Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Εκτός Νόμου & Χρόνου


ΚΥΡΙΑΚΗ  06-11-2011  ΩΡΕΣ: 7 - 9  &  9 - 11  μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ  07-11-2011  ΩΡΕΣ: 7 - 9  &  9 - 11 μ.μ.
Εκτός Νόμου & Χρόνου
The Guard

Κωμωδία, Περιπέτεια
Διάρκεια: 96'
Εταιρεία Διανομής: Feelgood Entertainment


Ο Τζέρι Μπόιλ, αρχιφύλακας σε μια μικρή μεθοριακή πόλη στη δυτική όχθη της Ιρλανδίας, είναι γνωστός για την αντισυμβατική συμπεριφορά του, το ανατρεπτικό του χιούμορ και την τάση του να τρώει το μηνιάτικο στις πόρνες και σε κάθε είδους «ουσίες». Ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο μπορεί να συνεννοηθεί είναι η βαριά άρρωστη μητέρα του, καθώς όλοι οι υπόλοιποι, των συναδέλφων του συμπεριλαμβανομένων, τον θεωρούν αγύριστο κεφάλι. Κι όμως, ακόμη κι αυτός ο τόσο πέρα απ’ τα καθιερωμένα εκπρόσωπος του Νόμου, σύντομα θα συνειδητοποιήσει πως, κατά βάθος, διαθέτει τον προσωπικό του ηθικό κώδικα. Έναν κώδικα, ο οποίος θα παραβιαστεί από μια αλυσίδα γεγονότων, που θα πυροδοτήσει η παρουσία στα λημέρια του τού Γουέντελ Έβερετ – ενός απόλυτα πειθαρχημένου πράκτορα του FBI, ο οποίος θα ζητήσει τη βοήθειά του, προκειμένου να εξαρθρώσουν μια διεθνή σπείρα διακίνησης ναρκωτικών…
Λίγα λόγια για την ταινία
Το «Εκτός Νόμου και Χρόνου» μια ντελιριακή κωμική περιπέτεια με στοιχεία γουέστερν, που διαδραματίζεται σε μια απομονωμένη όσο και αφιλόξενη παραθαλάσσια ιρλανδική κωμόπολη, η οποία θα βρεθεί εντελώς αναπάντεχα στο στόχαστρο του FBI, όταν μια τριάδα από καλοβαλμένους, πλην όμως αποφασισμένους για όλα εμπόρους ναρκωτικών θα τη χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για τη διακίνηση της «πραμάτειας» τους στην ενδοχώρα.
Πρόκειται για το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του διακεκριμένου Λονδρέζου σεναριογράφου Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα (δικό του ήταν το σενάριο του «Ned Kelly» με πρωταγωνιστή τον πρόωρα χαμένο Χιθ Λέτζερ), για το οποίο και απέσπασε εύφημο μνεία στο 61ο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Πρωταγωνιστεί ο Μπρένταν Γκλίσον («Αποστολή στην Μπριζ», «Ουδέτερη Ζώνη»), στο ρόλο του εκκεντρικού αρχιφύλακα Μπόιλ, ο οποίος συνθέτει ένα απίθανο δίδυμο με τον αγέλαστο ομοσπονδιακό πράκτορα Έβερετ του Ντον Τσιντλ («Iron Man 2», «Hotel Rwanda»), ενώ στο πλευρό τους, στους ρόλους των τριών «αρχόντων του εγκλήματος» συναντάμε τον Λίαμ Κάνινγχαμ («Σιωπηλός Εχθρός», «Τιτανομαχία»), τον Μαρκ Στρονγκ («Kick Ass», «Robin Hood», «Sherlock Holmes») και τον Ντέιβιντ Γουίλμοτ («Εραστές μετʼ Εμποδίων», «Διάλειμμα»).
Η ταινία είναι μια παραγωγή των Κρις Κλαρκ, Φλόρα Φερνάντεζ Μαρένγκο, Εντ Γκίνεϊ και Άντριου Λόου.
Είναι ένα αυθεντικό γουέστερν με την παλιομοδίτικη έννοια του όρου. Μόνο που εδώ ως «Άγρια Δύση» λογίζεται η Δυτική Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η απομονωμένη παραμεθόρια κωμόπολη όπου και διαδραματίζεται η ιστορία μας. Παρεπιμπτόντως, η εν λόγω κωμόπολη διαθέτει ένα τοπίο ασυνήθιστα άγονο και βραχώδες για ιρλανδική τοποθεσία.
Η εντυπωσιακή ευρυγώνια κινηματογράφηση της ταινίας, η ποιητικότητά της, ο μυθολογικός της αντίκτυπος και το κυνικό της χιούμορ παραπέμπουν ευθέως στην παράδοση των κλασικών φιλμ του Τζον Φορντ και του Πρέστον Στάρτζες.
Η ταινία δεν έχει καμία σχέση με τις πεσιμιστικές, απαισιόδοξες ταινίες που έχει να επιδείξει ο σύγχρονος εγγλέζικος και ιρλανδέζικος κινηματογράφος, καθώς οι ιδιοσυγκρασιακοί του χαρακτήρες διαθέτουν ένα ανατρεπτικό χιούμορ, το οποίο αποτελεί τη μαγιά για ποικίλα ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα.
Πηγή: my film.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: