Νεκτάριός μου δεν θα μπορούσε να έχει την πατρική φροντίδα, έστω και με μια απλή υπογραφή ή ένα χάδι στο στέρνο του. Και οι ύαινες θα μπορούσαν να το διαπιστώσουν, αν ήταν άνθρωποι και δεν ήταν ύαινες, αδιάφορες στη νέα πληγή που μας άνοιξαν, επικαλούμενες εντολή του πατέρα για τη μεταφορά του Νεκτάριου. Ποιος νεκρός είναι σε θέση να δίνει εντολές γραπτές σε ζωντανούς, κύριε εισαγγελέα;» αναρωτιέται η βασανισμένη μητέρα.

«Αν οι θέσεις της Εντατικής ήταν καλυμμένες, δεν μπορούσαν να τον δεχτούν»

Η «Espresso» προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον διοικητή του νοσοκομείου του Ρίου Απόστολο Λέτσιο. Σε μία από τις πρώτες επικοινωνίες δήλωσε άγνοια για την υπόθεση και ζήτησε λίγο χρόνο προκειμένου να ενημερωθεί. Ωστόσο είπε ότι αν οι θέσεις της Εντατικής τη δεδομένη χρονική στιγμή ήταν καλυμμένες, είναι σαφές ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν περιστατικό.
«Οπου ο ασθενής έχει διαγνωστεί ότι χρειάζεται Μονάδα, τίθεται σε συναγερμό το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, το οποίο συντονίζει σε ποια Μονάδα θα πάει. Αυτό όμως γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με τις Μονάδες. Παίρνουμε πρώτα τη Μονάδα τηλέφωνο, ενημερώνονται από τους γιατρούς αν υπάρχει κρεβάτι διαθέσιμο και μετά διακομίζουμε τον ασθενή. Προς Θεού, δεν μπορούμε να μιλάμε για κυκλώματα».
«Ο Νεκτάριος βρήκε τραγικό και αδόκητο θάνατο αναζητώντας ένα κρεβάτι»
Η «Espresso» αναζήτησε, τέλος, τους συνηγόρους της μητέρας του άτυχου Νεκτάριου, τους Γιώργο Καρατζογιάννη και Κωνσταντίνα Νικάκη, οι οποίοι έκαναν την εξής δήλωση: «Εχουμε την τιμή να υπερασπιζόμαστε τη χαροκαμένη μάνα στον αγώνα που δίνει για τη δικαίωση της μνήμης του αδικοχαμένου υιού της Νεκτάριου. Η Δικαιοσύνη αργεί, αλλά ποτέ δεν ξεχνά τον ανήμπορο πολίτη. Ομοίως ευελπιστούμε ότι θα πράξει και στην περίπτωση του αείμνηστου Νεκτάριου Σακκά, ο οποίος βρήκε τραγικό και αδόκητο θάνατο μεταφερόμενος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο αναζητώντας ένα κρεβάτι σε κάποια μονάδα εντατικής θεραπείας, ικανό να τον κρατήσει στη ζωή. Εχουμε την πεποίθηση ότι θα αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι σε μια υπόθεση που αποκρυσταλλώνει με τον πιο μακάβριο τρόπο την παθογένεια του ΕΣΥ».
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: