Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Έκκληση για διάσωση του πλούσιου λαογραφικού υλικού της Παλαιομάνινας


 Η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας προσκαλεί τους φίλους – χορηγούς να στηρίξουν οικονομικά το έργο της ψηφιοποίησης όλου του υλικού που προέρχεται από προηγούμενες πρωτοβουλίες της και που αφορά το Βλάχικο Γάμο, αναπαραστάσεις βλάχικων εθίμων,......
συναυλίες Γιάννη Μαρκόπουλου, Λάκη Χαλκιά, Βασίλη Σαλέα, αφιερώματα στην Έξοδο του Μεσολογγίου, θεατρικά έργα με ντόπιες ιστορίες και πρόσωπα


Η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, σε όλη την περίοδο λειτουργίας της μετά το 1997, προώθησε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας βλάχικης παράδοσης του χωριού, της Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας, η οποία ανήκει στο Δήμο Ξηρομέρου. Ήδη, με δαπάνες του μη κερδοσκοπικού αυτού σωματείου κυκλοφορεί  cd με 15 γνήσια παραδοσιακά (πολυφωνικά) τραγούδια της Παλαιομάνινας. Οι σημαντικότερες από τις πρωτοβουλίες αυτές, που είναι αποτυπωμένες σε βιντεοταινίες, είναι οι ακόλουθες:
 
- «Ο Βλάχικος Γάμος της Παλαιομάνινας»

- «Τα βλάχικα έθιμα της Παλαιομάνινας»

- Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με θέμα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ως αφιέρωμα στην ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.

-  Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι στην Παλαιομάνινα». Ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου επισκέπτεται με αρματωμένους την Παλαιομάνινα για να συναντηθούν και να τιμήσουν τους απογόνους των «Παιδιών της Σαμαρίνας» (εκπρόσωποι της ηρωικής Σαμαρίνας είχαν προσκληθεί από την Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας και παρευρέθησαν στις Πολιτιστικές Έκδηλώσεις – αφιέρωμα στο Μεσολόγγι) που έπεσαν κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου.
 
- Συναυλίες του Λάκη Χαλκιά με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

- Συναυλία του Βασίλη Σαλέα με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

- Αναπαραστάσεις βλάχικων εθίμων («Περπερούνα», «Λάζαρος», «Σκάρος», «Βλαχοξεκίνημα στα βουνά και άλλα)

- Θεατρικά έργα με ιστορίες και έθιμα του χωριού («Το Προεξενιό της Βοσκοπούλας», «Τα Βοσκοτόπια της Οργής», «Η ντόπια Βλάχα ηρωίδα Αφροδίτη Τόγια» για την οποία έχει διασωθεί και σχετικό τραγούδι –θρήνος, και άλλα).
 
- Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με κορυφαίο θέμα το Βλάχικο Γάμο, το βλάχικο γαμήλιο φαγητό και παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από χορευτικούς ομίλους της χώρας μας.

Όλο αυτό το πολύτιμο λαογραφικό υλικό είναι σήμερα σε βιντεοταινίες, οι οποίες συνεχώς καταστρέφονται από το χρόνο, με κίνδυνο να απαξιωθούν και να χαθούν εντελώς.
Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας έχει προγραμματίσει την ψηφιοποίηση όλου αυτού του υλικού (cd και dvd) και την κυκλοφορία τους με σκοπό να μη χαθεί και να γίνει ακόμα πιο γνωστή η πλούσια παράδοση του χωριού.

Το κόστος της μετατροπής από βιντεοταινίες σε cd και dvd ανέρχεται σε 7.000 ευρώ. Επειδή το κόστος αυτό δεν μπορεί να καλύψει σήμερα η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, προσκαλεί όλους τους φίλους της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού, τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμούς επιχειρηματίες και ιδιώτες να συμβάλουν στη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού λαογραφικού υλικού με την οικονομική στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Δημήτρη Στεργίου (τηλ. 6944305345 ή e-mail: stergiou.dimitris@gmail.com) ή τον Δημήτρη Πούλιο στο χωριό (τηλ. 6944944082).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τη χορηγία τους στους ακόλουθους τραπεζικούς οργανισμούς (με την παράκληση να μας ενημερώσουν για την τράπεζα και το ποσό για να «κόβονται» οι αντίστοιχες αποδείξεις είσπραξης και να αναγράφονται στην εφημερίδα «Παλαιομάνινα»):
-          AlphaBank: 275-002101-137007
-          ΑΤΕ: 272-01-007712-60
-          ΕΤΕ: 412/296206-32 






Δεν υπάρχουν σχόλια: