Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Εικαστικές αποκαλύψεις.

 Δεν νικήθηκε ακόμα η ανθρώπινη φύση και συνεχίζει να αυτοαποκαλύπτεται και να αυτοκριτικάρεται  με στόχο να γνωρίσει και να προσεγγίσει ανθρωπίνως την πολυδαίδαλη κοινωνική δημιουργία σε όλα τα επίπεδα και μέτωπα.
Η έρευνα για γνώση και για αποκάλυψη του κοινωνικού, του φυσικού και καλλιτεχνικού γίγνεσθαι, είναι αυτό το ξεχωριστό στοιχείο ποιότητας και η λεπτή διάκριση της χαρισματικότητας του ανθρώπου, που ο ίδιος βάζει την υποχρέωση στον εαυτό του να ασκεί κριτική παρατηρώντας και επιδιώκοντας κάθε φορά την απελευθέρωση της έκφρασης.......

Σε έναν ευλογημένο τόπο όπως το Αιτωλικό, όπου η φύση στρατηγικά  προτρέπει την προσπάθεια των κατοίκων της να  μαντέψουν τη λειτουργία της, ο Γιάννης Λουκάς, προωθεί την τέχνη της χάραξης με τα στοιχεία που απλόχερα από το περιβάλλον του χαρίζονται. Κάθε εικαστικό καλλιτέχνημα του Γιάννη είναι καμωμένο από υλικό ολότελα διαφορετικό από τις λέξεις. Ένας ερωδιός που ατενίζει το μέλλον των ιβαριών,  ένα σταφνοκάρι σε μια πανοραμική εικόνα σύμβολο παραγωγής της λιμνοθάλασσας, μια πελάδα που στεγάζει το μόχθο της ρέμπελης κι ανέμελης ζωής των ψαράδων, αποτελούν για τον αυτοδίδακτο χαράκτη, εικαστική ανάγκη στην οξύμωρη συμπόρευση σκαρπέλου και μαχαιριού της ζωής, στο ξύλο. Γιάννη, τεχνοκριτικός δεν είμαι. Νοιώθω όμως την ανάγκη να εκφράσω τις εντυπώσεις μου θαυμάζοντας το δρόμο της τέχνης που ακολουθείς βάζοντας και συ, ο συντοπίτης μου, ένα λιθαράκι στο βουνό της Χαρακτικής.
«Οι εικαστικές τέχνες είναι μια γλώσσα που τη χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να φανερώσει εκείνα που δεν μπορεί να πει με λόγια» είπε κάπου ο  Γκαίτε.
 Ίσως είναι αυτός ο λόγος που κάνει τα έργα σου αξιέπαινα και σένα τον Αιτωλικιώτη χαρισματικό, αφού κατάφερες να μας συμπαρασύρεις στον κόσμο των συναισθημάτων σου.
 Σήμερα ο Γιάννης Λουκάς είναι ένα ισότιμο μέλος της 'Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών ο οποίος στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της αποθήκης του σπιτιού του, επεξεργάζεται κάθε είδους τεχνική με πολύ μεράκι και φαντασία αποκαλύπτοντας και πλουταίνοντας με το δικό του τρόπο την καλλιτεχνική του προσωπικότητα.
                                                                 Δέσποινα Ν. Σκόνδρα 



Δεν υπάρχουν σχόλια: