Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΣΩΤΗΡΗ ΜΟΥΡΚΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ       «ΑΝΑΝΕΩΣΗ - AΝΑΠΤΥΞΗ»
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ -ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ......
Κες και Κοι
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την σημερινή σας παρουσία.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και την διοικούσα επιτροπή για την παραχώρηση της αίθουσας του επιμελητηρίου για να γίνει η σημερινή παρουσίαση του Ψηφοδελτίου μας.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που με τίμησαν με την συμμετοχή τους στο Ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας
ΑΝΑΝΕΩΗ   ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Κες και Κοι

Σήμερα σε  μία από τις πλέον δύσκολες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία κρίση,                               επηρεάζεται όλο και περισσότερο η πραγματική οικονομία και η επιχειρηματικότητα.                                Η περιορισμένη ρευστότητα στην οικονομία , η αβεβαιότητα και το ασταθές φορολογικό καθεστώς δημιουργούν  ισχυρές πιέσεις σε όλους τους κλάδους.                                Επηρεάζουν όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.                                                                 Από τη μεγαλύτερη ως τη μικρότερη δυσκολεύεται πλέον, όχι να αναπτυχθεί, αλλά να ανταπεξέλθει στις βασικές της υποχρεώσεις, απέναντι στους προμηθευτές, στις τράπεζες, και τους εργαζόμενούς της.
Ο ρόλος του Επιμελητηρίου ωστόσο παραμένει σημαντικός  τόσο για το ξεπέρασμα της κρίσης όσο και για την προετοιμασία της επόμενης μέρας, η οποία πρέπει να βρει τις επιχειρήσεις μας ενεργές και δραστήριες, με κυρίαρχα στοιχεία τους την εξωστρέφεια την αλληλεγγύη και την καινοτομία.
 Πιστεύουμε ότι το Επιμελητήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι απλώς ένας εισπρακτικός μηχανισμός. Πρέπει να γίνει ένας πόλος ανάπτυξης καινοτομίας - ένα δίκτυο εξωστρέφειας για τα μέλη του. Ένα μέσο διεκδίκησης δικαιωμάτων, πόρων και λειτουργιών προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας. Είναι ένα πεδίο όπου προάγεται η δημιουργικότητα και καλλιεργείται η υγιής επιχειρηματική κουλτούρα.

Αντιλαμβανόμαστε το Επιμελητήριο ως ένα χώρο όπου:
* 
   Παράγεται συμβουλευτικό προς την πολιτεία έργο,
*      Ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται θεσμικά η επιχειρηματικότητα,
*      Προάγεται η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων,
*      Διεκδικείται η επίλυση προβλημάτων των επιχειρήσεων
*      Εκπροσωπείται επάξια η επιχειρηματική κοινότητα,
*      Δημιουργείται το πλαίσιο και υποστηρίζονται οι επιχειρήσεις στη  σύγχρονη πραγματικότητα
*      Προωθείται η τοπική ανάπτυξη
*     Αναδεικνύονται και προβάλλονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και προτείνονται λύσεις και γίνονται παρεμβάσεις για τα προβλήματα του
 Με αυτό το σκεπτικό, δημιουργήσαμε την «ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Μια παράταξη αποτελούμενη από ανθρώπους της αγοράς, με εμπειρία και ικανότητες. Μια παράταξη αποτελούμενη όμως και από νέα πρόσωπα, ενεργούς επαγγελματίες, με διάθεση και πίστη για προσφορά στον τόπο τους. Πρόσωπα καταξιωμένα στη συνείδηση της επιχειρηματικής κοινότητας της Αιτ/νιας που θα αποτελέσουν τη βάση του οράματός μας για ένα Επιμελητήριο που θα υπηρετεί διαρκώς τις ανάγκες των επιχειρήσεων μελών του.  Από ανθρώπους που ξέρουν τα προβλήματα, που ζουν με αυτά και μπορούν να προτείνουν λύσεις. Με αυτήν την προσέγγιση απευθυνόμαστε στις επιχειρήσεις όλου του Νομού Αιτ/νιας , σε ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα, θέτοντας στην κρίση όλων το όραμά μας για το Επιμελητήριο.

Κες και Κοι συνάδελφοι αγαπητοί προσκεκλημένοι
 ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
 Συμμετέχουμε στις εκλογές  
Με ανοιχτό βλέμμα προς όλους. και κοινό βηματισμό
Οι συγκυρίες,  μας θέλουν όλους μαζί.
Μέσα από τη διαφορετικότητα μας μπορούμε να συνθέσουμε.
Όλοι εμείς, οι επιχειρηματίες που συγκροτούμε την Επιμελητηριακή  Παράταξη «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» :
  • Δημιουργούμε ένα Επιμελητήριο νέο και ευέλικτο, συμπαραστάτη στην καθημερινότητά μας
  • Επανασχεδιάζουμε ένα Επιμελητήριο που στηρίζει ουσιαστικά και  διεκδικεί για τις επιχειρήσεις μας
  • Αναδεικνύουμε την επιχειρηματικότητα ως τη δύναμη που μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές εξελίξεις στον τόπο και τη χώρα.
  • Επενδύουμε στο μεγάλο κεφάλαιο της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μας
  • Ενισχύουμε την δημιουργική έκφραση και την καινοτομία στις επιχειρήσεις μέλη μας
  • Συμβάλλουμε στην διαμόρφωση του πλαισίου σχέσεων της ΜΜΕ με το κράτος, την αγορά και τα δίκτυα, με τη τεχνολογία και το περιβάλλον.
  • Στοχεύουμε στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλο το Νομό
  • Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το περιβάλλον
  • Διευρύνουμε και εδραιώνουμε τη βιωσιμότητα και αυτοτέλεια του Επιμελητηρίου
  • Αναβαθμίζουμε τα παραρτήματα με την υπηρεσία μιας στάσης, της υπηρεσίας του ΓΕ.ΜΗ και τη δημιουργία υποδομής για τηλεδιασκέψεις.
 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
 Η μετάβαση από το μοντέλο της κατανάλωσης, του κρατισμού και της διαφθοράς, που μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα,
σε ένα μοντέλο της παραγωγής, της δημιουργίας και τελικά της επιχειρηματικής δράσης δεν μπορεί να γίνει από μόνη της.
Η ενεργοποίηση των υγιών δυνάμεων που έχουμε όλοι οι άνθρωποι, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καθοριστική συνιστώσα για την ανάκτηση της εδώ και χρόνια χαμένης ανταγωνιστικότητάς μας και τελικά για την έξοδο από την κρίση γιατί σήμερα είμαστε στις τελευταίες θέσεις της χώρας.
Ο πληθυσμός όλο και μειώνεται στην τελευταία απογραφή από 217.000 έπεσε στις 209.000
Το εισόδημα αναλογικά μειώνεται και αποτελεί το 1,1 % του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
Όταν η Ελλάδα αναπτυσσόταν με μέσο όρο 7,7% το 2007 η Αιτ/νια ήταν στο 5,7% όταν η Αχαΐα ήταν στο 7% και η Ηλεία στο 6,3%.
Στο ακαθάριστο προϊόν στην Δυτική Ελλάδα η Αιτ/νια συμμετέχει με το 27%.η Αχαΐα με το 53% και η Ηλία με 20%.
Το κατά κεφαλή εισόδημα είναι από τα πιο χαμηλά της χώρας περίπου στο 60%.
Αυτούς τους ρυθμούς καλούμαστε να τους αλλάξουμε
 Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Μας ενώνουν οι κοινοί προβληματισμοί για το μέλλον της επιχειρηματικότητας αλλά και το αύριο των επιχειρήσεων μας.                                                   Η καθημερινότητά μας είναι κοινή, και συναντιόμαστε τώρα, στην πιο καθοριστική στιγμή για τον τόπο μας, συνεργάτες και συνοδοιπόροι.
 Σε αυτή την πορεία κανένας δεν περισσεύει.
 Σήμερα, οι νέες συνθήκες μας καλούν όλους να αλλάξουμε συνήθειες, να αλλάξουμε πολιτικές.
Να αντέξουμε.
Να δούμε τα προβλήματα κατάματα και να προτείνουμε άμεσες και πρακτικές λύσεις.
Πριν απ όλα πρέπει να φέρουμε το επιμελητήριο κοντά στους επαγγελματίες. Να το νοιώσουν δικό τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, ας μη γελιόμαστε έρχεται σε επαφή με το επιμελητήριο για να πληρώσει την υποχρεωτική συνδρομή του όταν χρειάζεται ενημερότητα για φορολογικούς λόγους. Π.χ καφενεία – Κουρεία κλπ μικροεπαγγελματίες. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την εξυπηρέτηση όλων των επαγγελματιών με την ουσιαστική αναβάθμιση των παραρτημάτων  
Την συμμετοχή των εμπόρων και επαγγελματιών στην Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου. Σε αντίθεση με το τι γινόταν μέχρι σήμερα, που οι έμποροι και οι επαγγελματίες ενώ ήταν και είναι πάνω από το 70% των μελών του επιμελητηρίου δεν είχαν εκπροσώπηση στην διοικούσα επιτροπή με ότι συνεπάγεται αυτό.
Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία απαιτείται, νοικοκύρεμα των οικονομικών και μείωση συνδρομών στα επίπεδα του 2007 πριν την κατά 43% περίπου αύξησης των.
Προτείνουμε έτσι το 50% των συνδρομών των συναδέλφων των παραρτημάτων να γυρίζει ως παροχή στον τόπο τους. Π.χ οι συνδρομές στην Ναύπακτο αυτή την πενταετία ήταν πάνω από 500.000 ευρώ. Τα έξοδα του επιμελητηρίου για την Ναύπακτο ήταν ελάχιστα συγκριτικά. Σκεφτείτε τι θα μπορούσαν να κάνουν το επιμελητήριο και συνάδελφοι εάν στόχευαν τα 250.000 ευρώ να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη λειτουργία του παραρτήματος  και την καλύτερη ενημέρωση και διευκόλυνση των συναδέλφων από το επιμελητήριο στην ναύπακτο. Το ίδιο θα ίσχυε και για τις 730.000 ευρώ των συνδρομών στο Μεσολόγγι και αντίστοιχα και στα αλλά παραρτήματα. Με μια τέτοια λογική δεν θα αισθανόταν και ο κ. Πρόεδρος ότι ευεργετεί τους κατά τόπους συναδέλφους με τις μικρές δαπάνες που κάνει(συγκριτικά με το ύψος των συνδρομών που πληρώνουν) οι συνάδελφοι των παραρτημάτων.
Εμείς θα προσπαθήσουμε και με επιμονή  να γίνει πραγματική σύνδεση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του νομού μας με την προστιθέμενη αξία.(Βιομηχανία και Βιοτεχνία) αλλά και τις αγορές ντόπιες και ξένες. Συνεργασία με τις Γεωργικές Ενώσεις για νέες καλλιέργειες, αξιοποίηση του νερού, σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της αρδευτικής υποδομής που σχεδόν έχει καταρρεύσει.
Για την τουριστική αξιοποίηση του άξονα Αστακού – Βόνιτσας,  της όμορφης και διαχρονικής Ναυπάκτου, την Ιαματικότητα τον Οικοτουρισμό και την δημιουργία Ναυταθλητικού κέντρου της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, τον Αμβρακικό κόλπο, την Τριχωνίδα το Θέρμο και τον Εύηνο.
Για την αξιοποίηση του πολιτισμού, με την Ακαδημία της ελευθερίας ,με την ιστορικότητα του τόπου μας αρχαία και νεώτερη. Την ισχυρότατη πνευματική μας παράδοση σε σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Αγρινίου και του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου.
 Για την δημιουργία ΒΕΠΕ στην Αιτωλ/νία όπου οι οικονομικοί –περιβαλλοντολογικοί – και χωροταξικοί λόγοι την προσδιορίζουν.
Για να εκτιμηθεί σε πραγματικές διαστάσεις ανάπτυξης η ΝΑΒΙΠΕ Αστακού ώστε να γίνουν ουσιαστικά βήματα..
Για να επιταχυνθούν τα οδικά δίκτυα του νομού, η Ιόνια οδός και ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας.
Για να αξιοποιηθούν οι Αλυκές Μεσολογγίου – η αλιεία και οι ιχθυοτροφικές μονάδες του Νομού, γιατί  η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της Αιτωλοακαρνανίας. Η δυναμική της προσδιορίζεται από τις υπάρχουσες  20 εταιρίες
Τις 51 Ιχθυοτροφικές μονάδες
Τα 13 συσκευαστήρια
Τους 5 ιχθυογεννητικούς σταθμούς
Με το 25% της ελληνικής παραγωγής
Και το 13% της ευρωπαϊκής παραγωγής
Με τις 1.500 θέσεις εργασίας
Πρόσφατα υπεγράφη το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών το οποίο θέτει κανόνες για την εύρυθμη ανάπτυξη του κλάδου, σε αρμονική συνύπαρξη με άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Οι εκκρεμότητες στο νομό χωροταξικά είναι στις Εχινάδες και στον Αμβρακικό
Ένα από τα βασικά προβλήματα του κλάδου στο νομό μας είναι η έλλειψη αλιευτικών καταφυγίων και γενικότερα εγκαταστάσεων ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης τόσο σε ότι αφορά τα αλιευτικά σκάφη όσο και αυτά της υδατοκαλλιέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάπτυξης ανάλογων εγκαταστάσεων, η γειτονική μας Φωκίδα.
Μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη του κλάδου και για την αλιεία γενικότερα είναι η άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη εκμετάλλευση των ευκαιριών που  παρέχει η υπογραφή του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας) δεδομένου της μεγάλης καθυστέρησης υλοποίησης του προγράμματος.
Να συνδεθεί η Αιτωλοακαρνανία με τα Νησιά του Ιονίου.
Για την τραπεζική δανειοδότηση των ΜΜΕ, και τον έλεγχο της ροής των αποταμιεύσεων του νομού στην χρηματοδότηση της ντόπιας επιχειρηματικότητας.
Για εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος με την κατάργηση του ΚΒΣ και την απλοποίηση των φορολογικών διατάξεων. Μείωση του ΦΠΑ.
Για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης όσον αφορά τους επαγγελματίες (αδειοδοτήσεις , κλπ) και την  εξυγίανση των προμηθειών και των πληρωμών του Δημοσίου στους συναδέλφους.
Ενημέρωση των συναδέλφων από το site του επιμελητηρίου με πραγματικές ειδήσεις από την παραγωγή και την δράση των επιχειρήσεων της Αιτ/νιας που θα παίρνουμε από τις ίδιες τις εταιρείες και όχι αναπαραγωγή γενικόλογων ειδήσεων μόνο.
Εντονότερη παρουσία στην περιφέρεια για συμμετοχή στο σχεδιασμό και την κατανομή των κονδυλίων.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Να μη διστάσουμε μπροστά στις δυσκολίες.
Χωρίς πίστωση χρόνου το Επιμελητήριο καλείται να αποκτήσει άμεσα νέα δυναμική και τη δυνατότητα να λειτουργήσει και να αποδώσει έργο, όντας καθημερινά δίπλα σε κάθε επιχείρηση.
Να παράσχει σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, δίνοντας δημιουργικές διεξόδους στις αναζητήσεις των μελών του και της τοπικής κοινωνίας.
 ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.
 Συμμετέχουμε στις εκλογές με τη νέα
επιμελητηριακή παράταξη
«ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Καλούμε, χωρίς αποκλεισμούς, όλους τους συναδέλφους που συμφωνούν με τις αρχές μας να στηρίξουν την προσπάθεια μας.
 Για ένα ανοιχτό Επιμελητήριο.
 Για ένα το Επιμελητήριο της επόμενης δεκαετίας
 Το δικό μας Επιμελητήριο.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: