Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Στο ίδιο έργο θεατές…


26/4/2011                                     
Η θλιβερή επέτειος των 25 χρόνων από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, μάς βρίσκει να παρακολουθούμε μουδιασμένοι τις ανυπολόγιστες συνέπειες ενός αντίστοιχου, αν όχι μεγαλύτερου, μεγέθους ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός»: όλες οι προσπάθειες του πυρηνικού λόμπι να πείσει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής, φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον, κατέρρευσαν μετά τις φυσικές καταστροφές της 11ης Μαρτίου και ό,τι τραγικό ακολούθησε σε μια -κατά τα λοιπά- πανίσχυρη οικονομικά χώρα........

Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η «καθαρή» πυρηνική ενέργεια είναι ένας μύθος. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή το ατύχημα στην Ιαπωνία, αλλά τα ζητήματα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, και όχι μόνο στην περίπτωση ατυχήματος, παραμένουν ανοιχτά. Όπως αποδεικνύεται, το πρόβλημα της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων δεν έχει επιλυθεί, παρά τα άλματα της τεχνολογίας σε άλλους τομείς, και σήμερα ένα από τα κύρια προβλήματα στο σταθμό της Φουκουσίμα παραμένει η διάθεση των αποβλήτων και του ραδιενεργού νερού.
Η επιχειρηματολογία που προβάλει την πυρηνική ενέργεια ως λύση στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στην ενεργειακή αυτάρκεια των κρατών και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ξεχνάει ηθελημένα τα δεκάδες περιστατικά διαρροής ραδιενέργειας παγκοσμίως, που έχουν λάβει ετεροχρονισμένη ή και καθόλου δημοσιότητα. Ξεχνάει επίσης τους τόνους ραδιενεργών αποβλήτων που θάβονται σήμερα σε ανενεργά ορυχεία ή φορτώνονται σε πλοία που στη συνέχεια βυθίζονται «μυστυριωδώς»1... Ξεχνάει τέλος ότι το ανθρώπινο λάθος δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί, όπως επίσης δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο παράγοντας «ακραία φυσικά φαινόμενα».
Η ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται με την κατασκευή πυρηνικών σταθμών. Η απαραίτητη πρώτη ύλη για τη λειτουργία των αντιδραστήρων δεν είναι ούτε φθηνή, ούτε σε αφθονία, ούτε υπάρχει σε κάθε κράτος. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί μονόδρομο για τις σημερινές κοινωνίες.
Το σοκ που προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα το ατύχημα στη Φουκουσίμα θα ξεχαστεί, όπως έγινε και με το Τσέρνομπιλ. Οι συνέπειές του όμως θα είναι οδυνηρά παρούσες τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες. Η ανάγκη για μαζική και μαχητική αντίδραση απέναντι στο πυρηνικό λόμπι είναι το μόνο μας «όπλο» για να διασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή μας μέσα σε ένα ζωντανό φυσικό περιβάλλον.
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σταθερό στην άποψη του «καλύτερα ενεργοί παρά ραδιενεργοί» από την ίδρυσή του2, συντάσσεται με το αντιπυρηνικό κίνημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για μια Ευρώπη και μια Μεσόγειο απαλλαγμένες από τον πυρηνικό εφιάλτη. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει την Πρωτοβουλία «Σταματήστε τα Πυρηνικά», συνυπογράφει τη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας3 και καλεί φορείς και πολίτες να συνταχθούν σε αυτή την προσπάθεια που μας αφορά όλους.

Περισσότερες πληροφορίες
Λουκία Καλαϊτζή / Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
press@medsos.gr  210 8228795

Δεν υπάρχουν σχόλια: