Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ο λογαριασμός ήρθε! Ποιος θα τον πληρώσει όμως;


Προσκλήσεις μοιράστηκαν σήμερα ταχυδρομικώς, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο, καφετέριες, μπάρ, ουζερί κλπ) του πρώην Δήμου Αιτωλικού και του πρώην Δήμου Οινιαδών, με τις οποίες καλούνται οι επαγγελματίες να καταθέσουν στο Δήμο Μεσολογγίου στοιχεία του τζίρου των καταστημάτων τους για τα έτη 2006 έως 2010 δηλαδή για μια πενταετία.
Σκοπός είναι να υπολογίσει η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου, το Δημοτικό φόρο που πρέπει να καταβάλουν τα καταστήματα για την πενταετία αυτή, μαζί με τις ανάλογες προσαυξήσεις λόγω καθυστέρησης πληρωμής......


Δηλαδή ένα κατάστημα που έχει ένα σταθερό τζίρο 30.000,00€ ετησίως θα πρέπει να καταβάλει για το έτος 2006 το ποσό των 888,00€ που αντιστοιχεί στο δημοτικό φόρο και την προσαύξηση της εκπρόθεσμης πληρωμής. Και υπολογίζοντας την μείωση του συντελεστή του δημοτικού φόρου από 2% σε 0,5% τα δύο τελευταία έτη καθώς και τις ανάλογες προσαυξήσεις, το συγκεκριμένο κατάστημα (που θεωρείται φτωχό με τέτοιο τζίρο) θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 2.800,00€
Αν δε υπολογίσουμε ένα «σχετικά καλό» κατάστημα με τζίρο 100.000,00€ ετησίως, το, αντίστοιχο ποσό θα φτάσει τα 9.250,00€ οφειλή προς το Δήμο Μεσολογγίου.

Και το πρώτο ερώτημα που γεννιέται είναι, γιατί δεν εισέπρατταν οι πρώην Δήμοι Αιτωλικού και Οινιαδών τον δημοτικό φόρο και φτάσαμε να τον ζητάει σήμερα μαζεμένο ο Δήμος Μεσολογγίου; Βέβαια μπορούμε να σκεφτούμε πολλές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό (λόγοι ψηφοθηρικοί, πελατειακές σχέσεις, έλεγχος των επαγγελματιών) και ένα σωρό άλλοι λόγοι που μπορεί εύκολα ο καθένας να βρεί. Η ουσία όμως είναι ότι οι επαγγελματίες δεν πλήρωναν τους δημοτικούς τους φόρους, οι πρώην διοικούντες δεν τους ενοχλούσαν για να πληρώσουν  και φτάσαμε να διεκδικεί τώρα τα οφειλόμενα ο σημερινός Δήμος.

Δεύτερο ερώτημα είναι, θα μπορέσει ο Δήμος Μεσολογγίου να εισπράξει τα ποσά αυτά από επαγγελματίες που τους είχαν μάθει να μην πληρώνουν; Ειδικά τη σημερινή εποχή με την οικονομική κρίση να έχει γονατίσει τους μαγαζάτορες και τους έχει κάνει να χρωστούν «και στον άγιο κερί»;
Νόμιμο και υποχρεωτικό είναι εκ μέρους τις δημοτικής αρχής Μεσολογγίου να ζητάει και να προσπαθεί να εισπράξει τα οφειλόμενα, όμως κατά πόσο είναι εφικτό και πρέπον;

Να χρεώσουμε τους επαγγελματίες με υπέρογκα ποσά που δεν μπορούν σίγουρα να πληρώσουν με τη σημερινή κρίση είναι εύκολο.
Η απαίτηση όμως της είσπραξης των οφειλών αυτών, μπορεί να κλείσει καταστήματα που βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση και σίγουρα είναι πολλά αυτά που κινδυνεύουν από μια τέτοια κίνηση των διοικούντων τον διευρυμένου Δήμου Μεσολογγίου.

Το μόνο που πάνε να καταφέρουν οι δημοτικοί μας άρχοντες, είναι να ζημιώσουν ανεπανόρθωτα τους επαγγελματίες.  Μήπως θα πρέπει πριν γίνει κάποια σπασμωδική κίνηση, να καλέσουν οι υπεύθυνοι Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος οικονομικού τους επαγγελματίες για να συζητήσουν το πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί;
Και φυσικά καλό και πρέπον θα ήταν, να υπογράφουν οι ίδιοι τις σχετικές προσκλήσεις και να μη κρύβονται πίσω από την «αρμόδια υπάλληλο».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν έχετε προσέξει στους τιμοκαταλόγους (ποιούς τιμοκαταλόγους?) στο τέλος αναφέρει ότι συμπεριλαμβάνεται δημοτικός φόρος όπως και ΦΠΑ. Έχετε πάει κάπου που να μην σας έχουν εκδώσει απόδειξη και να σας πουν ότι επειδή δεν σας έκοψαν απόδειξη σας αφαιρούν το ΦΠΑ και το δημοτικό φόρο? Όχι. Και επειδή αυτά γινόταν με την ανοχή της δημοτικής αρχής (παντού όχι μόνο στο Αιτωλικό ή στο Μεσολόγγι) ας πληρώσουν οι καταστηματάρχες τουλάχιστον το ποσό της εισφοράς προς γνώση και συμμόρφωση.

Ανώνυμος είπε...

Πονάει χέρι κόβουμε χέρι, πονάει κεφάλι κόβουμε κεφάλι, χρωστάνε οι καταστηματάρχες τους κλείνουμε το μαγαζί. Μπράβο ρε φίλε ανώνυμε να τους κλείσουμε όλους προς γνώση και συμμόρφωση. Έτσι θα έχει και ανάπτυξη ο Δήμος. (Μήπως είσαι ο κατσούλης ή ο Νούλας και μας το κρύβεις;)

Ανώνυμος είπε...

Περίπου 260.000 συμπολίτες μας, αναγνωρίστηκαν ως «αντιστασιακοί» και οι περισσότεροι εξ αυτών λαμβάνουν σύνταξη εθνικής αντίστασης. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει εδώ και καιρό το φως της δημοσιότητας, περί τα μέσα του 1989 είχαν αναγνωριστεί ή «αναγνωριστεί» (με διαβλητές διαδικασίες, ας μην προκληθούμε, υπάρχουν αμέτρητες μαρτυρίες…) 171.371 αντιστασιακοί ή «αντιστασιακοί».
Η κυβέρνηση της ΝΔ της περιόδου 1990-93 προσπάθησε να μπλοκάρει την εξέλιξη ψηφίζοντας την αναστολή του νόμου, αλλά το ΠΑΣΟΚ, δεν σκόπευε να σταματήσει την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος για ψηφοθηρικούς λόγους (αλλά και την δια του υστερήματος των φορολογουμένων καπήλευση της ψήφου των αριστερών) και έθεσε πάλι σε ισχύ το σχετικό νόμο (μέσω του 2320/1995).
Ο Κώστας Σημίτης συνέχισε το διαβρωτικό για την ελληνική κοινωνία «έργο» του ΠΑΣΟΚ, χορηγώντας συντάξεις εθνικής αντίστασης σε περίπου 80.000 πολίτες (στη συντριπτική τους πλειοψηφία οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων της αριστεράς). Οι τελευταίοι αυτοί, έχουν οι περισσότεροι γεννηθεί μετά το 1930. Κοινώς, στη διάρκεια της Κατοχής ήταν μετά βίας δέκα ετών. Αλήθεια, πού αλλού στον κόσμο, συμβαίνουν αυτά; Για να εξηγούμαστε: σύνταξη θα έπρεπε να δικαιούνται ΜΟΝΟ όσοι έμειναν ανάπηροι στη διάρκεια του πολέμου. Για όλους τους υπόλοιπους, υπάρχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και η Πρόνοια.
Στον γκρεμό, δια χειρός ΠΑΣΟΚ…
Τα γράφουμε αυτά για να καταλάβετε γιατί οι τύποι του ΠΑΣΟΚ (με την παρασκηνιακή βοήθεια της επιδοτούμενης αριστεράς) κυβερνούν ακόμα, οδηγώντας τον τόπο στο γκρεμό, παρά τα χιλιάδες σκάνδαλά τους, τα Ίμια, τη δωσιλογική παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους δήμιούς του, το σκάνδαλο Κοσκωτά, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το σκάνδαλο της Siemens και αμέτρητα άλλα. Φυσικά, η τρόικα δεν είναι ενήμερη για τα παραπάνω, καθώς οι «δημοκράτες» του ΠΑΣΟΚ, νυν θιασώτες του μνημονίου και δωσίλογοι της Νέας Τάξης Πραγμάτων, κρατούν τους άσχετους με τα ελληνικά πράγματα ελεγκτές στο σκοτάδι…
Το ΠΑΣΟΚ όμως, για να διαιωνίσει την παρουσία του στα δημόσια πράγματα, έδωσε… συνέχεια: τα παιδιά των αντιστασιακών ή «αντιστασιακών» (πολλές, πάρα πολλές οι «μαϊμούδες»), καταλαμβάνουν το 5% των θέσεων που προκηρύσσονται στα ΝΠΔΔ, ενώ στις προσλήψεις του Δημοσίου επιδοτούνται με επιπλέον μόρια... Απίστευτα πράγματα! Κατά τα άλλα, υπάρχει το… ΑΣΕΠ, για να μας παραμυθιάζει για το… αδιάβλητο των προσλήψεων και την αξιοκρατική αξιολόγηση των υποψηφίων! Πάντως, το ΠΑΣΟΚ πάντα κάνει τη δουλειά του, ενώ δεν διστάζει να «παίζει» με τη φωτιά, ώστε να κερδίσει κάποιες ψήφους (βλ. παιχνίδια με σλαβόφωνους).
Πληρώνετε και μη μιλάτε!
Εν έτει 2011 λοιπόν, σχεδόν επτά δεκαετίες μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει σε «δικαιούχους» (θύματα πολέμου και αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης) 173.000.000 (!) ευρώ. Κι όλα αυτά, την ώρα που η Ευρώπη στο σύνολό της θεωρεί πλέον τον κομμουνισμό εγκληματική ιδεολογία και τον εξισώνει επίσημα με το ναζισμό