Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου υπογράφηκε τελικά την Τρίτη 20 Ιουλίου, από την Υπουργό Οικονομίας, Περιβάλλοντος, και Οικονομικών, Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει με τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων στις αρχές Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούν να κατατίθενται αιτήσεις στις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πολίτες, οι οποίοι, εισοδηματικά εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, με διακριτά κίνητρα ανά κατηγορία. Συγκεκριμένα:
Κατηγορία Α εισοδήματος έως 15000 ατομικό και 25000 οικογενειακό
Κατηγορία Β εισοδήματος μεταξύ 15000-30000 ατομικό και 25000-50000 οικογενειακό
Κατηγορία Γ εισοδήματος έως 45000 ατομικό και 60000 οικογενειακό

Το πρόγραμμα αφορά
1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (παράθυρα/ διπλά τζάμια) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης(παντζούρια στέγαστρα).
2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιριακού κελύφους συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. (αγορά καυστήρα, καλοριφέρ, ηλιακοί θερμοσίφωνες
Το ύψος της δαπάνης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 120.000 από την οποία 30% χρηματοδοτεί το ελληνικό δημόσιο και το υπόλοιπο εκταμιεύεται από την τράπεζα σε μορφή δανείου.

Τα κτίρια θα πρέπει να έχουν κτιστή πριν το 1980 και όχι αργότερα. Το κριτήριο της τιμή ζώνης πληρείται στην περιοχή μας εφόσον αυτό σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνά τα 1500ευρώ /τμ
Σε αναμονή λοιπόν μέχρι τον καθορισμό των ενεργειακών επιθεωρητών για την εκτίμηση της ενεργειακής κατάστασης του κτιρίου μας και στην συνέχεια πλήρωση του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την τράπεζα.
Τα περισσότερα κτίρια του Αιτωλικού πληρούν τις προϋποθέσεις (παλαιότητα). Αυτό το πρόγραμμα στηρίζει εν μέρει την επισκευή και αναβαθμίζει το σύστημα θέρμανσης παρέχοντας στους ιδιοκτήτες φθηνότερη κατανάλωση ρεύματος και πετρελαίου. Γι'αυτό η συμμετοχή μας θα πρέπει να είναι καθολική.

Ζ. ΚΑΡΒΕΛΗΣ ΑΡΧ.ΜΗΧ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: